REVISTA NAUTILUS / Stiri / Neil Gaiman şi piraţii electronici

Neil Gaiman şi piraţii electronici

Viorel Pîrligras • 6:00 - 24.02.2011 • 

Celebrul autor britanic a acordat un interviu filmat pentru Open Rights Group, o asociaţie britanică ce pledează pentru drepturile civile digitale ale cetăţenilor Maiestăţii Sale. În acest video foarte interesant, Gaiman are o atitudine total opusă multor editori şi asociaţii anti-piraterie, considerând pirateria ca un fel de împrumut. Luând ca exemplu opera sa, Neil Gaiman vorbeşte despre faptul că o mare parte din cărţile sale au fost piratate prin platforme digitale ruseşti, ilegale, desigur. El şi-a convins editorul să distribuie o versiune digitală gratuită a cărţii „American Gods” („Zei americani” – Tritonic, 2006), tradusă în limba rusă. Şi rezultatul a apărut imediat, la scurt timp după oferta gratuită a acestui fişier, vânzările de cărţi semnate de Gaiman au crescut cu aproape 300% într-o singură lună, în librăriile ruseşti!

Astfel, pentru Gaiman, pirateria nu ar fi, de fapt, decât o versiune modernă a tradiţionalului împrumut. Pirateria este, în realitate, o formă de publicitate care duce la  creşterea notorietăţii autorului şi, prin extensie, la vânzarea cărţilor sale.

La mai multe conferinţe pe această temă, Gaiman a cerut celor prezenţi să spună cum şi-au descoperit autorii preferaţi. S-a dovedit că, de fapt, doar 5 până la 10% dintre ei i-au găsit în librării, restul descoperindu-i printr-un împrumut sau un cadou, dar nu cumpărând vreo carte a autorului.
Interviul integral cu Neil Gaiman poate fi vizionat aici:

1386 vizualizari

Un comentariu

  1. […] Nautilus, am gasit acest interviu cu Neil Gaiman, binecunoscutul autor englez de sf&fantasy, premiat cu Hugo pentru American Gods […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.