REVISTA NAUTILUS / Viitorul asa cum a fost / 10. DE LA ŞTIINŢIFICO-FANTASTIC LA SCIENCE FICTION (I)

10. DE LA ŞTIINŢIFICO-FANTASTIC LA SCIENCE FICTION (I)

Stefan Ghidoveanu • 23:28 - 02.04.2010 • 

Este luna aprilie… S.F.-ul românesc se simte destul de bine, S.F.-ul în România aşa şi-aşa, iar eu am fost la un pas să le părăsesc pe amîndouă, nu cu multă vreme în urmă. Noroc cu medicii de la secţia de cardiologie a Spitalului de urgenţă Floreasca şi cu anumiţi pricolici din blogosfera pseudosefistă de la noi, care – făcîndu-şi treaba la modul exemplar, şi unii şi alţii – au reuşit primii să mă vindece, ultimii să mă ambiţioneze, în aşa fel încît să ajung să-mi serbez în linişte cei 55 de ani de viaţă şi cei 45 de ani de implicare în domeniul science fiction-ului, început la noi ca „ *** ştiinţifico-fantastic” (înlocuiţi voi steluţele cu ceva, orice). Ideea din titlu e destul de clară, o s-o dezvolt pe parcursul următoarelor comentarii, deocamdată însă a venit primăvara şi o lene incomensurabilă (dublată de interdicţia medicului de a face efort) face ca apetitul meu pentru scris să fie unul destul de redus, fapt pentru care îi cer din nou iertare prietenului Haulică, omul care a avut ideea acestui serial.

Una peste alta, de nu vor vorbi cuvintele, sper s-o facă imaginile, pentru că dacă tot au spus unii şi alţii că SF-ul românesc de dinainte de 1989 este egal cu zero (fără să citească nimic din acesta, bineînţeles, ba chiar cîţiva au şi recunoscut-o în mod public!), sper ca majoritatea cititorilor iubitori de science fiction să nu facă aceeaşi greşeală. Înainte de a străluci în toată splendoarea lui, aurul se ascunde în minereu, fapt care nu face decît să-i sporească valoarea. Ca să n-o mai lungim, pentru că tot am fost acuzat că publicam broşurele pe banii UTC-ului (aş fi vrut eu!) şi că ar fi trebuit să-mi expun ideile pe la diverse C.A.P.-uri (bun şi-aşa, dacă era vorba de închisoare, ce mă făceam?), vă propun ca motiv de lectură şi de meditaţie două liste cuprinzînd cele mai bune/importante/reprezentative (numiţi-le cum vreţi) 20 de cărţi din S.F.-ul românesc şi străin, apărute la noi înainte de 1989. Este lista mea personală, o listă de valoare egală, în care titlurile sînt menţionate în ordine cronologică, după data ediţiei aflate în propria-mi bibliotecă.

Aşadar, începem cu

PRINCIPALELE 20 DE CĂRŢI ROMÂNEŞTI DE S.F.
APĂRUTE ÎNAINTE DE 1989

Cîteva precizări se impun, totuşi:

* Din motive de obiectivitate, aş fi preferat ca în loc de „Planeta cubică” a lui C.Baciu să apară „Istorii insolite” de Ovid S. Crohmălniceanu. Din păcate nu găsesc acest din urmă volum, cu toate că ştiu foarte bine că îl am, rătăcit pe undeva prin bibliotecă, doar că încă nu am dat de el. Consideraţi-l ca făcînd parte din listă, în funcţie de gust şi preferinţe.

