Copiii sunt fascinați de vrăjitori, ființe mitologice, nave spațiale și extratereștri. Viața reală li se poate părea destul de plictisitoare uneori, dar – vorba lui Stephen King – au acces la magie portabilă: cărți! Aventuri care te țin cu sufletul la gură, personaje admirabile, prietenii frumoase și lecții de viață valoroase, toate acestea le regăsim în paginile cărților. Așadar, azi vă prezint 10 recomandări de lectură SF&Fantasy pentru copii, dar asta nu ar trebui să-i oprească pe părinți, bunici, surori și frați să citească alături de micuții familiei câteva povești magice și captivante. Aștept în rubrica de comentarii de mai jos cărțile care v-au marcat copilăria și vă doresc spor la citit!

10. Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl

CharlieRoald Dahl este printre cei mai populari scriitori britanici de literatură fantastică pentru copii. Charlie și fabrica de ciocolată a încântat generații de cititori și cartea a fost adaptată cinematografic de mai multe ori, cel mai faimos film fiind cel în care Johnny Depp îl interpretează chiar pe Willy Wonka, proprietarul fabricii. Personajul principal, Charlie Bucket, este un băiețel ce provine dintr-o familie săracă, blând și darnic cu ceilalți. O dată pe an primește cadou de la părinți o ciocolată de la faimoasa fabrică de dulciuri a lui Willy Wonka, pe care o împarte cu toți. Însă atunci când găsește o bancnotă de un dolar pe stradă, Charlie se duce la magazin să-și cumpere o ciocolată și descoperă cu stupoare un bilet auriu în ambalaj, care îi permite să viziteze fabrica alături de alți patru copii și să-l cunoască pe excentricul proprietar. Avem parte astfel de aventuri gustoase, îi cunoaștem pe Umpa-Lumpa – ajutoarele lui Wonka – și descoperim că imaginația activă a lui Dahl face echipă bună cu lecții de viață valoroase pentru cei mici, precum prietenia, bunătatea și sinceritatea.

9. Hoțul fulgerului de Rick Riordan (seria Percy Jackson și Olimpienii)

Carti SF pentru copiiMitologia greacă este plină de zei diverși, violență și multe profeții. Românii l-au avut pe Alexandru Mitru și Legendele Olimpului, iar americanii îl au pe Rick Riordan, un autor care a reușit să creeze o reinterpretare fascinantă a panteonului grec numai bună pentru publicul tânăr, prin seria Percy Jackson și Olimpienii. În primul volum intitulat Hoțul fulgerului urmărim aventurile lui Percy, un băiat de doisprezece ani care află că este fiul lui Poseidon, zeul grec al apelor și oceanelor. Percy își descoperă treptat abilitățile supranaturale de semizeu și pornește alături de prietenii lui în căutarea fulgerului furat al lui Zeus pentru a evita începerea unui război între cei trei frați celești: Zeus, Poseidon și Hades. Ceea ce este fascinant la lumea creată de Riordan sunt chiar zeii greci, care trăiesc neștiuți printre ceilalți oameni, integrându-se fără probleme în societatea secolului XXI. În 2010 am avut parte și de o ecranizare, cu Logan Lerman în rolul lui Percy Jackson.

8. O buclă în timp de Madeleine L’Engle (seria Cvintetul Timpului)

A wrinkle in timeGenul SF este puțin mai greu de introdus pentru copii, iar O buclă în timp este probabil poarta spre o lume cu totul nouă pentru micuți. Madeleine L’Engle a fost refuzată de 26 de edituri până a reușit să publice cartea în 1962, având motivația că era prea diferită și că discută despre conceptul de rău cu prea multă lejeritate pentru copii. Pe scurt, Meg Murry și fratele ei mai mic, Charles, se trezesc într-o noapte că viața le este complet dată peste cap când doamna Ce apare la ușa lor și îi anunță că teseractul există. Tatăl celor doi a dispărut inexplicabil după ce a descoperit o planetă nouă folosind tocmai teseractul pentru a călători acolo. Alături de Calvin, colegul lui Meg, și însoțiți fiind de doamnele Care și Cine, prietenele doamnei Ce, frații își încep aventura fantastică prin spațiu și timp spre o planetă ce deține întregul rău din Univers, doar pentru a-și găsi tatăl dispărut.

