REVISTA NAUTILUS / Recenzii / O lume nebună, nebună, nebună…

O lume nebună, nebună, nebună…

Liviu Radu • 10:09 - 04.03.2009 • 
, ,

Philip K. Dick – Clanurile de pe Alpha
Traducere de Roxana Brînceanu
Editura Nemira, 2008

Există opinia că opera lui Dick trebuie citită în totalitate sau nu trebuie citită deloc. (Evident, fanii autorului o citesc oricum, iar cei care n-o agreează o resping în bloc.) Romanul oferit de editura Nemira pare menit să demonstreze corectitudinea afirmaţiei anterioare, pentru că povestea în sine nu-i nemaipomenită, dar se încadrează foarte bine în ansamblul operei dickeene.
În primul rînd, avem de-a face cu teme repetitive, chiar obsesive ale autorului: extratereştri din Alpha Centauri, intriganţi şi parşivi; oameni cu diferite calităţi parapsihologice; o societate coruptă, în care serviciile secrete fac ce poftesc; o familie pervertită, cu neveste obsedate de bani şi care lovesc mişeleşte (cu ajutorul unor avocaţi mişei şi ei); tînăra cu suflet mare, cam visătoare şi tristă, dispusă să-i însenineze viaţa eroului etc. Mai avem de-a face şi cu alunecări în timp, cu un Război Rece ciudat (purtat prin intermediul unor roboţi de propagandă)… Dacă la toate acestea adăugăm o atmosferă sumbră, lipsită de speranţe, într-o lume marcată de folosirea curentă a drogurilor şi de o  mass-media ce manipulează şi îndobitoceşte, vom concluziona că romanul prezent este doar un alt capitol din marea operă dickeană.
Dar romanul are şi o temă de sine stătătoare: autorul se întreabă dacă o societate alcătuită numai din bolnavi psihic are şanse de supravieţuire. Iar răspunsul său este pozitiv. În acest context, romanul devine o alegorie. Trăim într-o lume de nebuni şi nu întotdeauna cel care pare nebun este cu adevărat nebun, normalitatea este o boală într-o societate în care dorinţa de succes justifică folosirea unor mijloace imorale. La urma urmei, Dick susţinea că diferenţa dintre oameni şi androizi este definită de empatie…

 

1097 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.