* Cele 20 (sau 21) de titluri, cum doriţi, reprezintă – după părerea mea – „motoarele” care au transformat literatura „ştiinţifico-fantastică” românească în „science fiction” adevărat, conform canoanelor genului, aşa cum îl cunoaştem în zilele noastre. S-ar mai putea adăuga şi alte volume (romane sau culegeri de povestiri) semnate de aceiaşi autori (sau de alţii) – pentru că pînă la capodopere trebuie să existe şi micile bijuterii -, dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei: avem de-a face cu creaţii literare de gen cu care ne-am putea mîndri oricînd „în afară” (de le-am traduce în limba engleză ori măcar franceză!), pentru că „dincolo” este loc sub soare pentru oricine, inclusiv în lumea literaturii S.F. Ba mai mult, străinii, spre deosebire de noi, sînt mîndri de tradiţia lor şi de înaintaşi – gîndiţi-vă numai ce cult au americanii pentru revistele pulp din „epoca de aur” a science fiction-ului american, în timp ce noi luăm peste picior (termenul este unul eufemistic) CPSF-ul, una dintre cele mai respectate (la vremea ei) şi de longevive publicaţii de profil din Europa. De-ale lui Mitică…

Iar pentru cei care-şi mai aduc aminte de postul de radio „Europa Liberă” şi de muzica difuzată acolo, care a jucat un rol important în conectarea noastră la pulsul ideilor europene despre libertate (la vremea respectivă, fie ea şi doar muzicală), vă prezint o listă similară din domeniul S.F.-ului străin tradus şi publicat la noi în diverse perioade, listă ce a contribuit la rîndu-i, în mod decisiv, la schimbarea mentalităţii scriitorilor români, la apropierea acestora de stilul occidental (de altfel, unii au primit diverse premii internaţionale la diverse Eurocon-uri, chiar dacă acestea aveau – fără îndoială – şi o motivare parţial politică). Cît despre cititorul care a vrut să citească mai mult din anumiţi autori străini, a trebuit s-o facă în original – cu toate consecinţele reieşite de aici…

Dar să continuăm cu

PRINCIPALELE 20 DE CĂRŢI DE S.F. STRĂIN
APĂRUTE ÎNAINTE DE 1989

Aceleaşi observaţii de ordin general, aceeaşi precizare că alegerea îmi aparţine, că este expresia gusturilor şi a preferinţelor proprii, că urmează să discutăm mai în detaliu începînd de luna viitoare, ş.a.m.d., ş.a.m.d. (ori – în funcţie de limbă – bla-bla-bla, bla-bla-bla…)

Dar, cum spuneam la început, e primăvară, e luna în care îmi sărbătoresc ziua de naştere (anul acesta se dovedeşte a fi de re-naştere!) şi, în plus, pentru a avea totuşi un subiect comun de discuţie, trebuie să vă las timp de lectură.
Prin urmare, pînă data viitoare, toate cele bune şi sărbători fericite!

(VA URMA)

3862 vizualizari

4 Comentarii

 1. A. Buzdugan says:

  Cei care au ajuns la Cardiologie, stiu ce inseamna! Multa sanatate!

  Ma bucur ca nu sunt singurul care apreciaza la superlativ si “Ultimatumul” (“Level 7”) a lui Mordecay Roshwald!

 2. Eddie says:

  Sanatate si putere de munca, in primul rand.
  Despre top, numai de binem desi as inlocui Planeta Cubica sau Masina destinului cu Luntrea sublima, si Tarmul interzis cu Verde Aixa.
  DAR… lipseste Ovid Crohmalniceanu ???

 3. stefan ghidoveanu says:

  @Eddie – Ai citit si articolul sau te-ai multumit sa te uiti doar la poze? Partea cu Ovid S. Crohmalniceanu am lamurit-o in articol. In rest, se pot face tot felul de liste, mai bune sau mai rele, dupa opinia fiecaruia. Aceasta, asa cum am precizat in articol, este lista mea si de la ea am de gand sa pornesc in demonstrarea a ceea ce vreau sa sustin in numerele viitoare ale revistei. Multam pentru intervemtie…

 4. Eddie says:

  LOL, se vede treaba ca am luat “de nu vor vorbi cuvintele, sper s-o facă imaginile” ad literam… sarind peste precizarea despre cartea de negasit in biblioteca. Mea culpa.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.