REVISTA NAUTILUS / Vivisecţii / SF-ul, ce nebunie!

SF-ul, ce nebunie!

Viorel Pîrligras • 10:05 - 01.02.2011 • 

Poate că vi s-a întâmplat, nu o dată, să vi se spună că SF-ul e un domeniu al celor… „duşi cu capul”. E ciudat că lumea vede în adolescenţii ce citesc SF un lucru normal acestei vârste, dar îi priveşte cu un ochi critic pe cei care fac acest lucru la maturitate. Un bătrân ziarist îmi mărturisea că el nici nu înţelege demersul de a scrie, citi sau discuta despre lucruri imaginare, despre ceva ce nu există în realitatea concretă. Nici în anii epocii de aur lucrurile nu stăteau altfel. Puterea avea grijă ca genul SF să nu fie vizibil în mai mult de o carte-două pe an, ca să nu strice minţile viitorului om nou, ba chiar deturnase ideologic proprietăţile curentului, denumindu-l „anticipaţie tehnico-ştiinţifică” şi dându-i astfel o aplicabilitate practică. Judecând după faptul că inginerii erau cei încurajaţi să activeze în domeniu, probabil că se dorea transformarea mişcării într-una de invenţii şi inovaţii tehnice.

Memorabil rămâne pentru mine un episod desfăşurat într-un compartiment de tren, în care mă întâlnisem cu un metodist ce activa la Casa de Cultură a Tineretului din Craiova. Omul nu mă mai văzuse de câţiva ani, deoarece, împreună cu o bună parte din membrii cenaclului „Henri Coandă” ce activa sub egida acelei instituţii – Radu Honga, Victor Martin, Mircea Liviu Goga, Anca Teodorescu-Rotaru –, părăsisem gruparea pentru a forma cenaclul „Victor Anestin”. Pentru că nu era un abil vânător de evenimente, omul crezuse sincer că părăsisem genul şi mă apucasem de „lucruri serioase”, aşa încât a ţinut să-mi împărtăşească părerea că ăştia cu SF-ul nu sunt întregi la bibilică, nu visează normal, ci doar bazaconii. Bine, s-a scuzat el, nu vorbesc de Mironov, dar ceilalţi din cenaclul „Coandă” sunt ţicniţi bine. Mărturisirea lui m-a luat pe nepregătite şi m-a descumpănit. Într-un fel, îmi venea să râd. Unu, pentru că la „Coandă” rămăseseră doar adolescenţii – liceeni îndrumaţi şi subjugaţi de carisma lui Aurel Cărăşel, doi – de ar fi ştiut el că eu mă aflam în acel compartiment pentru că veneam de la Braşov, unde îi făcusem o vizită vastei biblioteci anglo-saxone a lui Doru Brana şi de unde împrumutasem o valiză de cărţi… SF, bineînţeles! Episodul povestit nu face altceva decât să prezinte caracteristica mentalităţii generale vizavi de genul SF. Lucrurile nu au evoluat foarte mult de atunci. Noroc cu explozia efectelor speciale şi digitale – filmele şi jocurile PC au mai atenuat impresia generală despre gen, altfel, cunosc destulă lume care se zbârleşte toată auzind de „cărţi de alea cu rachete zburătoare” şi care consideră că la o anumită vârstă doar „retarzii” mai citesc aşa ceva.

N-o să fac o pledoarie pro domo tocmai fanilor care citesc acum aceste rânduri pe un site specializat al genului, din contra, vreau să subliniez că lectura excesivă a cărţilor SF, ca orice consum excesiv, dăunează grav intelectului şi că dieta recomandată trebuie să includă şi mainstream, altfel gustul devine fad şi anost. În plus, fanii vor găsi surprize plăcute în paginile unui Herman Hesse, a unui Adolfo Bioy Casares sau a unui Ovid. S. Crohmălniceanu, de exemplu. Iar „realitatea” literară, prin antiteză, dă mai multă culoare oniricului din SF-uri.

