Război Rusia-NATOUn manual de benzi desenate, intitulat Ruina tăcută, care are drept scenariu o înfrângere a NATO într-un conflict cu Rusia pe un front românesc, a fost realizat pentru armata americană de către Institutul de Cibernetică al Armatei (ACI) al celebrei Academii Militare West Point, notează Adevărul.

O poveste grafică science-fiction în toată regula, Ruina tăcută a fost, pentru o vreme, disponibilă gratuit pe site-ul ACI. Conform editorilor,  manualul Ruina Tăcută îşi propune să încurajeze armata americană să se gândească la viitoarele războaie şi la cea mai bună pregătire pentru astfel de conflicte. Scenariul a fost scris Brian David Johnson și se bazează pe cercetările ACI în colaborare cu Universitatea de Stat din Arizona. Ilustrațiile au fost realizate de Don Hudson și Kinsun Lo, sub coordonarea lui Sandy Winkelman.

Război Rusia - NATOConform scenariului din Ruina tăcută, în 2027, Moldova şi România decid să se unească încălcând astfel linia roşie a Moscovei. Tensiunile se accentuează, iar Rusia şi NATO desfăşoară exerciţii de-a lungul ambelor frontiere. La un moment dat, unele unităţi se abat de la planul de acţiune, iar roboţii militari se angajează în luptă, declanșând un conflict complex. Lupta se duce cu rapiditate pentru că Rusia dispune de mijloace pentru un război tehnologic. Moscova declanşează un atac cibernetic prin care dezactivează dronele NATO și atacă tancurile americane. În final, trupele ruseşti atacă un consulat al SUA.

Dacă adversarii noștri au învățat lecțiile despre inovația militară?

”Tehnologia evoluează din ce în ce mai rapid, dar doctrina noastră militară, organizarea, instruirea, conducerea, personalul și modelele de educație se luptă să mențină același ritm. De aceea, ne întrebăm cum putem inspira inovația militară? Armata americană din anii 1920 și 1930 a reușit să inoveze cu succes în ciuda bugetelor militare scăzute și a sprijinului limitat, generând în cele din urmă efecte uriașe în cel de-al doilea război mondial. Dar dacă adversarii noștri au învățat lecțiile despre inovația militară în ultimul secol și le-ar aplica pe câmpul de luptă în viitor? (…) Ce se întâmplă dacă sunt dispuși să încorporeze schimbarea în propriile lor organizații? Cum am putea să luptăm cu ei în viitor?”, scrie Lt. Col. Natalie Vanatta, în prefața manualului care avertizează asupra riscurilor pe care le implică atacurile cibernetice.

Război Rusia-NATO

Facebook Comments