În 2018 am putea avea parte de o recoltă frumoasă de cărți care aparțin genului fantasy. Fie că sunt continuări ale unor serii deja consacrate sau sunt cărți de sine stătătoare, mai jos găsiți un top al celor mai așteptate cărți fantasy din acest an atât la noi, cât și peste hotare.

7. Furyborn de Claire Legrand

Claire Legrand, autoarea unei serii inspirate din Povestea spărgătorului de nuci, vine anul acesta cu un nou roman fantasy care urmărește două tinere femei independente și intersectarea ciudată dintre viețile lor, într-o poveste care transcede secole și implică magia elementelor.

Pe de-o parte, o avem pe Rielle Dardenne, care își riscă viața pentru a demonstra că este Regina Soarelui. Dorind să-și salveze prietenul, prințul coroanei, ea îndură șapte probe și își testează capacitatea de a controla cele șapte feluri de magie elementală. Pe de altă parte, la un mileniu distanță, vânătoarea de recompense Eliana Ferracora a auzit de legenda Reginei Rielle și o consideră doar un basm de adormit copiii. Ca să-și păstreze familia în siguranță, Eliana a ales să ducă o viață plină de riscuri și violență. Fata decide să se alăture unei misiuni sinucigașe atunci când mama ei dispare, descoperind din întâmplare că patria sa e într-un pericol de neimaginat.

Romanul pare alert și plin de răsturnări de situație, nu degeaba este lăudat peste tot în străinătate. Data apariției în SUA: 22 mai 2018

6. War Storm de Victoria Aveyard

Volumul al patrulea din seria Regina Roșie urmează să apară în străinătate pe 15 mai 2018. Până când va fi tradusă și la noi, ne mulțumim și cu primele două cărți deja publicate la editura Nemira, Regina Roșie și Sabia de sticlă.

Cu riscul de a oferi spoilere pentru concluzia seriei, la începutul poveștii concepute de Victoria Aveyard facem cunoștință cu Mare Barrow și lumea ei împărțită în două, după culoarea sângelui: cei cu sângele comun, roșu, îi servesc pe cei cu sânge argintiu, elita societății, cei care sunt dotați cu puteri supraumane. Mare face parte din roșii și-și duce traiul de pe o zi pe alta, ca hoț într-un mic sat de la țară, până când destinul o aduce în fața regelui, a reginei și a tuturor nobililor, unde ea descoperă că este și roșie, dar și argintie, cu puteri nebănuite. O mișcare greșită îi poate aduce moartea, dar în jocul periculos în care a intrat singura certitudine este trădarea.

5. Children of Blood and Bone de Tomi Adeyemi

Persoanele de culoare au început din ce în ce mai des să se facă auzite în lumea literară. După ce anul trecut am avut parte de cartea-fenomen multipremiată The Hate U Give de Angie Thomas, roman ce prezintă o frântură din dificultățile cu care se confruntă zilnic afro-americanii în SUA, anul acesta ne delectăm cu o poveste fantasy scrisă de o autoare de origine nigeriană, Tomi Adeyemi. Ca să ne facem o idee de cât de mult a impresionat romanul ei, comparat cu un Harry Potter african, drepturile de ecranizare au fost deja achiziționate la Hollywood de casa de producții Fox pentru a fi adaptate într-un film, iar cartea încă nu a apărut în librării.

În Children of Blood and Bone, tânăra Zélie Adebola își amintește când pământul din lumea ei, Orïsha, zumzăia de magie. Dar totul s-a schimbat când magia a dispărut brusc într-o noapte, iar regele a decis ca foștii practicanți ai magiei să fie uciși cu toții, inclusiv mama Zéliei. Așadar, Zélie decide să readucă magia în țara ei și să dea o lovitură de stat, ajutată de puterile ei magice proaspăt găsite și de o prințesă răzvrătită. Cartea urmează să fie publicată pe 6 martie 2018.

4. Skyward de Brandon Sanderson

Nu e niciun secret că Brandon Sanderson este o mașină de scris. Având în desfășurare mai multe serii fantasy, printre care renumitele Stormlight Archives și Mistborn, a anunțat că anul acesta își va publica „Proiectul Misterios”, după cum își tachina el fanii de ceva timp. Este vorba despre o carte young adult cu titlul de Skyward, despre care nu știm încă prea multe.