Cât despre creatorii din domeniu, aici da, pot afirma fără şovăire că aceşti oameni nu sunt normali. Nu vă pripiţi cu protestele sau cu exclamaţiile victorioase, lăsaţi-mă să-mi termin argumentaţia. Creatorii SF nu sunt normali din acelaşi motiv pentru care niciun artist adevărat nu este normal. Pentru că vă întreb: un scriitor care scrie doar gol puşcă sub o rasă de călugăr, la un pupitru, în picioare, este un om normal? Vi l-am descris pe Balzac. Dar un pictor care îşi taie urechea pentru că şi-a jignit un prieten adevărat este un om normal? V-am vorbit despre Van Gogh, pictorul cel mai apreciat din lume. Sau un sculptor care îşi maltratează lucrarea pentru că era prea perfectă, în ideea de a fi mai umană? Da, este vorba de Michelangelo. Ori poate un muzician care suferea de capricii extravagante şi despre care nu ştim dacă ele au generat geniul lui Mozart sau geniul le-a generat pe ele? Cert este că artiştii, adevăraţii artişti, nu sunt oameni normali, nu visează normal şi nu trăiesc normal. Altfel ar avea o viaţă simplă, ca restul lumii. Care lume însă nu creează, ci consumă cu frenezie operele artiştilor. Nu mă întrebaţi de ce e aşa şi nu altfel; nu ştiu. Aşa e alcătuită lumea noastră, unii sunt mai anormali. Şi poate că producţiunile acestora sunt simple încercări ale rasei umane de a deveni altceva, de a evolua spre un ce neştiut, asemenea ţâncilor din „Sfârşitul copilăriei” al nenormalului, desigur, Arthur C. Clarke.

5823 vizualizari

8 Comentarii

 1. Mircea Coman says:

  Când cei de la Vacanţa Mare au spus „Noi nu suntem normali”, toată lumea a râs! 🙂

  Coloana sonoră merge brici cu „anomalia” scriiturii.

  Aş mai adăuga numai amănuntul că SF-ul, acumulat suficient la mansardă, produce „alterări” ireversibile ale modului de gândire. Unii sunt, din păcate, imuni…

 2. Băne says:

  Ei, vedeti, de aceea avem nevoie de mai multi tinichigii, mecanici etcetera. Nu de sefisti din astia, care nici nu se stie cum se inmultesc. S-or clona, cine stie? 😉

 3. […] sunt fana a genului SF, nu am fost niciodata, insa in revista Nautilus am gasit un articol foarte interesant adresat iubitorilor de SF. Si poate ca nu l-as fi luat in […]

 4. vasile says:

  Mda, interesanta ideea ca noi, astia, sf-stii suntem dusi cu capul…In timpul glorios al facultatii mele, asteptam salivand “star trek”-ul de duminica seara (cel prezentat de Mironov). Un coleg de-al meu (mare fan de literatura contemporana), incepe sa faca misto de mine: “…bah…ce vrajeli…nave spatiale, viteze superluminice…haide ma…numai abureli”. Atat de furios nu m-am simtit niciodata, si am inceput sa zbier ca daca nu erau niste tampiti care sa viseze la zborul cu vehicule mai grele ca aerul, nu zburam noi in veci, ca daca nu erau niste tampiti sa viseze ca se poate umbla pe sub apa, nu existau submarine, etc, etc…Pana la urma, cred ca a fi fan sf inseamna sa recunosti deschis ca visezi ziua in amiaza mare cu ochii deschisi.
  Si deasemeni e foarte important sa ai o consoarta fana devotata si ea (cum e draga mea sotie).

 5. Mihai says:

  Oamenii de rand nu sunt normali, toti o turma lipsita de imaginatie si vise, nu merita nimic, nu merita literatura sau tehnologie. Trebuiau lasati sa se zbata in ingoranta lor, sa ramana intr-o epoca de piatra, sa se roage la zei imaginari sa le dea ploaie si mancare.

 6. victor martin says:

  ‘Cel care nu are un graunte de nebunie, nu e intreg la minte’

 7. Ovidiu Petcu says:

  Lui Vasile:
  In privinta sotiei, felicitari, norocosule! Ar trebui sa facem un club!
  Cat priveste visatul cu ochii deschisi, ai dreptate din nou; E. A. Poe obisnuia sa spuna: “Traiesc intr-un vis continuu despre viitor.”
  Normal, SF-ul nu-i o simpla prospectare “literara” a viitorului; dar ce ne-am face fara intrebarea “ce-ar fi daca…?”

  Lui Viorel Pirligras:
  Asa e, domnule. Asa e. Sa ne continuam superba noastra “nebunie” si sa o transmitem si la altii.

 8. viorelsf says:

  Pentru Ovidiu:
  Eu mizam pe doar pe toleranţa celor din afară pentru gen. Că de transmis, nu văd SF-ul ca pe un virus contagios. Am constatat, în experienţa mea de juma’ de secol că “microbul” apare în cu totul şi cu totul alte condiţii. Mulţi pun această contaminare pe seama primelor lecturi, unde Jules Verne se pare că e imbatabil în topuri. Eu cred că incubaţia se face în condiţii mult mai complexe, care ţin de contextul social, gradul de interiorizare a respectivului, etapa de evoluţie intelectuală etc. Dacă am posta pe net întrebarea: “În ce context aţi început să citiţi cu asiduitate SF şi la ce vârstă?”, cred că am obţine răspunsuri uimitoare. Îmi pare rău că Lucian Ionică, sociolog de profesie, printre altele, nu mai face studii de caz acum, aşa cum făcuse în anii 80.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.