Dintre toate genurile literare, horror-ul este, cred, cel mai greu de abordat pentru un neinițiat. Dar există în mulți dintre noi o atracție specială pentru lucruri nefirești, locuri întunecate și personaje sinistre, și poate așa se explică popularitatea genului. În rândurile de mai jos îți propun să îți faci curaj și să încerci 10 romane horror pe care să le citești alături de fantoma casei, vârcolacul din grădină sau vampirul din pivniță, după preferințe. Evident că nu am cum să cuprind toate bijuteriile genului într-un top 10, așa că te invit să-mi lași în rubrica de comentarii un mesaj cu titlurile tale preferate.

10. Chemarea lui Cthulhu și alte povestiri stranii de H. P. Lovecraft

CthulhuLovecraft este unul dintre cei mai iubiți scriitori de horror din secolul al XX-lea. A murit la 46 de ani într-o sărăcie lucie și fără pic de faimă pentru scrierile sale. Chemarea lui Cthulhu și alte povestiri stranii este o colecție de nuvele care înglobează filosofia cosmică a autorului, credința că în spatele vălului reprezentat de viețile noastre obișnuite există o altă realitate, prea înfricoșătoare și complexă pentru mintea umană pentru a fi înțeleasă. Acest stil de horror ascuns, antic și cosmic nu are intenția fățișă de a speria cititorul, ci mai degrabă de a i se strecura pe sub piele ca să-i bântuie visele. Conceptele, cultul dedicat unui zeu antic, oribil și plin de tentacule – chiar titularul Cthulhu, teoriile conspirației și lucruri existente în afara înțelegerii umane sunt prezentate într-un mod gotic dar simplu, naratorii poveștilor amintindu-și decăderea în nebunie și disperare. Cred că această carte este foarte potrivită pentru un prim contact cu literatura horror, iar dacă ești pasionat de benzi desenate,e bine să știi că se găsesc din belșug adaptări ale poveștilor lui Lovecraft, îmbogățite de desene înfrioșătoare și destul de sângeroase.

9. Fata cu toate darurile de M. R. Carey (seria Fata cu toate darurile)

Cărțile cu zombie sunt un subgen al literaturii horror foarte îndrăgit de cititori, mai ales după popularitatea de care s-a bucurat serialul The Walking Dead. Cred că simplul gând de a te trezi deodată un cadavru viu, în căutare de creier uman, înspăimântă și incită în același timp. În Fata cu toate darurile această idee are parte de o întorsătură interesantă, căci Melanie este o copilă infectată cu virusul vinovat de epidemia de zombie de pe planetă, însă asta n-o oprește să aibă emoții, să fie inteligentă și să-și dorească să exploreze lumea din jurul ei, fiind capabilă să-și controleze foamea. Aflându-se la un centru de cercetare alături de alți copii zombie, descoperim prin intermediul lui Melanie destinul tragic al pământenilor și cum aceștia sunt în căutare de un leac pentru a stârpi ciuperca de la care a pornit epidemia. Emoționant și straniu, romanul Fata cu toate darurile te face să te întrebi ce înseamnă de fapt să fii om. Filmul a avut parte și de o ecranizare în 2016, un rol important în film având și actriția româncă Anamaria Marinca.

8. Cutia cu fantome de Joe Hill

Cutia cu fantomeJoe Hill este pseudonimul literar al lui Joseph Hillstorm King, fiul regelui literaturii horror, Stephen King. Se pare că gena scriitoricească e puternică în familia King, căci fiul este la fel de talentat precum tatăl, cu o înclinație aparte spre supranatural și horror. În romanul său de debut îl avem în prim-plan pe starul rock Judas Coyne, deținătorul unei colecții macabre de obiecte, printre ele aflându-se și o cutie neagră în formă de inimă care – se zice – ar conține o fantomă. Dar cutia asta nu are doar costumul unui om mort, ci și spiritul său obsedat de răzbunare, care dorește să-i facă viața un calvar lui Coyne. Cartea lui Hill abundă în scene violente, vulgaritate și personaje complexe, bine dezvoltate. Deși avem de-a face cu fantome și cu Lumea de Dincolo, elementele supranaturale sunt explorate cu răbdare. Finalul este straniu de liniștit, accentuând și mai mult atmosfera de mister din Cutia cu fantome. Un mic bonus pentru fanii lui Stephen King: Joe Hill explorează cu un suflu nou temele preferate ale tatălui său, așa că merită cu vârf și îndesat să citești cartea.

