Scriitorul Adrian Mihălțianu, autorul romanului Epoca inocenței, se numără printre cei 14 finaliști din toată lumea la concursul de proiecte globale „A New Shape”, organizat de fundația Global Challenges, înființată de un miliardar de origine maghiară din Suedia: László Szombatfalvy  Premiul este de 5 milioane de dolari, iar proiectul lui Adrian Mihălțianu a fost selectat din 2.700 de proiecte primite din 122 de țări. Finala competiției va avea loc la Stockolm în perioada 25-30 mai. Adrian Mihălțianu este primul scriitor român publicat de Revista Nautilus după relansarea acesteia în luna martie. În Fața nevăzută a lumii, povestirea publicată în Nautilus, poți vedea cum o să arate lumea peste 40 de ani.

Pentru Global Challenges, Mihălțianu și-a imaginat o Ligă a Orașelor Sustenabile, un sistem de colaborare între experți care să dea un răspuns rapid la problemele pe care le ridică viitorul apropiat. Adrian Mihălțianu speră să se întoarcă de la Stockolm măcar cu o parte din premiul în valoare de 5 milioane de dolari. Puteți vedea toate proiectele finaliste aici.

”Am dat complet întâmplător de acest concurs și am hotărât să fac un exercițiu: dacă tot îmi place să scriu despre un viitor probabil, atunci să cobor și mai mult cu picioarele pe pământ, să-mi aduc aminte că sunt licențiat în drept internațional și să creez un mecanism instituțional care poate ajuta”, a declarat Adrian Mihălțianu în exclusivitate pentru Revista Nautilus.

”Nu am reinventat apa caldă, cluburi și asocieri de orașe există deja, dar proiectul meu le integrează mult mai profund și poate fi extins rapid la alte entități. În selecția finală mai sunt două-trei proiecte independente, dar complementare cu al meu, ceea ce mă face să cred că am dat de un filon interesant. De altfel, acesta și este marele câștig al unei astfel de competiții – adună oameni din diverse țări care vin cu idei și proiecte ce pot fi combinate apoi în soluții mult mai eficiente decât se gândeau ei inițial, fiecare pe cont propriu. Indiferent de dobândirea sau nu a unei părți din premiu, pentru mine ar fi extraordinar ca proiectul meu să poată fi integrat ulterior unor structuri deja existente sau să stea la baza altora noi – e axat pe găsirea unor soluții de bun simț, evită blocajele politicianiste și e concentrat pe eficiență. În plus, e mai coerent decât ce încearcă să facă Societatea din cartea mea de debut, dacă-mi pot permite o glumă”, a adăugat Mihălțianu.

Scriitorii vor fi capabili să țină pasul cu evoluția tehnologică doar dacă vor căuta să înțeleagă cât de mult și de rapid schimbă lumea genetica și inteligența artificială

Epoca inocenteiL-am întrebat pe Adrian Mihălțianu cum vede evoluția literaturii SF în următorii 20 – 30 de ani și dacă autorii de SF reușesc să țină pasul cu evoluția tehnologică.

”Cred că refugierea multora în fantasy nu e întâmplătoare – lucrurile se întâmplă cu o asemenea rapiditate în zona abordată de hardcore SF, încât toate lumile imaginate până acum zece ani riscă să fie învechite și depășite rapid”, a răspuns Mihălțianu și a recunoscut că s-a confruntat personalul cu concurența pe care tehnologia o face imaginației.

”Am pățit același lucru atunci când am scris, pe larg, despre interfețele neuronale și detectoarele de intenție pe care ar urma să le folosească omenirea prin 2058 – doar ca să citesc ieri că în China se testează chiar azi astfel de detectoare de intenție. Scriitorii vor fi capabili să țină pasul cu evoluția tehnologică doar dacă vor căuta să înțeleagă cât mai bine cât de mult și de rapid schimbă lumea genetica (posibil ca nemurirea tehnică, biologică, să fie atinsă în cursul vieților noastre) și inteligența artificială. Aceste două lucruri dau un reset complet ideii de umanitate și nu mai țin de domeniul SF. Dacă nu le iei în calcul, mai ales atunci când scrii hardcore SF, riști să creezi doar o carte de fantasy, mai slabă decât realitatea din următoarele decenii”, a mai spus scriitorul pentru Revista Nautilus..

Adrian MihaltianuAdrian Mihălțianu s-a născut în București pe 9 mai 1975 și este licențiat în Drept Diplomatic. A lucrat în mai multe multinaționale de IT pâna în 2006, când a inițiat două proiecte editoriale online: un site de jurnale de călătorie, Xplorio, și un altul cu teste de mașini. A publicat articole pe teme de business și tehnologie și editoriale în România Libera, Ziarul Financiar, Gândul. Devine redactor-șef al revistei ProMotor în 2012, iar apoi gestionează un proiect internațional, Drivemag.com, împreună cu o echipă alcătuită numai din români. Pasionat de istorie și fascinat de literatura de anticipație, a scris primul volum de literatura SF în 2010 și l-a publicat în 2011, în limba engleză, pe Amazon. El reprezintă baza romanului Epoca Inocenței (prima parte din seria Terra XXI), apărut în colecția Nautilus a editurii Nemira anul trecut. Al doilea volum al seriei, Apusul, urmează să apară în toamna acestui an.

 

Facebook Comments