REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Un roman foarte cinematografic

Un roman foarte cinematografic

Liviu Radu • 11:22 - 10.04.2008 • 
,

 

Haldeman – Camuflaj
Traducere de Gabriel Stoian
Editura NEMIRA, 2007

Cîndva, într-un viitor apropiat, un grup de experţi care încearcă să scoată din fundul Pacificului epava unui submarin descoperă un artefact ciudat, prins în corali, care pare să se afle sub ape de un milion de ani.

Cîndva, prin anii 1930, o făptură neumană ajunsă pe Pămînt cu un milion de ani în urmă, ia formă omenească şi încearcă să trăiască printre oameni, să le afle gîndurile, comportarea, năzuinţele…

Cîndva, într-o perioadă îndepărtată – cu zeci de mii de ani în urmă – o altă făptură neumană se strecurase printre oameni şi vieţuise în mijlocul lor, ca războinic de excepţie.

Romanul lui Haldeman debutează spectaculos şi continuă într-un ritm trepidant. Autorul, care dovedise în alte împrejurări că poate fi în stare de analize psihologice de fineţe, se rezumă de data aceasta la descrierea de scene scurte, dinamice, cu dominantă vizuală, părînd să fi fost preocupat în primul rînd de posibilitatea ecranizării romanului. Şi reuşeşte foarte bine, realizînd  o carte cinematografică. Amplasarea acţiunii în Samoa, într-un mediu tropical feeric, secvenţele din trecut, din diferite locuri ale lumii, alternarea sistematică a acţiunii prezente (de fapt din viitorul apropiat) cu  cea din trecut dovedesc că romanul a fost conceput din start ca un viitor film.Sigur, remarcăm de la început asemănări cu Sfera, cu Terminator II sau cu Highlander, dar asta nu înseamnă că romanul nu are originalitate şi că nu se citeşte cu plăcere. Mai mult, personajele, deşi schematice, reuşesc să convingă, să cîştige simpatia cititorilor. Latura ştiinţifică este prezentată sumar, dar impresionant, alternînd informaţii cunoscute cu cele inventate, dînd în final o aură de credibilitate întregii poveşti.

Sigur, putem să ne amuzăm pe marginea aventurilor sexuale ale extraterestrului, care îşi începe existenţa omenească în calitate de bărbat şi o termină ca femeie senzuală, trecînd prin tot felul de experienţe – e adevărat, expuse rapid şi sumar – şi ne amintim că în Războiul etern al aceluiaşi autor eroii trec dintr-o societate heterosexuală în una homosexuală…

Mai merită amintit faptul că Gabriel Stoian – un traducător pe care îl apreciez mult – are parte de redactori de carte destul de neatenţi, pentru că  am descoperit cel puţin cinci, şase fraze care şi la a doua, a treia citire nu aveau nici un înţeles…

Dar toate criticile pe care le aduc romanului lui Haldeman nu afectează opinia favorabilă pe care mi-a lăsat-o această carte, pe care am citit-o cu plăcere, într-o singură seară. Haldeman e un scriitor cu adevărat talentat şi atent la detalii. Camuflaj nu face decît să-mi întărească părerea bună pe care o aveam despre el.

1988 vizualizari

6 Comentarii

 1. Jen says:

  mie, sincer, imi suna a ‘alien versus predator’ (da’ recunosc ca n-am jucat decat 5 minute din joc si n-am vazut filmul). dar am auzit de pe la prieteni ca e misto, dar probabil o sa imi fac o parere proprie in curand.

 2. hnu says:

  e, cred, cel mai recent hard sf pe care l-am citit si mi-a si placut…

 3. michael says:

  da, e bine facut, desi cam soldatesc, dupa parerea mea. fara mari calitati literare. am scris si eu despre camuflaj in ziarul financiar. dar e un roman care merge la public. probabil romanele astea cu cit se apropie mai mult de sefeul curat, cu atit se indeparteaza de fiorul artistic al scriiturii.

 4. hnu says:

  da, din punct de vedere literar nu-i nimic de capul lui haldeman. la capitolul asta, a cam dat ce-a avut de dat cu “1968” si “Hemigway’s hoax”

 5. exty says:

  fix din cauza senzatiei de alien vs predator m-am ferit si eu de Camuflaj si continui sa cred ca bine am facut. Mi-e teama ca am depasit varsta la care sa pot lua consideratia “carte pe care n-o poti lasa din mana”, asa cum cineva cu mai putina experienta ar fi descris probabil romanul, ca pe un argument pro. Haldeman mi-a fost simpatic pentru Forever War ca poveste si chiar mai simpatic pentru Forever Peace ca stil si problematica.

 6. aspoiu says:

  Slab, slab, slab…mai ales pentru Nebula. O lectura usoara.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.