Dacă citești acest top, există șanse ca la un moment dat, în copilărie, să fi avut o navă de jucărie în mâini, pe care ai mișcat-o grațios prin aer, mutând-o de la stânga la dreapta și imitând zgomote de motor și de arme laser. Fie că vorbim de cărți ori filme, de seriale TV sau jocuri video, prezența navelor spațiale a fost răspândită pretutindeni în creațiile science fiction. Aceste mașinării fictive, unele realiste, altele imposibil de realizat, au impresionat și inspirat generații de visători. Tehnologiile extraordinare și atributele uneori fantastice ale unei nave care se deplasează fără probleme în galaxie, cu viteza luminii ori chiar cu mai mult de atât, atrag atenția și fascinează. Așadar, fără alte completări, iată care sunt, din punctul meu de vedere, cele mai faine nave spațiale din filmele și cărțile SF.

8. Serenity din Firefly

Serenity (Firefly)Fiind locul principal în care își desfășoară acțiunea serialul SF Firefly, Serenity este o mică navă de transport utilizată în primul rând ca mijloc de supraviețuire. De-a lungul seriei, echipajul de nouă persoane al lui Serenity folosește nava pentru a-și câștiga existența, călătorind prin galaxie pentru a îndeplini diverse sarcini mai mult sau mai puțin legale. În aparență, Serenity seamănă vag cu un licurici, având o secțiune mijlocie care strălucește când nava accelerează prin spațiu, similară cu aceea a insectei pomenite mai sus. Spre deosebire de alte nave spațiale, Serenity nu este pregătită pentru luptă, fiind neînarmată, astfel că nu poate decât să fugă din calea inamicilor sau să le întindă diverse capcane.

7. SSV Normandy SR-1 din Mass Effect

Mass EffectNava spațială din seria populară de jocuri video Mass Effect, pe nume SSV Normandy SR-1 (acronim de la Systems Alliance Space Vehicle Normandy Stealth Reconnaissance-1), posedă un farmec similar cu Enterprise-ul din Star Trek. Construită în anul 2183, aceasta nu este nava cea mai avansată din punct de vedere științific, dar are unele caracteristici care o fac una dintre cele faine nave SF. O fregată de recunoaștere, Normandy SR-1, numită după Bătălia din Normandia în al Doilea Război Mondial, excelează la misiunile de recunoaștere în regiuni instabile și este echipată cu un sistem care o face să devină invizibilă atât pe radar, cât și pentru detectoarele de căldură. Limitările apar atunci când se ating viteze mai mari decât cea a luminii, dar nava spațială din Mass Effect este un miracol științific.

6. Inima de Aur din Ghidul Autostopistului Galactic

Inima de AurOricine a citit Ghidul autostopistului galactic știe că este orice, numai un roman SF convențional nu. Cu un subiect ridicol de amuzant și cu mai multe concluzii ciudate (42 este rostul vieții), este de la sine înțeles că faimoasa sa nava spațială, Inima de Aur, are una sau două caracteristici nonconformiste. Cu o formă relativă de pantof, nava spațială are în interior zidurile conturate și modelate în unghiuri ciudate, locul fiind prost aranjat. Și un mic bonus, ușile navei au sentimente, exprimând emoții reale când se deschid și se închid. Cu toate acestea, trăsătura de bază a navei Inima de Aur este folosirea Unității Infinite de Improbabilitate. Acest dispozitiv este folosit pentru a traversa distanțe mari, interstelare, în cea mai mică unitate de timp imaginabilă, iar descoperirea sa a fost de fapt o simplă întâmplare, specific tonului amuzant din Ghidul autostopistului galactic.

5. Milano din Guardians of the Galaxy

MilanoMilano este o navă de tip Ravager M și nava spațială folosită de Gardienii Galaxiei în filmul cu același nume din universul benzilor desenate Marvel pentru zboruri interstelare către diverse lumi, care i-a scăpat de multiple ori pe eroi de la ananghie. Personajul principal Peter Quill, zis și Star-Lord, a folosit Milano de când avea zece ani pentru jaf și piraterie, stabilindu-și astfel reputația de criminal intergalactic. Milano este numită după Alyssa Milano, actrița pentru care Star-Lord avea o pasiune în copilărie.

