REVISTA NAUTILUS / Stiri / Hobbitul, înainte şi după „Lord of the Rings”; ce s-a schimbat

Hobbitul, înainte şi după „Lord of the Rings”; ce s-a schimbat

Viorel Pîrligras • 8:00 - 30.01.2011 • 

Este bine cunoscut faptul că Tolkien a scris primul „Hobbit” fără a întrezări o urmare, schiţând doar câteva direcţii pentru a conecta povestea cu legenda inelului, dar, o dată ce „Lord of the Rings” a luat o turnură mai ambiţioasă decât o simplă poveste pentru copii, Tolkien a discutat cu editorul său de a face o ajustare în prima carte, în cadrul fragmentului întâlnirii dintre Bilbo şi Gollum, scena cu celebra confruntare cu ghicitori. A făcut această modificare pentru ca să-i servească drept legătură şi motivaţie a felului cum a intrat Bilbo în posesia inelului. Versiunea iniţială, motivată de dorinţa de a pretinde câştigarea inelului, o vom regăsi în secţiunea a patra a Prologului din „Stăpânul Inelelor”, precum şi în scrisorile sale 109, 128, 129, 130 şi 131 (partea finală ), fapt care plasează această intervenţie între 1947 şi 1950, cu patru ani, aşadar, înainte ca publicul să descopere ce avea Bilbo cu adevărat în buzunar. Cu ocazia aniversării zilei de naştere a lui Tolkien, de pe 3 ianuarie, un grup de studenţi entuziaşti din cadrul departamentului de colecţii speciale de la Universitatea Northwestern, a dat publicităţii celebrul capitol cinci – „Riddles in the dark”, în cele două versiuni paralele.
La stânga este versiunea originală din 1937; la dreapta, versiunea adaptată la 1950. Pasajele care au suferit modificări sunt evidenţiate în albastru.
Tabelul comparativ al celor două versiuni din capitolul 5 din „The Hobbit”:

http://www.elbakin.net/plume/xmedia/tolkien/Hobbit_chapitre_5.pdf

1291 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.