REVISTA NAUTILUS / Stiri / Harta istoriei SF-ului

Harta istoriei SF-ului

Viorel Pîrligras • 10:00 - 28.03.2011 • 

Artista Ward Shelley, profesoară la Parsons the Newschool for Design, Easton, CT, a creat o ciudată hartă a SF-ului în cadrul unei expoziţii.

„Istoria Science Fiction-ului” este o cronologie grafică, arătând că rădăcinile acestui gen literar rezidă în mitologie şi povestiri fantastice din care a derivat oarecum epopeea post-Star Wars, space opera de astăzi. Curgerea anilor figurează de la stânga la dreapta, trasând imaginea unei bestii cu tentacule, derivată direct din marţienii lumilor lui H.G. Wells. Science Fiction-ul este văzut ca urmaşul coliziunii dintre Iluminism (furnizorul ştiinţei) şi romantism, din care s-a născut ficţiunea gotică, sursă nu doar de SF, ci şi de romane poliţiste, horror, western şi fantasy. Genul science fiction a progresat printr-o serie de perioade distincte, care sunt ierarhizate, citând sute din cele mai importante lucrări şi autori. Filmul şi de televiziunea sunt de asemenea luate în colimator.
Originalul este desenat şi pictat manual pe foiţă metalică. A fost expus la Galeria Teapot în Köln şi face parte dintr-o serie în curs de realizare. Alte exemple pot fi văzute pe www.wardshelley.com Piese din serie au fost plasate în colecţiile Museului de Artă Modernă şi ale Muzeul Whitney, printre altele.

978 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.