REVISTA NAUTILUS / Stiri / Giscard d’Estaing a descoperit ucronia

Giscard d’Estaing a descoperit ucronia

Viorel Pîrligras • 13:00 - 26.11.2010 • 

N-aţi fi crezut, dar noul roman al lui Valéry Giscard d’Estaing – „La Victoire de la Grande Armée” (Editura Plon) – este o istorie alternativă în care Napoleon, victorios, decide că războiul nu este amuzant (pentru că el câştigă tot timpul) şi abdică pentru a se consacra păcii în lume.
Pe 14 septembrie 1812, după bătălia de la Smolensk, Napoleon intră în Moscova. Deşi mulţumit de această victorie, el este totuşi îngrijorat. A pierdut mulţi soldaţi, iarna este aproape, armata lui Kutuzov se ascunde mereu, incendiile devastează oraşul. Pentru a evita un dezastru, împăratul lansează un ordin uimitor mareşalilor săi: mâine, Marea Armata va părăsi Moscova pentru a reveni în Franţa. Nu este vorba de o fugă, ci o capcană în care el vrea să cadă Kutuzov, determinându-l la ofensivă.  Îl convoacă pe eroul acestei cărţi, colonelul François Beille pe care îl numeşte cu această ocazie general. Misiunea lui: cu o trupă de patru mii de soldaţi, el se va apropia de armata rusă, făcând-o să creadă că este vorba de Marea Armată. Odată suspiciunea eliminată, Kutuzov se va repezi pe urmele lui Napoleon pentru a-l împiedica să părăsească Rusia. Locul: Vilan, nu departe de Niemen. Din acest moment, cartea urmăreşte mişcările lui François Beille. Bătălia de la Vilna, pe 29 octombrie 1812, se încheie cu victoria strălucită a lui Napoleon, iar Kutuzov cade prizonier. Împăratul restabileşte regatul polonez, numit Polonia-Lituania, în înscăunează pe Poniatowski pe tron, urmează o campanie în Prusia şi Saxonia şi, după victorie, decide să oprească războiul. Întocmeşte astfel o declaraţie de pace în Europa, pe care i-o citeşte lui Goethe, organizează un congres european de reconciliere între toţi beligeranţii, sub auspiciile aceluiaşi Goethe, chiar înainte de a abdica în scopul de a se dedica păcii. Eugène de Beauharnais îl înlocuieşte cu titlul de Împărat-regent. Va domni peste un imperiu liberal, revenirea la republică sau la monarhie fiind exclusă.
Cartea se încheie cu acest congres, la care participă şi Napoleon. François Beille rămâne totuşi eroul principal, Giscard d’Estaing urmărindu-i evoluţia pe tot timpul călătoriei sale lungi înapoi în Franţa, în special prin Polonia, unde se leagă două poveşti de dragoste. Întors la Paris, este numit de către Napoleon în fruntea cavaleriei Gărzii, cu titlul de Duce de Smolensk, înainte ca Eugène de Beauharnais să-l numească general al Armatei Rinului.

1273 vizualizari

Un comentariu

  1. E.B. says:

    N-are cum să fie o coincidență de nume, ăsta e chiar fostul președinte al Franței …

    Măcar scrie bine? că nu prea reiese clar din articol. 🙂

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.