La jumătatea secolului al XIX-lea, în Franța, Jules Verne punea bazele literaturii științifico-fantastice cu romanul Douăzeci de mii de leghe sub mări, iar H. G. Wells publica, în aceeași perioadă, Războiul lumilor în Marea Britanie. De atunci și până-n zilele noastre, SF-ul a impulsionat multe generații de cititori să devină astronauți, oameni de știință sau creatori de jocuri video. Acest gen de literatură nu doar că se bazează pe inovații tehnologice ori pe extratereștri pentru a spune o poveste, ci, de multe ori, trage semnale de alarmă cu privire la soarta omenirii, dezbate probleme precum inteligența artificială și conștiința de sine, apelând la protagoniști plini de înțelepciune, știință în cea mai serioasă formă a ei și imaginație din belșug. Spre deosebire de fantasy, SF-ul se concentrează mai mult pe subiect decât pe personaje pentru a reuși să-și transmită mai bine mesajul și ideile. Când faci o listă cu doar 10 cărți SF, te afli într-o postură delicată, riscând să-i superi pe fanii unui scriitor ori pe ai altuia, așa că te rog să mă ierți dacă nu o să găsești aici absolut toate romanele tale preferate. Aștept propriul tău top în rubrica de comentarii de mai jos.

Așadar, iată 10 romane care, din punctul meu de vedere, îți pun mintea la contribuție și te impresionează prin originalitatea lor, motive mai mult decât suficiente pentru a le citi de-a lungul vieții. Partea cea mai bună este că toate sunt traduse în limba română, așa că doar spor la citit îți mai trebuie!

10. Războiul bătrânilor de John Scalzi (seria Războiul bătrânilor)

Războiul bătrânilorCe-ar fi dacă, în loc să se pensioneze, oamenii s-ar înrola în armată pentru a putea lupta în războaie intergalactice împotriva extratereștrilor? În Războiul bătrânilor, romanul de debut al lui John Scalzi, aflăm răspunsul la această întrebare prin intermediul protagonistului John Perry, devenit soldat la vârsta de 75 de ani și care alege să plece la război, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce anume îl așteaptă acolo. Scrisă scurt și la obiect, cu descrieri minime, poate că romanul de față nu este cel mai precis atunci când vine vorba despre cum stau treburile în armată, dar ne oferă o perspectivă originală asupra tehnologiilor militare ale viitorului și o viziune cel puțin interesantă asupra civilizațiilor extraterestre. Să zicem că e un fel de Stargate, doar că în loc de serial TV, este o serie de cărți cu plusul de savoare pe care ți-l poate oferi doar literatura. Scalzi face treabă bună cu acest science-fiction care abundă în bătălii, întorsături de situație și personaje interesante. Cartea se citește repede, ca o adevărată space opera care se respectă. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu literatura SF, Războiul bătrânilor ar putea fi un bun început să încerce genul.

9. Contact de Carl Sagan

Carl Edward Sagan a fost un celebru astronom și astrofizician american, care a popularizat astrofizica prin serii de documentare și cărți științifice scrise într-un limbaj accesibil marelui public. SF-ul a ocupat mereu un loc în inima sa. Romanul Contact își are originea într-un scenariu de film, dar când producția a stagnat, Sagan a decis să transforme scriptul într-un roman. Și bine a făcut fiindcă a pus în pagină una dintre cele mai valoroase cărți science-fiction. Tema centrală este contactul dintre omenire și o formă de viață extraterestră mult mai dezvoltată din punct de vedere tehnologic. Ellie este un om de știință care se ocupă de „Proiectul Argus”, un radiotelescop din New Mexico dedicat căutării de semne de viață extraterestră inteligentă, semne pe care le și primește la un moment dat. Combinând teme științifice, sociologice, antropologice și teologice, Sagan ne captivează atenția prin credibilitatea faptelor pe care le prezintă de-a lungul romanului Contact. Povestea este impresionantă și ingenioasă, adesea nu se sfiește în a adresa întrebări controversate legate de societate, Univers și viitorul rasei umane. Cartea a fost ecranizată în 1997 de regizorul Robert Zemeckis, cu Jodie Foster în rol principal. Carl Sagan părăsise deja această lume cu un an înainte.