7. Darul lui Jonas de Lois Lowry (seria Darul lui Jonas)

Distopiile SF se petrec de regulă în peisaje post-apocaliptice, cu personaje care se luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuire. Darul lui Jonas este o introducere numai bună pentru tinerii cititori, căci lumea lui Jonas este aproape idilică. Băiatul trăiește alături de familia sa și Comunitatea nu are noțiunea de amintiri, oamenilor lipsindu-le sentimentele pozitive sau negative, dar și liberul arbitru. Viețile lor sunt simple, ducându-și zilele practicând în pace meseriile bine stabilite de conducătorii Comunității. Jonas are un rol important, diferit de cel al copiilor de vârsta lui: devine Receptor al amintirilor, persoana care strânge toate amintirile dinaintea prezentului. Aflându-se față în față cu o lume cu totul diferită de a lui, Jonas descoperă adevărul întunecat care stă în spatele vieții aparent perfecte din Comunitate și încearcă să evadeze, luptându-se pentru siguranța celorlalți.

6. Cartea cimitirului de Neil Gaiman

Cartea cimitiruluiNeil Gaiman a scris nenumărate cărți de povești pentru copii, dar probabil Cartea cimitirului este cea mai lăudată dintre toate. Ideea poveștii i-a venit lui Gaiman într-o după-amiază, atunci când l-a văzut pe fiul său pedalându-și fericit bicicleta printr-un cimitir aflat aproape de casă și s-a gândit că se poate inspira din Cartea Junglei a lui Kipling, doar că ar plasa acțiunea într-un cimitir. Așadar, Cartea cimitirului este un fantasy întunecat, în stilul specific al autorului, care ne spune povestea lui Bod, un băiețel crescut de ocupanții – decedați – ai unui cimitir după ce familia sa a fost ucisă cu sânge rece de un criminal. Avându-l pe vampirul Silas drept legătură cu lumea de afară, Bod a copilărit printre pietre funerare alături de fantome, o vrăjitoare dubioasă și alte personaje fantastice. Cimitirul în sine este cel care l-a protejat pe băiat de criminalul care îi voia moartea, însă maturizându-se, Bod se aventurează afară din siguranța locurilor de veci pentru a se descoperi pe sine și lumea din jur.

5. Jocul lui Ender de Orson Scott Card (seria Jocul lui Ender)

Jocul lui EnderEchivalentul seriei Harry Potter pentru genul SF, Jocul lui Ender este plin de aventuri spațiale, care captivează de la prima pagină pe cei mici. Autorul Orson Scott Card a fost producătorul adaptării cinematografice din 2013 cu Asa Butterfield în rol principal. Plasat în viitor, cartea prezintă omenirea în conflict cu o specie de extratereștri violenți. Ca pământenii să se pregătească pentru următoarea invazie, copiii – printre care și Ender Wiggin, protagonistul seriei – sunt supuși unor experimente științifice pentru a-i transforma în genii militare, prin jocuri din ce în ce mai dificile în gravitație zero. Ender se face remarcat și soarta întregii omeniri ajunge să îi stea pe umeri. Prezentând tactici militare cu acuratețe, Jocul lui Ender este citit chiar și de Marina Militară din SUA, fiind un roman potrivit pentru oricine, indiferent de vârstă.

4. Douăzeci de mii de leghe sub mări de Jules Verne (seria Călătorii extraordinare)

Jules VerneJules Verne este pionierul genului SF, un francez care la sfârșitul secolului XIX își imagina călătorii fantastice spre centrul Pământului, în spațiu sau spre abisurile întunecate ale oceanului. Întreaga sa operă este excelentă pentru copii, dar Douăzeci de mii de leghe sub mări este probabil cea mai bună carte a sa, fiind de asemenea adaptată în multiple filme, seriale și desene animate. Personajul principal este biologul marin dr. Aronnax, un naturalist francez care se îmbarcă într-o expediție pentru a vâna un monstru marin. Descoperind Nautilus, o navă remarcabilă construită de enigmaticul Căpitan Nemo, dr. Arronax explorează împreună cu acesta minunății subacvatice, găsesc ămpreună ruinele Atlantidei și ating Polul Sud. Descrierea navei Nautilus a fost considerată avangardistă pentru perioada în care a fost publicată cartea, deoarece prezintă cu acuratețe elementele unui submarin modern, ținând cont că la vremea respectivă se scufundau în adâncuri doar vase foarte primitive.

