REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Aventurile unui preot cu viitor

Aventurile unui preot cu viitor

Liviu Radu • 15:05 - 04.06.2009 • 

Gene Wolfe – Lacul Soarelui Lung
Traducere de Antuza Genescu
Editura Alexandria, 2008

gwolfe-laculsoareluilung.jpgAcest al doilea roman din ciclul Cartea Soarelui Lung începe exact din locul în care s-a terminat primul volum. Patera Silk se angajase să organizeze funeralii deosebite pentru o prostituată care se sinucisese, iar romanul începe cu aceste funeralii, în decursul cărora are loc un eveniment memorabil: după o îndelungată tăcere, zeii vorbesc!
De aici încolo, lucrurile se precipită: Blood, care era noul proprietar al manteionului, îi acordă preotului doar o săptămînă pentru a-i achita o sumă imensă. Silk află că doctorul Crane, care îl îngrijise cînd se rănise la picior în casa lui Blood, este, de fapt, un spion. Mai mult, se pare că oraşele mobilizează forţe militare, pregătindu-se de război.
Patera Silk pleacă într-un pelerinaj, încercînd să-şi rezolve treburile, nimereşte în nişte subterane, unde află lucruri interesante (mai ales pentru cititori) privind organizarea iniţială a vieţii şi societăţii de pe nava cosmică – ce reprezintă lumea în care se petrec toate aventurile…
Oricum, aventurile curg, Silk este implicat în tot soiul de evenimente şi se pomeneşte că a ajuns idolul politic al tuturor nemulţumiţilor, care scriu pe pereţi lozinci în favoarea sa. În cele din urmă, un grup de militari îl proclamă calde – un soi de conducător al zonei.
Ca şi primul roman al seriei, cartea despre care vorbim are un ritm trepidant, evenimentele se succed fără încetare, iar Wolfe ştie cu adevărat să scrie, te captivează şi te transformă într-un fan al său.
Din nefericire, acest al doilea volum nu mai e la fel de îngrijit ca primul, redactorul de carte nu şi-a făcut datoria pe deplin, întîlneşti uneori cîte o frază care n-are nici un înţeles, iar în cîteva rînduri subcapitolele nu sînt separate, aşa că te trezeşti că dialogul dintre două personaje se transformă brusc, fără nici o tranziţie, în dialogul dintre alte două personaje…
Am o singură şi importantă întrebare: după ce o serie de edituri au început să publice anumite serii de romane şi ne-au lăsat baltă fără a-şi duce treaba pînă la sfîrşit, editura Alexandria va avea puterea să ne ofere şi următoarele două volume din Cartea Soarelui Lung?

945 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.