REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Din nou Dozois

Din nou Dozois

Liviu Radu • 15:53 - 02.02.2009 • 
, , , , , ,

The Year’s Best Science Fiction, vol. 3
Gardner Dozois

Editura Nemira, 2008

Ca impresie generală, acest al treilea volum al antologiilor Dozois pare ceva mai potolit, mai de nivel mediu decît precedentele. Asta nu înseamnă că nu avem şi de data asta cîteva nuvele foarte bune.

Vorbeam din adîncuri de Pat Murphy e o chestie destul de previzibilă, cu un robot dirijat de la distanţă de un autist şi cu un naufragiat pe o insulă pustie. Hai să zicem că-i vorba, după cum se spune în prezentarea textului, de "imposibilitatea de a comunica".

Pornirea ceasului a lui Benjamin Rosenbaum e o poveste bine scrisă despre o lume destul de imposibilă, în care oamenii se stabilizează la o anumită vîrstă biologică. Textul are o anumită savoare, bazată pe folosirea mentalităţii copilului – care contrastează cu un anumit tragism de situaţie.

David Moles în A treia tabără ne oferă o istorisire cu multe răsturnări de situaţii, care porneşte de la ideea extratereştrilor infiltraţi în rîndul oamenilor, pentru a-i controla – numai că pe lîngă oameni şi extratereştri mai există o tabără, care strică socotelile tuturor. Un text drăguţ.

Statul voluntar al lui Christopher Rowe e un text minunat scris, cu multă poezie şi plin de imaginaţie. Chiar merită citit.

Nancy Kress ne prezintă Un zeu din umbră, o poveste despre un grup de oameni care trebuie să controleze o sondă trimisă la mare distanţă prin intermediul unor dubluri ale lor. Evoluţia psihologică a personajelor este extrem de convingătoare, autoarea dovedindu-şi pe deplin talentul.

Paolo BacigalupiOameni de nisip şi zgură.  Într-o lume postapocaliptică, în care n-a supravieţuit nimic în afară de oameni, un grup de supravieţuitori găseşte un cîine. Şi nu ştiu ce să facă, nu se îndură să irosească hrana… O poveste frumoasă.

Cînd Dumnezeu a bătut din palme de Michael F. Flynn, o altă nuvelă frumoasă, este istoria unui grup de cercetare ajuns pe o planetă străină, unde întîlneşte locuitori  decişi să se opună pătrunderii oamenilor. O poveste bine scrisă şi interesantă.

M. John HarrisonTurism.  Sincer vorbind, nu prea m-am lămurit ce vrea autorul… Dar scrie bine.

Terry BissonPe cuvînt de cercetaş. O poveste cam nereusita despre intervenţie în timp.

James Patrick KellyBărbaţii înseamnă necaz. O poveste complicată, plină de suspans, cu răsturnări de situaţii, într-o lume cucerită de extratereştri… cu aspect feminin. O chestie dură. Kelly rămîne unul dintre autorii mei favoriţi.

Kage BakerMama Egipt. O poveste scrisă minunat, un soi de fantasy cu acţiunea în România. Merită citită, vă veţi distra de minune.

Vernor VingeSerendipitate sintetică. O chestie cu copii şi calculatoare. Draguţă.

Mary RosenblumMulţumesc, doctore. O poveste interesată, legată de schimbarea aspectului unei persoane… şi ce implică treaba asta. Nu nemaipomenită, dar merită citită.

Vandana SinghDelhi. Multă culoare locală, destulă imaginaţie… sincer vorbind, nu ştiu de ce nu m-a entuziasmat.

Brendan DuBoisSteaua căzătoare. Nu mai citisem de multă vreme o poveste despre lumea postapocaliptică în care oamenii  îi urăsc pe cei care au avut de-a face cu tehnologia. Nu am agreat niciodată ideea, n-o agreez nici acum, aşa că povestea mi se pare mediocră.

Deci, în ansamblu, vreo două-trei poveşti foarte bune, restul, bune, nimic genial. Merită totuşi să vă pierdeţi vremea cu cartea aceasta.

Liviu-Radu

1803 vizualizari

2 Comentarii

  1. kyodnb says:

    Mie din cele trei aparute pina acum, volumul de fata mi s-a parut cel mai echilibrat, dar si cel mia tragator, tinand cont ca au fost citeva care m-au facut sa salivez intensiv..vezi Benjamin Rosenbaum, Christopher Rowe absolut fantastic, Paolo Bacigalupi si lista continua…

  2. Balin Feri says:

    Mi-a plăcut şi 3 dar cu adevărat m-a impresionat 4. Mai ales ultima povestire de acolo, cea a lui Walter Jon Williams

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.