3. Hobbitul de J. R. R. Tolkien

The HobbitDacă triloga masivă Stăpânul Inelelor este un pic prea mult pentru un cititor tânăr, acesta poate face cunoștință cu lumea imaginată de Tolkien prin Hobbitul, o carte fantasy devenită un clasic în literatura pentru copii. Îl urmărim pe Bilbo Baggins, un hobbit (adică un omuleț scund, cu picioare mari și un apetit și mai mare) care dorește să obțină o parte din comoara păzită de dragonul Smaug. Călătoria lui Bilbo ne duce din peisaje rurale liniștite în păduri sinistre, unde întâlnim diverse personaje fantastice: orci, elfi, păianjeni uriași și un vrăjitor, faimosul Gandalf. Povestea este spusă prin capitole scurte, care introduc o creatură sau un element geografic specific Pământului de Mijloc. Bilbo se maturizează și ne atașăm iremediabil de el și de piticii care-l acompaniază în aventurile sale. Regizorul Peter Jackson a adaptat Hobbitul în trei filme, cu Martin Freeman în rolul lui Bilbo Baggins.

2. Leul, Vrăjitoarea și dulapul de C. S. Lewis (seria Cronicile din Narnia)

Carti Fantasy pentru copiiUn clasic al literaturii fantasy pentru copii, Leul, Vrăjitoarea și dulapul ne prezintă povestea a patru copii englezi, evacuați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la țară. Acolo găsesc un dulap magic, poartă spre lumea fantastică Narnia, un tărâm al animalelor vorbitoare și al creaturilor mitologice, blestemat la o iarnă veșnică de Vrăjitoarea Albă. Copiii par a fi cei așteptați de o profeție veche și se aliază cu Leul Aslan împotriva forțelor malefice ale Vrăjitoarei, încearcând să se lupte pentru eliberarea Narniei din iarna cumplită. Peisajele parcă rupte din vis, pățaniile pline de lecții de viață și umor fac din Leul, Vrăjitoarea și dulapul o încântare pentru suflet și minte. Ecranizarea cinematografică s-a bucurat de succes mondial la box-office și l-a avut pe Liam Neeson drept vocea Leului Aslan.

1. Harry Potter și piatra filosofală de J. K. Rowling (seria Harry Potter)

Harry PotterProbabil cea mai populară serie de cărți fantasy pentru copii, Harry Potter i-a adus scriitoarei britanice J. K. Rowling faima mondială și micuțul vrăjitor a ajuns un adevărat fenomen al culturii populare. Cred că până și bunicii noștri au auzit măcar în treacăt de Harry și aventurile lui la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii. Copiii născuți după ’90 au citit cele șapte volume pe nerăsuflate, așteptând cu nerăbdare apariția fiecăruia dintre ele și au umplut cinematografele pentru a urmări seria de filme cu Daniel Radcliffe, Emma Watson și Rupert Grint în rolurile micuților vrăjitori Harry, Hermione și Ron. Însă o dată cu trecerea timpului s-a demonstrat că și următoarea generație de copii e fascinată de Harry Potter, iar primele volume au fost deja reeditate cu ilustrații. În Harry Potter și piatra filosofală îl cunoaștem pe Harry Potter, un orfan cu o cicatrice în formă de fulger pe frunte, care descoperă la vârsta de unsprezece ani că este vrăjitor și că este admis la Hogwarts. Acolo reușește să-și facă prieteni, studiază cursuri despre magie și învață să zboare pe mătură. Deși totul pare a fi idilic, din umbră Lordul Voldemort îi dorește moartea lui Harry și luptă pentru dominația vrăjitorilor asupra celorlalți oameni. Dacă asta nu v-a convins că o să aveți parte de o lectură magică și palpitantă, atunci nu știu ce o să o facă!

Facebook Comments