7. Frankenstein de Marry Shelley

FrankensteinPrintre cele mai cunoscute romane horror aparținând curentului gotic, Frankenstein a fost scris de Marry Shelley când avea doar 18 ani și continuă să facă vâlvă chiar și după două secole de la publicare. Cred că, într-un fel sau altul, fiecare am luat contact cu monstrul creat de Victor Frankenstein, fie că vorbim de filmul din 1931 cu Boris Karloff în rol principal, de desenele animate, de seriale sau de diferitele repovestiri ale cărții lui Shelley. Povestea deja clasică ni-l prezintă pe tânărul om de știință Frankenstein, obsedat de ideea de a aduce la viață ceva inert. Bărbatul asamblează un om din diverse bucăți de cadavre, dar înțelege ce a făcut abia după ce reușește să aducă la viață această stranie făptură. Monstrul se luptă cu sentimentele de izolare și singurătate, pentru ca în final să renunțe la inocență și să devină malefic, dorind moartea creatorului său, Frankenstein. Cartea lui Shelley rămâne una dintre cele mai bune povești horror, în mare parte datorită întrebărilor filosofice legate de esența vieții, a morții și a creației, textul jucându-se cu imaginația noastră și cu cele mai ascunse temeri umane.

6. Interviu cu un vampir de Anne Rice (seria Cronicile vampirilor)

Interviu cu un vampirCred că vă amintiți cu toții de mania cu vampiri sclipicioși care a succedat cărțile și filmele din seria Twilight, readucând în focus mitul monștrilor băutori de sânge. Însă puțini știu că prin anii ’70 Anne Rice a publicat romanul ei de debut, care spunea povestea vampirului Louis de Pointe du Lac și sângeroasele sale aventuri nocturne, fără să se ferească în a arăta latura întunecată a unei vieți trăite în umbră și consumată de pofta de sânge uman. În 1994 ne-am bucurat și de o adaptare cinematografică destul de fidelă, cu Brad Pitt și Tom Cruise în rolurile principale. Interviu cu un vampir îl urmărește pe Louis povestindu-și unui reporter aventurile trăite de-a lungul secolelor și tristețea lui legată de faptul că a fost transformat într-un vampir de Lestat de Lioncourt, un personaj carismatic și periculos, aproape rămas fără nicio fărâmă de umanitate. Deși abundă în elemente horror și de suspans, cartea merită citită pentru proza minunată, pe alocuri senzuală, a lui Rice și personajele bine dezvoltate, adresând fără teamă întrebări legate de natura umană, povara eternității și existența unei forțe superioare, care veghează asupra tuturor.

5. Exorcistul de William Peter Blatty

ExorcistulDemonii, exorcizarea unui individ și moartea sunt teme care ne îngheață sângele în vene, ne intrigă și ne fac să avem gânduri întunecate. De aproape jumătate de secol, Exorcistul a înfricoșat generații de cititori, devenind o parabolă modernă a conceptului de bine versus rău și clasându-se în topul celor mai șocante cărți horror. Blatty ne prezintă detaliile posedării demonice a lui Regan MacNeil, fiica de 12 ani a unei actrițe faimoase, și încercările preoților Merrin și Karras de a exorciza demonul din fată. Documentarea pentru carte a fost făcută sârguincios și asta se simte atunci când îi lecturezi paginile: Pazuzu este bazat pe un demon din cultura antică a Mesopotamiei, care aducea foamete în anotimpul secetos și lăcuste în cel ploios; preoții sunt modelați după călugări iezuiți adevărați, iar romanul se inspiră după fapte reale, și anume un caz de exorcizare din ’49 despre care autorul a auzit pe când era student. În 1973, Exorcistul a avut parte și de o adaptare cinematografică, bine primită atât de public cât și de critică, scenariul fiind semnat chiar de autorul cărții. Când doriți să aveți parte de o porție zdravănă de frică, citiți horror-ul lui Blatty și faceți cunoștință cu Pazuzu. Nu veți regreta (sau poate că da).

