REVISTA NAUTILUS / Recenzii / O Apocalipsă SF – Wyrm – Orson Scott Card

O Apocalipsă SF – Wyrm – Orson Scott Card

Liviu Radu • 23:45 - 31.07.2010 • 
, , , ,

Wyrm – Orson Scott Card

Traducere de Roxana Brînceanu

Editura NEMIRA, 2010

Orson Scott Card are grijă să ne amintească din când în când de faptul că în tinereţe a fost misionar. Sigur, viziunea sa despre lume, despre rolul şi obligaţiile omului în această lume, reprezintă un element constant al literaturii sale şi doar talentul său deosebit – şi un bun simţ pe măsura acestui talent – l-au ferit de manifestări propagandistice mai pregnante. Dacă în seria de romane Chemarea pământului folosea motive din Vechiul Testament, în Wyrm avem de-a face cu o temă preluată din Apocalipsa lui Ioan, cap. 12, despre femeia care naşte şi balaurul.

N-o să vă plictisesc cu diferitele interpretări ale subiectului biblic, o să mă mulţumesc să spun că Orson Scott Card ne oferă o adaptare strict SF a acestui subiect.

În primul rând, imaginează o planetă colonizată de pământeni de origine greacă. Asta nu are, de fapt, nici un fel de importanţă, pentru că în afară de câteva nume şi nişte denumiri de funcţii cu rezonanţă grecească, Card nu mai susţine cu nimic ideea iniţială. Nici măcar nu foloseşte în vreun fel ideea unei comunităţi ce ţine de biserica ortodoxă.

În al doilea rând, încearcă să dea o explicaţie logică fragmentului din Apocalipsă din care s-a inspirat. Ca atare, ne descrie o lume care, în faţa invaziei pământenilor, a reacţionat la nivelul animal şi vegetal prin mimetism, transformându-se astfel încât să nu atragă atenţia cuceritorilor. În acelaşi timp, pe planeta respectivă există şi făpturi extraterestre inteligente care convieţuiesc cu oamenii, există însă şi o făptură care unelteşte pentru a-i învinge definitiv pe colonişti.

Sigur, tema biblică este strecurată în fundal, este prezentă tot timpul, dar fără să iasă în evidenţă. Povestea principală este cea a luptei pentru putere şi pentru supravieţuire, iar numele eroinei – Patience – exprimă calitatea sa principală, răbdarea, pentru că aceasta trebuie să aibă răbdare, să aştepte momentul potrivit pentru a acţiona…

Călătoria eroinei, transformarea sa din copil în femeie cu destin tragic, este descrisă de Card cu obişnuitul său talent. Atmosfera bizară, plină de personaje şi de întâmplări la fel de bizare, şochează într-un fel, iar cititorul rămâne oarecum nedumerit, fără să-şi dea seama foarte clar către cine să-şi îndrepte simpatia.

1667 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.