8. Sirenele de pe Titan de Kurt Vonnegut

VonnegutDeși Vonnegut este cunoscut de cei mai mulți pentru Abatorul cinci, cred că cel mai bun SF pe care l-a scris a fost Sirenele de pe Titan, un comentariu savuros asupra scopului vieții, a libertății de conștiință și iubirii necondiționate, presărat cu elemente de satiră la adresa societății și a religiei. Vonnegut scrie simplu și curat, dar frazele scurte sunt pline de ironie, emoție și au un stil aparte în a te învăța diverse elemente științifice. Personajul principal din Sirenele de pe Titan este Rumfoord, care zboară printr-o zonă necartografiată a spațiului, având drept consecință că nu mai poate exista fizic pe Pământ decât o dată la 59 de zile pământene. Mai mult decât atât, își informează periodic soția despre ce o așteaptă în viitor, descoperind că are darul clarviziunii în urma acelui zbor. Alături de cățelul Kazak, Rumfoord schimbă soarta omenirii în moduri greu de imaginat. Deși e încărcată de simbolism și umor negru, cartea reușește să-și lase impactul asupra fiecărui cititor. Nu degeaba Sirenele de pe Titan e considerată un clasic al genului SF. Citiți-o și vă veți convinge.

7. Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August de Claire North

Hatty AugustUn SF care încorporează ingenios paradoxurile călătoriei în timp, Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August îl are drept protagonist pe bărbatul din titlu, care renaște, păstrându-și amintirile din viețile anterioare. Orice ar face, Harry moare și se trezește iar la începutul vieții lui, indiferent de deciziile pe care le ia. În timp ce primește pe patul de moarte al celei de-a unsprezecea sale vieți un mesaj din viitor că lumea e pe cale să se sfârșească, pe umerii lui cade responsabilitatea de a salva omenirea. North scrie frumos despre concepte și idei care dezbat scopul vieții, psihologia umană și conexiunea dintre fizică și biologie. Având parte de perspectiva lui Harry de-a lungul cărții, ne atașăm irevocabil de el și de misiunea lui, de originea și scopul nemuririi sale, a retrăirii continue.

6. 2001: Odiseea spațială de Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke a scrisClarke 2001: Odiseea spațială în același timp în care lucra alături de Stanley Kubrick la scenariul filmului cu același nume. Pentru o experiență completă, e necesar să se citească atât romanul, dar să se vadă și filmul, căci Odiseea spațială este una dintre creațiile SF care au modificat pentru totdeauna literatura de gen, dar și cinematografia SF.

Un obiect misterios îngropat sub suprafața Lunii a fost descoperit de oameni și, având ajutorul unui computer inteligent pe nume H.A.L. 9000, o echipă pleacă într-o călătorie spre Saturn. De aici, cum se spune, totul e istorie. Dezbătând teme legate de inteligența artificială și explorarea spațiului (când a fost lansată cartea, oamenii încă nu puseseră piciorul pe lună), Odiseea spațială e plină de viziuni glorioase despre viitor, asupra tuturor planând întrebarea dacă omenirea e în stare să facă față inovațiilor științifice. Lectura acestui roman a schimbat felul în care privim spre cer, dar și către noi înșine, romanul punând întrebări filosofice incomode scrise cu măiestrie.

5. Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams (seria Ghidul autostopistului galactic)

Ghidul autostopistuluiCititorii afirmă de multe ori că Ghidul autostopistului galactic a făcut pentru genul SF ceea ce Lumea Disc a făcut pentru fantasy. Împărtășind același umor absurd și comentarii ironice despre societate, cu protagoniști simpatici, cele două serii de cărți sunt o lectură adorată de mulți. Douglas Adams are darul de a scrie un science-fiction accesibil, iar prin intermediul personajului său Arthur Dent – un britanic obișnuit – călătorim prin galaxie, după ce Pământul a fost distrus de o rasă extraterestră violentă. Ford, prietenul lui Arthur, este un extraterestru care se documentează pentru Ghidului autostopistului galactic, o lucrare enormă care oferă informații despre fiecare planetă și loc din Univers. Fiind o parodie în forma cea mai fină, nu e de mirare că romanul de față este printre cele mai iubite SF-uri, izvor nesecat de originalitate, nave ciudate și rase interesante.

4. Problema celor trei corpuri de Liu Cixin (trilogia Amintiri din trecutul Terrei)

Liu CixinPeisajul literaturii SF este dominat de creații occidentale, dar printre ele a reușit să se facă remarcată și o carte scrisă de un autor chinez, și anume Problema celor trei corpuri de Liu Cixin, un hard SF în adevăratul sens al cuvântului. Romanul tratează subiecte complexe folosind terminologii și teorii științifice și un limbaj în aparență greu accesibil neinițiaților genului, dar, cu toate acestea, Cixin reușește să găsească o cale către sufletul cititorilor. A fost nominalizată la premii multiple, fiindcă e foarte bine documentată, excelent scrisă și cu personaje care sunt toate un fel de antieroi. Wenjie și Miao sunt protagoniștii unei povești aproape metafizice despre realizarea contactului cu o civilizație extraterestră și felul în care populația pământului a reacționat la această veste, iar jocul video Trei Corpuri se află în centrul poveștii, un simulacru a ceea ce extratereștrii sunt nevoiți să trăiască zi de zi. Cixin ne prezintă cu un suflu proaspăt detalii minuțioase despre fizică cuantică și tehnologii avansate, pe fundalul opresiunii chinezilor, a crimelor din timpul Revoluției Culturale din China. Traducerea în limba engleză a fost realizată de un american de origine chineză, care a lăsat note de subsol extrem de folositoare pentru cititorii non-asiatici, facilitând lectura și înțelegerea contextului socio-politic din China.

