REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Un oraş, două oraşe…

Un oraş, două oraşe…

Liviu Radu • 21:44 - 02.10.2011 • 

China Mieville – The City & The City

Traducere de Alex Nichifor

Editura TRITONIC, 2010

O citire superficială poate să lase impresia că Mieville a renunţat la weird fiction în favoarea romanului poliţist. Pentru că The City & The City este povestea unei investigaţii poliţiste ce are loc în oraşul Beszel. Inspectorul Tyador Borlu anchetează o crimă aparent banală: pe un maidan a fost găsit cadavrul unei prostituate.

Numai că lucrurile se complică încet, încet, se dovedeşte că femeia ucisă nu-i o prostituată, ci o cercetătoare americană… şi, treptat, în timp ce urmărim investigaţiile inspectorului, descoperim că Mieville n-a renunţat la weird fiction, numai că  aspectele ciudate sunt mai discrete, mai puţin evidente, şi pot scăpa unui cititor neatent.

Povestea are loc în oraşul  Beszel, dar şi în alt oraş, Ul Qoma, vecin, şi lipit de primul, asemănător şi ciudat de diferit.

Mieville localizează vag cele două oraşe, dar elementele pe care ni le oferă sugerează că-i vorba de localităţi balcanice. Mai mult, informaţiile pe care ni le strecoară printre fapte ne împing să credem că-i vorba de spaţiul ex-iugoslav: cele două oraşe vorbesc limbi diferite (dar, care, de fapt, sunt identice), unul dintre oraşe foloseşte alfabetul chirilic, celălalt pe cel latin… Forţele de ordine se cheamă într-unul policzia, în celălalt militsya… şi mai găsim tot felul de amănunte care definesc într-un mod interesant mediul în care se desfăşoară povestea…

Crima şi ancheta au legătură cu istoria locală, o istorie plină de duşmănie, o duşmănie atît de cumplită încât locuitorii celor două oraşe au dezvoltat o întreagă tehnică a nevederii, a ignorării vecinilor-fraţi nedoriţi şi urâţi.

Însă, în paralel cu existenţa bizară a celor două oraşe care se străduiesc să reprezinte două entităţi şi să nege orice posibilă legătură între ele, oamenii cred că există o structură fantasmagorică, un al treilea oraş, Orciny, care le conduce din umbră pe cele două.

Nu vom afla niciodată dacă acest al treilea oraş există cu adevărat, dar vom descoperi că supravieţuirea celor două oraşe este asigurată de o organizaţie strict secretă – Breşa – care poate interveni în oricare dintre cele două localităţi, făcând dreptate…

Da, Mieville are o imaginaţie bogată şi, de data acesta, subtilă, iar povestea pe care ne-o oferă e captivantă şi interesantă. Adică, într-un cuvânt, Mieville rămâne Mieville.

1375 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.