Sanderson spune că romanul poate fi comparat cu povestea din „Cum să-ți dresezi Dragonul, dar avem drept protagonist o fată care găsește o navă și se duce la o școală de tipul Top Gun. E o combinație între filmul Top Gun, Jocul lui Ender și Cum să-ți dresezi dragonul, alături de o navă spațială veche cu o personalitate ciudată.” Sunt convinsă că, după o astfel de descriere, nu vom fi dezamăgiți după ce vom citi romanul. Brandon Sanderson are un talent înnăscut în a crea lumi fascinante de la zero și în cazul de față avem așteptări destul de mari.

Se presupune că Skyward va apărea prin iarnă, cel mai probabil în noiembrie 2018.

3. Spinning Silver de Naomi Novik

Naomi Novik este o autoare prolifică de fantasy, fiind cunoscută pentru seria Temeraire și având la activ un permiu Nebula pentru cel mai bun roman fantasy, și anume Uprooted, apărut și în română cu titlul Aleasa Dragonului la editura Nemira. Pe 10 iulie urmează să fie publicat noul ei roman, Spinning Silver, o repovestire a legendei lui Rumplestilstskin.

Astfel, ne întâlnim cu Miryem, fiica și nepoata cămătarilor, dar tatăl ei nu este unul foarte bun. Repezindu-se să împrumute, dar reticent să-și ia datoria, el a împrumutat cea mai mare parte a zestrei soției sale și a lăsat familia la limita sărăciei – până când Miryem ia afacerea în propriile mâini. Ignorând rugămințile sătenilor pe care tatăl i-a împrumutat, ea se străduiește să adune ceea ce i se datorează și descoperă că se pricepe să ducă sarcina la îndeplinire. Când bunicul îi împrumută o pungă de bani de argint, o aduce înapoi plină de aur. Dar având reputația de a putea schimba argintul cu aurul poate fi o problemă spinoasă, mai ales atunci când soarta ei se încurcă cu creaturile reci care bântuie pădurea și al căror rege a aflat de reputația ei, vrând să o exploateze din motive pe care Miryem nu le poate înțelege.

2. The Seven Sisters de Neil Gaiman

Cartea pe care Gaiman a lansat-o anul trecut, Norse Mythology, ne-a făcut poate să ne întrebăm dacă nu cumva a ales calea miturilor și a renunțat la urban fantasy. Însă anul a început cu o veste bună: vom avea parte de o continuare a cărții Neverwhere undeva la sfârșitul lui 2018, denumită The Seven Sisters, roman care va apărea la mai mult de 20 de ani după primul volum. Nu avem prea multe informații, dar știm că noul roman fantasy este inspirat de experiența pe care Neil Gaiman a avut-o în urma colaborării cu Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite, dar și de situația în care se află Londra în zilele noastre.

Neverwhere spune povestea mutării lui Richard Mayhew în capitala Marii Britanii pentru o nouă slujbă, iar viața banală trăită între hârtiile de valoare de la birou și serile sofisticate pe care le preferă logodnica sa mondenă se schimbă pentru totdeauna odată cu descoperirea unei fete care sângerează pe trotuarul londonez, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor. Richard se hotărăște să o ajute pe fată și o duce în apartamentul său. De cum poate vorbi, tânăra își rostește straniul nume – Door – și îl roagă să dea de urma celui ce își spune Marchizul de Carabas, singurul care o poate ajuta. Odată găsit și adus, cei doi dispar în grabă din locuința lui Richard, iar el se întoarce la existența sa obișnuită sau, cel puțin, așa intenționează să facă. Chiar dacă aparent a devenit invizibil pentru ceilalți oameni.

1. The Winds of Winter de George R. R. Martin

De 7 ani fanii așteaptă continuarea seriei epice high fantasy Cântec de Gheață și Foc a lui Martin. Volumul cu numărul șase, The Winds of Winter, a tot avut data de publicare amânată cu un an și cu încă un an, serialul TV a depășit povestea care era în cărți și, practic, a ajuns să devină fanfiction până când GRR Martin decide că e cazul să aflăm și noi odată povestea, așa cum se cuvine. Chiar dacă nu avem o dată sigură, există speculații că va apărea în iarna lui 2018 sau la începutul lui 2019. Cartea anterioară, Dansul Dragonilor, a acoperit mult mai puțină poveste decât autorul a intenționat, omițând cel puțin o secvență mare de bătălie și lăsând câteva fire narative să rămână cu un cliffhanger, pe care Martin a promis c-o să-l rezolve în prima parte din The Winds of Winter. Să sperăm că vom avea noroc și vom afla cât mai repede despre soarta personajelor noastre favorite din Westeros.

Facebook Comments