4. Discovery 1 din 2001: O odisee spațială

Discovery 1Într-o lume în care farfuriile zburătoare sunt navele spațiale SF și rachete imense reprezintă nave spațiale reale, Discovery 1 este o combinație interesantă a celor două. Dispunând acel mijloc îngust, alungit, care amintea nu numai de rachetele din viața reală, ci și de monolitul din centrul cărții 2001: O odisee spațială, Discovery 1 are și o sferă uriașă în fața navei, iar secțiunea de propulsie din spate a influențat puternic navele imense de transport care au apărut în seria de filme Star Wars. Interiorul rachetei spațiale Discovery 1 este foarte alb, curat și aerisit, cu accente de roșu, care a devenit încet-încet un loc înfiorător, claustrofobic, atunci când computerul renumit al navei, HAL 9000, a început să capete conștiință proprie și a încercat să omoare pe toată lumea care se afla la bord.

3. TARDIS din Doctor Who

TardisVenind de pe planeta Gallifrey, nava lui Dr. Who, TARDIS (abreviere de la Time And Relative Dimension In Space), este o mașinărie faimoasă, care are forma unei cabine telefonice de poliție din Londra anilor ’60. În ciuda aspectului aparent învechit, TARDIS are o caracteristică ce o face cu totul și cu totul deosebită: operează în patru dimensiuni. Presupunând că este pilotată de un expert, aceasta poate teleporta ocupanții săi în orice loc și în orice moment din timp și spațiu. Având în vedere acești parametri – sau lipsa acestora – puterea TARDIS-ului este aproape infinită. Singurul dezavantaj este imprevizibilitatea teleportării navei atunci când se deplasează pe distanțe relativ scurte, ceea ce are sens datorită naturii masive a universului. De asemenea, TARDIS deține o anumită formă de inteligență, ceea ce înseamnă că are înțelepciune și abilitatea de a acționa cu judecată, oferind membrilor navei abilități suplimentare, dintre care una este telepatia pentru a comunica cu alte rase.

2. USS Enterprise din Star Trek

USS EnterpriseCu designul său ușor de recunoscut, USS Enterprise din Star Trek este una dintre cele mai renumite nave spațiale din istoria SF, NASA chiar numind prima sa navetă spațială după ea. De la mijlocul anilor ’60, această navă a stabilit standardul pentru toate care i-au urmat în cultura populară, fiind pionierul unei reprezentări mai realiste a călătoriilor spațiale. Construită între anii 2243 și 2245, USS Enterprise a străbătut universul purtându-și echipajul în nenumărate aventuri. Folosind motoarele cu impuls, Enterprise a reușit să atingă viteze de warp 8, care, în termeni comuni, echivalează cu aproximativ de 512 ori viteza luminii. Fotonii, torpilele, fazerele și scuturile definesc tehnologia pe această navă spațială de 725 metri, făcând-o cu adevărat o frumusețe a ingineriei și fizicii.

1. Millennium Falcon din Star Wars

Încă de la apariția filmului A New Hope, Millennium Falcon a fost un element tehnologic iubit din franciza Star Wars. Cu o formă neortodoxă și ușor uzată în exterior, este cunoscută de unii ca cea mai rapidă navă a galaxiei. Viteza ​​nu este singura caracteristică care face din aceasta una dintre cele mai faine nave spațiale din întreaga cultură science-fiction. Din punct de vedere tehnic, un transportator de marfă Corellian YT-1300, Millennium Falcon a fost transformată în scopuri de contrabandă. Compartimentele anti-senzori îl fac vehiculul perfect pentru scopurile sale, acestea jucând un rol esențial și în salvarea prințesei Leia Organa și evitarea armatei imperiale a lui Darth Vader, tiranul galaxiei. De asemenea, tot Millennium Falcon a fost nava care s-a infiltrat în inima celei de-a doua Death Star și a distrus nucleul său de fuziune atomică, eliminând marele avantaj al Imperiului Galactic.

 

Facebook Comments