4. Tăcerea mieilor de Thomas Harris (seria Hannibal Lecter)

Tacerea mieilorProbabil cei mai mulți dintre noi am auzit de Tăcerea mieilor datorită filmului de Oscar cu Anthony Hopkins și Jodie Foster în rolurile principale. Cartea se ridică la nivelul producției cinematografice, fiind chiar volumul doi din seria care-l urmărește pe canibalul Hannibal Lecter. Harris ne-o prezintă pe Clarice Starling, o tânără agentă practicantă din cadrul FBI, în timp ce lucrează la un caz dificil de crimă și caută ajutorul lui dr. Lecter în închisoare pentru a prinde un criminal, cunoscut drept Buffalo Bill, pasionat de uciderea femeilor din care desprinde ulterior bucăți de piele. Canibalul Lecter e printre cei mai înfricoșători antagoniști din genul horror și te ține cu sufletul la gură pe parcursul cărții, încercând să-ți dai seama ce mai pune la cale. Citind Tăcerea mieilor îți dai seama că nu e nevoie de supranatural pentru ca o poveste să te sperie.

3. Războiul Z de Max Brooks

Războiul ZAm stabilit deja că poveștile cu zombie sunt printre preferatele amatorilor genului horror. Războiul Z este un roman post-apocaliptic care tratează acest subiect într-un mod original, fiind o colecție de povești individuale narate de un agent al Națiunilor Unite, urmărind conflictul global împotriva pandemiei zombie. Stilul lui Brooks este aproape ca al unui cronicar, verosimil și bine documentat în domenii variate, prin diverse voci narative de multiple naționalități. Memoriile acestor indivizi prezintă un viitor ipotetic al rasei umane, afectată de zombificare și de schimbări sociale, politice, religioase și în special ale mediului înconjurător. Nu avem un protagonist, ci mai degrabă toți oamenii sunt personaje principale în Războiul Z. Declinul încet al umanității în fața unei amenințări zombie se realizează de-a lungul paginilor și, chiar dacă devine sângeros pe alocuri și înfricoșează destul de mult cititorii, horror-ul lui Brooks este potrivit pentru oricine, nu doar pentru pasionații de distopie și de morți vii. Ecranizarea din 2013 cu Brad Pitt în rol principal s-a bucurat de succes la box office și are o continuare în plan pentru următorii ani.

2. Dracula de Bram Stoker

DraculaProbabil printre cele mai cunoscute cărți horror din lume, Dracula este actul de naștere al mitului vampirului în literatura universală. Romanul a fost publicat la finalul secolului al XIX-lea, iar Stoker spune povestea vampirească prin notări din jurnal, fragmente din ziare și scrisori. Acest stil este extrem de captivant și devine imposibil de trecut cu vederea că vieți perfect normale și liniștite sunt date peste cap de un monstru care a ucis o tânără sugându-i sângele, se transformă într-un liliac, doarme într-un coșciug și se târăște pe pereții castelului precum o șopârlă. Dracula și încercările sale de a se muta din Transilvania în Marea Britanie pentru a găsi sânge nou și pentru a răspândi blestemul lui de nemort, dar și bătălia dintre vampir și un grup mic de bărbați și femei, condus de profesorul Abraham Van Helsing, transformă cartea gotică Dracula într-una sângeroasă, periculoasă și – pe alocuri – înspăimântătoare. Fiind un clasic, romanul a pus bazele literaturii horror alături de Frankenstein și a dat naștere la nenumărate adaptări cinematografice, piese de teatru și jocuri video.

1. Shining de Stephen King

Shining Stephen KingStephen King este regele de necontestat al genului horror și pe bună dreptate. Orice carte scrisă de el reușește să te înfricoșeze, să combine într-un fel special normalul cu supranaturalul și să creeze povești complexe cu personaje bine dezvoltate. Publicată în 1977, Shining își trage seva din experiențele personale ale autorului care a transformat în literatură propriile temeri și probleme legate de dependența de alcool. În Shining, Jack Torrance este un scriitor ratat și un alcoolic în recuperare, care acceptă poziția de îngrijitor la un hotel istoric dintr-o stațiune montană. Fiul lui are „strălucirea” din titlu, o putere supranaturală ce-i permite să vadă trecutul sângeros al hotelului. Familia Torrace începe încetul cu încetul să se izoleze de realitate și să fie bântuită de spirite malefice. Înspăimântător, violent și izvor nesecat de coșmaruri, Shining a fost adaptat într-un film în regia faimosului Stanley Kubrick, cu Jack Nicholson în rol principal.

Facebook Comments