3. Mâna stângă a întunericului de Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le GuinPrintre primele cărți SF care au tratat feminismul într-un mod pozitiv, Mâna stângă a întunericului a așezat-o pe autoarea Ursula K. Le Guin alături de maeștrii literaturii științifico-fantastice, aducându-i premiile Hugo și Nebula, cele mai importante distincții în literatura science-fiction. Romanul urmărește povestea lui Genly Ai, un pământean trimis pe planeta Gethen ca ambasador din partea Ekumen, o confederație intergalactică, pentru a-i convinge pe locuitorii de pe Gethen să adere la respectiva alianță. Genly are dificultăți în a-și îndeplini misiunea deoarece nu înțelege cultura getheniană și ambisexualitatea locuitorilor, această biologie androgină eliminând problema dominației masculine și a supunerii feminine. Mâna stângă a întunericului este o carte cu mesaj puternic și nu explorează doar probleme legate de gen și sexualitate, discutând cu sinceritate și despre dualitatea dinăuntrul fiecărui individ, politică, religie și violență. Cartea Ursulei Le Guin este o experiență unică pentru fiecare cititor și e musai s-o încerci. Citește un fragment din Mâna Stângă a întunericului în Revista Nautilus.

2. Marțianul de Andy Weir

Probabil că ați auzit de Marțianul datorită filmului cu Matt Damon în rol principal, care s-a bucurat de multiple nominalizări la premiile Oscar. Dar e mare păcat să nu puneți mâna și pe cartea după care a fost adaptată pelicula, căci Weir a creat unul dintre cele mai complexe și inteligente personaje dintr-o operă SF. Pe scurt, este vorba despre un echipaj de la NASA trimis pe Marte pentru o misiune de cercetare. Mark Watney, un botanist cu doctorat în inginerie, e crezut mort de colegii lui și lăsat singur pe Marte, fără resurse prea multe pentru a supraviețui. În paralel cu povestea lui Watney ni se prezintă eforturile celor de pe Pământ de a-l aduce acasă pe acesta, după ce află că este încă în viață. Pe lângă faptul că are umor din belșug și inovații tehnlogice plauzibile pentru anul 2035, când se petrece acțiunea în Marțianul, cartea ne prezintă un protagonist inteligent și inventiv, care duce singur o existență dificilă și nu-și pierde speranța că va ajunge din nou pe Pământ, în fiecare zi adaptând habitatul artificial în care stă pe Planeta Roșie pentru a putea mânca și respira. Speranța este o temă importantă în romanul lui Andy Weir și nu ai cum să nu-l admiri pe Watney, izolat de Pământ, dar cu chef de viață și idei pe care le pune în practică fără să șovăie. Afirm cu încredere că Marțianul este una dintre cele mai inspiraționale lecturi din acest top.

1. Dune de Frank Herbert (seria Dune)

DunePoate că genul SF nu vă este pe plac și doar ați citit topul acesta de curiozitate. Oricum ar fi, eu vă recomand sincer să puneți mâna pe Dune, o capodoperă a genului care a trecut cu brio testul timpului. Lăsând la o parte adaptările cinematografice nu tocmai reușite, trebuie spus că Herbert scrie într-un fel care te captivează de la primele rânduri. Celor mai atașați de romanele fantasy ori de serialele la modă, le spun că Dune este un fel de Urzeala tronurilor, doar că în spațiu. Avem parte de un conflicte intergalactice, lupte pentru putere, intrigi politice și, cel mai mult și mai mult, avem parte de Arrakis – planeta cu viermi de nisip uriași și cu un ecosistem fascinant. Paul Atreides, eroul acestui roman, ajunge să-i conducă pe luptătorii deșertului într-un război împotriva celui care i-a asasinat tatăl, având alături personaje puternice și memorabile, care îl sprijină să-și îndeplinească destinul. Cartea lui Herbert are în centru importanța religiei pentru o civilizație, dar și felul în care dezvoltarea tehnologică modifică o planetă. Refuzată inițial de peste 20 de edituri, Dune a devenit cel mai bine vândut roman SF din istorie.

Citește:  10 cărți fantasy de citit într-o viață

Cartea a înfierbântat mințile și imaginația a generații întregi, a inspirat mișcări sociale și culturale revoluționând felul în care se scrie acest gen de literatură. O societate de dimensiuni colosale, sisteme politice, economice, militare și sociale atât de minuțios alcătuite de mintea genialului Frank Herbert și atât de bine transpuse în literatură au făcut din Dune o capodoperă de necontestat.

Facebook Comments