REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Alte harti

Alte harti

Liviu Radu • 15:24 - 02.07.2009 • 

Michael A. Stackpole – Hartile prevestitoare
Traducere de Silviu Genescu
Editura Nemira, 2009

hartile-prevestitoare_michael-stackpole.jpgPrimul roman al ciclului hartilor îmi placuse datorita unei utilizari fericite a unor modele usor de recunoscut din istoria omenesca, combinate cu maiestrie cu o mitologie inventata de autor. Al doilea volum începe într-un mod alert, modificînd substantial datele initiale ale problemei.
Lumea celor noua principate este supusa unei invazii violente, peste oameni navalind fapturi de cosmar de-o cruzime animalica, al caror scop nu este clar. Conflictele dintre principate, unele de-un machiavelism aparte, sînt agravate de acest pericol neidentificat. Taberele initiale se refac fara încetare, se recurge deseori la atentate si la tradari, cititorul este derutat complet si nu mai stie care sînt personajele pozitive si care sînt cele negative.
Pentru a complica si mai mult situatia, unele dintre personaje descopera – cu surprindere sau ca si cum ar fi un lucru de la sine înteles – ca au puteri magice, ca sînt întruparea unor divinitati  sau a unor eroi mitologici.
În atmosfera aceea de comploturi neîncetate, de schimbare continua a identitatilor, cititorul se rataceste, pierde curînd orice fel de repere si povestea – care paruse în primul volum complexa, dar clara – devine greu de urmarit.
Apoi, treptat, autorul începe sa ne ofere informatii suplimentare, unele logice, altele surprinzatoare, care schimba din temelii situatia.
Bineînteles, actiunea continua sa fie dinamica, au loc batalii si acte de eroism, personajele se redefinesc si îsi descopera noua identitate, acceptînd-o si încercînd sa fie demne de ea.
Apoi, cînd totul parea extrem de încîlcit, povestea se limpezeste, capata o logica surprinzatoare – si ne dam seama ca autorul ne oferise mereu fragmente de informatii, dar pe care n-am stiut sa le folosim cum se cuvine. Revelatiile din finalul volumului ne surprind, poate, dar sînt logice si se încadreaza perfect în context.
Ca atare, si acest al doilea volum este extrem de reusit, se citeste pe nerasuflate si mi-a confirmat ca Stackpole este un scriitor foarte talentat.

1724 vizualizari