REVISTA NAUTILUS / Stiri / Eurocon – prima zi

Eurocon – prima zi

Rudi Kvala • 8:36 - 27.08.2010 • 

Prima zi a Euroconului a debutat… molcom. Am întrebat un tânăr localnic dacă ştie că în oraşul său are loc convenţia europeană de science fiction. Mi-a răspuns zâmbind că habar nu are…

După formalităţile de început (întâlnirea cu Aleksandra Cholewa, taxa de participare, ecusoanele, programele şamd) am bifat două dintre activităţile anunţate de organizatori în program: “Invenţiile secolului 19 revin” şi “Space opera – speranţa neîmplinită a omenirii”.

Primul vorbitor a dezvoltat o idee interesantă: invenţiile secolului 19 revin în forţă în literatura science fiction cu ajutorul unui subgen din ce în ce mai popular şi anume steampunk-ul.

A doua temă a beneficiat de spontaneitatea lui Radoslaw Kot şi de eseul lui Pawel Ostrowski. Amândoi vorbitorii au încercat să analizeze subgenul Space Opera dintr-o perspectivă istorică. Din păcate, către sfârşit, discuţiile au deviat de la topic.

Spre după-amiază, după ora patru, cei doi primari (ceh şi polonez) s-au întâlnit pe Podul Prieteniei şi au condus împreună spre piaţa centrală a oraşului o paradă pestriţă, dar pitorească. Personajele de basm, elfii, cavalerii în armuri alături de trupele imperiale din Războiul Stelelelor au făcut deliciul privitorilor.

Piaţa centrală s-a umplut de sefişti, majoritatea polonezi, cehi şi slovaci, dar şi din alte ţări (deocamdată am remarcat participanţi din Croaţia, Letonia, Anglia şi Rusia). Sunt sigur că tânărul abordat de mine de dimineaţă a aflat în cele din urmă despre Eurocon şi ce înseamnă el. În fond, oraşul este mic…

Parada fantasy avansează către centrul oraşului Cieszyn

Parada fantasy avansează către centrul oraşului Cieszyn

Soldaţii Imperiului supraveghează atent desfăşurarea paradei

Soldaţii Imperiului supraveghează atent desfăşurarea paradei

Primarul din Cieszyn împreună cu Dave Lally

Primarul din Cieszyn împreună cu Dave Lally

Copii, domniţe, domni şi elfi la concertul inaugural

Copii, domniţe, domni şi elfi la concertul inaugural

Mai multe imagini din prima zi pot fi găsite aici

1763 vizualizari

3 Comentarii

  1. Aspoiu says:

    Buna aia cu Steampunk-ul, sintem in tema ca sa zic asa :))
    Nasol ca nici voi nu ati scapat de mascatzi.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.