REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Vestina problema a finantelor

Vestina problema a finantelor

Liviu Radu • 11:37 - 01.08.2008 • 

Terry Pratchett – Piramide
Traducere de Bogdan Mihaileanu
Editura RAO, 2008

Romanul începe minunat, descriind examenul dat de un print pentru absolvirea scolii de asasini. Alteta sa considerase ca-i cazul sa aiba o meserie rentabila, în conditiile în care regatul tatalui sau era falimentar, din cauza ca fiecare rege decedat trebuia înmormîntat într-o piramida. Iar piramidele costa de te seaca…
Si tocmai cînd ma pregateam de o lectura usurica, placuta si fara pretentii, lucrurile se complica brusc, pentru ca Sir Terry si-a adus aminte ca, de fapt, e un autor serios.
Si, în frumoasa traditie a unor romane din seria Lumii Disc – a se vedea Mort – povestea noastra amuzanta devine subit un tratat de metafizica. Stiti, Terry Pratchett chiar este un individ preocupat de metafizica. O ia el la misto, se preface ca nu-i pasa – la urma urmei, traim în secolul XXI – dar, în realitate, creaza niste sisteme metafizice foarte interesante. De data asta ne ofera o versiune proprie a metafizicii egiptene din antichitate. Faraonul chiar este zeu, soarele rasare doar pentru ca vrea faraonul… iar eroul nostru, asasin cu diploma, se pomeneste implicat în procesul greoi si complicat al administrarii unui stat conservator, incapabil de schimbare, si dator – eram gata sa spun vîndut, dar cine sa-l cumpere?
La urma urmei, aceasta parodie de imperiu supravietuieste doar pentru ca reprezinta un tampon între doua imperii de putere egala, care s-ar lua la bataie daca ar avea granita comuna, dar care nu-s atît de sigure de victorie ca sa navaleasca asupra dusmanului – cotropind în trecere si tarisoara cu piramide.
Daca mai complicam povestea si cu necesitatea casatoriei faraonului cu o ruda apropiata – ca sa nu se dilueze sîngele sacru – în conditiile în care nu exista nici o ruda apropiata nubila… Si daca mai introducem în poveste si o tînara instruita în oferirea de placeri faraonului, si daca mai pomenim si de un faraon care nu mai vrea sa fie faraon si-si abandoneaza rolul sacru… o sa ne trezim ca micul tratat de metafizica al lui Sir Terry devine deosebit de interesant.
Va asigur ca merita citit.
   

3567 vizualizari

15 Comentarii

 1. liviu radu says:

  Ce aveti cu recenziile mele, fratilor, de le deformati titlurile? Aceasta trebuia sa se numeasca Vesnica (veshnica)problema a finantelor…

 2. bebe says:

  E bine ca domnul Liviu citeste pentru noi, sa nu ne mai obosim. Cand auzi ca inca un autor s-a agatat de colacul de salvare al mitologiei egiptene, iti piere cheful de cumparat cartea. De fapt, consider ca fortarea scenariului pe tema lui Seth, Osiris si compania este punctul slab si al serialului Poarta Stelara, altfel, destul de notabil.
  Acum, domnule Liviu, la cate cronici literare scrii dumneata pe zi, mi se pare normal sa mai greseasca omul cate un cuvant. Ar trebui sa citesti mai incet si sa faci niste cronici mai profunde, acolo. Timpul e inainte. Eu, daca ar fi fost sa gresesc, as fi spus: Vestala problema a finantelor romano-americane.

 3. bebe says:

  Hy!I’m bebe,who are you…BEBE?

 4. bebe says:

  Fan SF,ca toata lumea de pe aici.Chestia dura e ca neavind cam aceleasi pareri ar trebui sa rezolvam problema numelui.
  Sint deschis oricarori propuneri.

 5. bebe says:

  Dumitru Ioan POPA

 6. liviu radu says:

  Domnului Bebe – cel critic – Nu am nimic impotriva opiniilor dumneavoastra excesiv de critice, dar fiti macar atent. Eu ma plangeam ca persoanele care incarca articolul pe site au gresit titlul – plus cateva alte chestii in text, iar dumneata imi reprosezi mie ca gresesc…

 7. bebe says:

  Domnule Liviu! Ar trebui sa inveti si dumneata ca, in Romania, negrul e alb si albul e negru, foarte usor. De exemplu, romanul este un alb de culoare, asa cum americanul poate fi un negru de culoare. Credeam ca este o infruntare de idei, pentru cine le are, nu o exprimare a extremismului, ca la domnul Lazar, care doina stie, doina canta. Nu cred ca are rost sa treceti asa usor de la literatura la penal. Eu nu v-am reprosat nimic. Sunt simple constatari, pe materialul clientului. Nu va convine, puneti de-o cafea!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.