REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Ceva nou pe frontul evoluţionismului

Ceva nou pe frontul evoluţionismului

Liviu Radu • 13:09 - 08.01.2010 • 

programatorul-divin.jpgRobert J. Sawyer – Programatorul divin
Traducere de Mihai-Dan Pavelescu
Editura Leda, 2009

Mulţi au spus că romanul e lent, că acţiunea trenează, că nu se întîmplă mai nimic… N-am avut o asemenea impresie. Din punctul meu de vedere, e o carte captivantă, care pune în discuţie o problemă importantă.

Chestia e că problema aceea e atît de importantă, încît Sawyer n-a îndrăznit s-o expună, pur şi simplu, şi a inventat o poveste cu extratereştri care au descoperit chestii similare în toate lumile cunoscute de ei.

În linii mari, plotul e cam acesta: Thomas Jeriho, paleontolog la Muzeul Regal Ontario, se pomeneşte cu un extraterestru care vrea să studieze fosilele din muzeu, pentru a verifica dacă teoria evoluţiei e aceeaşi peste tot.  Deci e vorba de nişte extratereştri care cred în Dumnezeu şi caută pretutindeni urmele faptelor acestuia. Mă rog, finalul mi se pare cam exagerat, dar trebuie să recunosc că Sawyer e un om cu idei, care îşi foloseşte bine creierul.

N-am înţeles de ce autorul a avut nevoie de similitudine pe trei planete ca să spună că regele e gol. Sau, mai bine zis, înţeleg că e reticent să reinterpreteze corect o teorie interpretată greşit atît de multă vreme.

Esenţa poveştii este următoarea: teoria evoluţionistă a lui Darwin a fost gîndită de un om foarte religios, care a fost profund şocat de faptul că ideile sale au fost interpretate altfel decît le gîndise el. Ideea principală a lui Darwin fusese că tot ce se întîmpla în natură se desfăşura conform unui program de selecţie, supravieţuind doar speciile cele mai adaptate supravieţuirii. El mai credea şi că speciile se modificau, se adaptau pentru a supravieţui. Ştim acum că modificările sînt întîmplătoare, dar că nu supravieţuiescc decît speciile la care aceste modificări sînt cele mai folositoare supravieţuirii. Ideea de evoluţie ţine de o gîndire dialectică – care implică un plan şi un scop. Adică evoluţia implică (undeva, în fundal, prea puţin vizibil, dar existent) un creator. Întrucît printre persoanele religioase dominau cele superficiale, care luau ad litteram nişte texte considerate sfinte (dacă cineva a găsit undeva o frază care spune în Biblie că textul respectiv e de origine divină, sînt dispus să-mi schimb părerea) şi care acceptau drept adevăruri divine nişte aiureli, teoria lui Darwin a fost respinsă de bisericile care ar fi trebuit să fie încîntate de ea şi a fost preluată cu entuziasm de nişte pseudoatei (care au înlocuit divinitatea antropomorfă a maselor inculte cu divinitatea fără chip, omnipotentă şi atoateştiutoare a naturii).

Evident, odată cu trecerea timpului lucrurile au început să nu mai fie gîndite la fel de simplist ca la început, dar cine are curajul acum  să spună: oameni buni, ce naiba, voi nu vedeţi că albul e alb şi negrul e negru?

Cum cine? Un autor de SF, că tot nu-l ia nimeni în serios.

1305 vizualizari

2 Comentarii

  1. masterofdoom spune:

    Ideea principiului antropic este destul de veche. In ’88 John Barrow a publicat o carte destul de interesanta pe tema asta The Anthropic Cosmological Principle – principiul ca universul este astfel construit incat sa favorizeze aparitia vietii si ca o varietia infima a constantelor fizicii ar duce la un univers lipsit de viata. Idee sustinuta de Steven Weinberg, dar criticata de multi alti fizicieni la fel de importanti care spun ar fi ca si cum ai spune ca crenvusti sunt lungi si subtiri ca sa incapa in painea de hotdog, iar faptul ca acest univers (poate dintr-o infinitate) a nascut viata inteligenta nu inseamna absolut nimic.

    Pentru cei interesati exista o dialog mai mult decat interesant purtat prin intermediul scrisorilor intre 2 mari fizicieni Susskind si Smolin
    http://www.edge.org/3rd_culture/smolin_susskind04/smolin_susskind.html

  2. Assassin spune:

    Plot hole – viteza luminii si iminenta explozie de la sfarsitu’ cartii.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.