REVISTA NAUTILUS / Stiri / Cât S.F. cuprinde Galaxia?

Cât S.F. cuprinde Galaxia?

Rudi Kvala • 14:37 - 28.07.2010 • 
,

O ştire (neconfirmată oficial) bulversează mediile ştiinţifice. Dimităr Sasselov, profesor de astronomie la Universitatea Harvard, dar şi unul dintre responsabilii cu colectarea şi interpretarea datelor furnizate de telescopul spaţial Kepler, a făcut recent, în cadrul unei prezentări, o afirmaţie tulburătoare: NASA ar avea în evidenţele sale date şi informaţii despre 140 de planete asemănătoare Pământului.

Vânătoarea de exoplanete (planete care nu fac parte din sistemul nostru solar) a început în urmă cu câteva decenii, o dată cu lansarea primelor telecoape orbitale (vezi telecopul Hubble). Tehnologiile de vârf şi sistemele de prelucrare a datelor din ce în ce mai puternice şi sofisticate au permis punerea în evidenţă a peste 400 de planete exterioare sistemului nostru solar, dar toate acestea sunt departe de modelul terestru: de regulă sunt planete de tip Jupiter, adică gigante gazoase.

Dacă afirmaţia lui Dimităr Sasselov va fi confirmată de către NASA, atunci scriitorii de science fiction vor trebui să se întrebe cât se poate de serios dacă nu cumva ei sunt, de fapt, autori de mainstream 🙂

Indiferent de răspunsul pe care şi-l vor da, vestea aceasta ar putea constitui o puternică sursă de inspiraţie pentru viitoarele opere sefe. Şi poate că nu ar fi rău dacă scriitorii de gen s-ar gândi şi la o convenţie interplanetară de science fiction. Se pare că avem 140 de premize pentru aceasta.

1255 vizualizari

Un comentariu

  1. dariopecarov says:

    Buna aia cu “autori de mainstream” 😀

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.