REVISTA NAUTILUS / Articole / Un mit (foarte) la modă (1)

Un mit (foarte) la modă (1)

Eugen Cadaru • 15:38 - 07.05.2016 • 

În urmă cu câteva luni, la Târgul de Carte Gaudeamus 2015, când unul dintre colegii nostri (al celor care constituim comunitatea de sf&fantasy din România) și-a lansat un volum de povestiri în al cărui titlul apare cuvântul „cuantic”, prietenul meu Bogdan Mihăilescu a făcut o constatare cât se poate de justă, observând că termenul „cuantic” și conceptul aferent acestuia „este pe val” și că utilizarea acestuia tinde să devină (sau deja a devenit) o adevărată modă printre cei pasionați de știință speculativă. Această observație a lui Bogdan mi-a adus aminte, mai apoi, de o discuție pe care am avut-o la un moment dat cu Ștefan Ghidoveanu (Mulțumesc mult, Moshule, Dumnezeu să te odihnească și să te țină în pacea Sa!) care, după ce a parcurs una din povestirile mele, mi-a dat o sugestie. Fă-o un pic mai cuantică mi-a zis el și, trebuie să recunosc, acestea au fost exact cuvintele de care aveam nevoie ca să aranjez lucrarea în forma ei finală. Pentru că da, o spun limpede și clar, și eu am căzut întrucâtva sub magnetismul acestei zone a cunoașterii, pe care omenirea se străduiește s-o deslușească, dar despre care nu avem nici cea mai vagă idee încotro sau până unde ar putea să ne ducă. Iar dovada cea mai bună a acestui fapt – că mă interesează acest concept – este, probabil, chiar articolul de față.

Dacă ar fi să încercăm o evaluare a prezenței conceptului de fizică cuantică în cultura populară de azi (și în conștiința sau în imaginarul colectiv, pe cale de consecință), să realizăm o măsurare cantitativă ar fi fără îndoială destul de dificil, pentru că multitudinea și diversitatea de produse mas-media care popularizează acest concept face imposibilă cuprinderea lor. Despre cea calitativă, ce să mai vorbim, când toți se referă de-a valma la ceva, e destul de limpede că pot exista și (foarte) multe erori. Articole, reportaje, analize, dezbateri, cărți, filme documentare și filme de ficțiune și până și niște cântecele (Large Hadron Rap, The God Particle: The Higgs Boson Song etc.; căutați-le pe You Tube și le veți găsi sigur), toate acestea la un loc constituie o adevărată avalanșă informațională menită să explice oamenilor ce este și la ce folosește fizica cuantică. Iar dacă volumul de material explicativ este atât de mare, asta se datorează, în mod evident, faptului că există cerere, ceea ce ne arată că marele public este avid de această cunoaștere. Avid, adică fascinat. Fascinat de ceva despre care Richard Feynmann (unul dintre fizicienii care s-au ocupat intens de studiul fenomenului cuantic) spunea că nimeni nu-l înțelege cu adevărat, iar Niels Bohr (un alt titan al acestui domeniu), referindu-se la fizica cuantică, afirma că „Dacă nu te-a şocat profund, înseamnă că nu ai înţeles-o”.

Așa deci… Pe de o parte, nu ai cum s-o înțelegi, iar dacă – să presupunem că printr-un fel de minune – ai ajunge totuși să o înțelegi, vei fi șocat profund. Șocat profund, adică zguduit. „Serios?Chiar zguduit ? Dar de ce anume ?” ar putea întreba o persoană mai puțin dispusă să se lase impresionată de marile revelații științifice. Ei bine, și răspunsul vine tot de la unul dintre cei doi super-eroi ai cercetării fundamentale amintiți mai sus, de la Niels Bohr care, încercând să explice mai mult rezultatele muncii sale a spus că „Tot ceea ce este real este alcătuit din lucruri care nu pot fi privite ca reale”.

Bum!

Mda. După această propoziție nu pot urma decât câteva secunde de tăcere (semi-buimacă) pentru că, într-adevăr, această afirmație pare a fi de natură a-l scoate din lâncezeala intelectuală chiar și pecel mai sceptic sau mai apatic muritor. Pentru că, de aici încolo nu mai urmează decât saltul în necunoscut, în zona misterului, dar nu a unui mister oarecare ci a unuia ce pare a atinge metafizica, căci ce altceva ar putea fi realul dacă nu e real ? Ar putea fi o iluzie ? Un vis ? O simulare cibernetică ? O realitate virtuală ? Ar putea fi, Maya, iluzia cosmică despre care ne vorbescîn mod direct budismul și, prin tot felul de diverse sugestii mai mult sau mai puțin evidente, cam toate marile religii ale omenirii ?

În atare condiții, dacă așa stau lucrurile, dacă asta a ajuns publicul să înțeleagă că ne spune fizica cuantică, anume că lumea palpabilă din jurul nostru ar putea fi cu totul altceva decât ne spun simțurile noastre că este, atunci, da, într-adevăr, nu trebuie să ne mirăm defel că fizica cuantică este unul dintre cele mai mari mituri ale zilelor noastre.

Pe ce anume se bazează această stare de lucruri vom încerca să deslușim în articolul viitor.

Până atunci, vă urez primăvară plăcută, cu zile frumoase și pline de soare!

4335 vizualizari