REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Creaturile de coşmar ale nopţii

Creaturile de coşmar ale nopţii

Ciprian Mitoceanu • 12:15 - 01.06.2015 • 

oliviu-craznic-ceasul-fantasmelorOLIVIU CRÂZNIC

CEASUL FANTASMELOR

EDITURA CRUX PUBLISHING

2015

Oliviu Crâznic, autor multi-premiat naţional şi internaţional, a reuşit să „rupă gura târgului” cu fenomenalul „…şi la sfârşit a mai rămas coşmarul” (Editura Vremea, 2010), un roman care a făcut ceva vâlvă la vremea respectivă. Însă, după debutul atât de promiţător, a urmat o perioadă de pauză în care autorul s-a concentrat asupra altor proiecte, reuşind, printre altele, să ofere cititorilor antologia „Dincolo de noapte. 12 feţe ale goticului” (Editura Millennium Books, 2012) şi numeroase povestiri.

Anul 2015 marchează o revenire a lui Oliviu Crâznic, care ne oferă volumul „Ceasul fantasmelor”. Din păcate pentru fanii necondiţionaţi ai „Coşmarului” nu avem de-a face cu un nou roman ci cu o interesantă colecție de povestiri grupate în patru categorii:

I. Înainte de coșmar

II. Ceasul fantasmelor

III. Viitorul ieri și azi

IV. Întâlnire cu Ermengaarde

Volumul, prefațat de Șerban Andrei Mazilu, începe cu Lenore Arras, o povestire dătătoare de fiori și în care răsturnările de situație sunt mai mult decât spectaciuloase. Un tânăr hăituit decide că e cazul să se transforme din vânat în vânător. Mai ales că „Dacă până atunci fugisem, o făcusem pentru a o proteja pe ea. Nemaiavând pe cine proteja de acum, sosise vremea să fugă alţii”. Vârcolacii, o specie misterioasă şi un nobil care, aparent, nu a precupeţit niciun efort pentru a duce la bun sfârşit o răzbunare hidoasă şi lipsită de sens. Dar când lucrurile se vor lămuri…

În Pivniţele Palatului Charron se petrec lucruri îngrozitoare. Atât de îngrozitoare încât e mai bine nici să nu vorbeşti despre ele. Şi nici ţinutul din jur nu e ocolit de necazuri. Un tânăr preot, dotat cu o sensibilitate aparte, este chemat să se ocupe de o tânără înlănţuită. Voinţa Stăpânului mai presus de orice. Sau aproape orice…

Însângerată, luna ne vorbeşte despre o seducătoare şi ucigătoare aparţie care îi terorizează pe soldaţii cantonaţi într-o fortificaţie izolată. Eroul priveşte la început cu scepticism relatările incredibile dar sfârşeşte prin a fi prins într-o mreajă ucigaşă.

Dacă vrei să străbaţi Trecătoarea ai nevoie de mult curaj. Dacă ai minte, n-o mai străbaţi deloc. Aparent, treizeci şi şase de legionari romani pot face faţă cu brio unei duzini de daci. Însă când cei ucişi revin a doua zi avantajul numeric devine nul. Şi Trecătoarea lui Zalmoxis are capacitatea de a-şi modifica topografia astfel că, odată pătruns între pereţii înguşti, e puţin probabil să mai ieşi de acolo.

În Ellen Lee doi poliţişti răspund unui apel de urgenţă şi au parte de o experienţă terifiantă. Dar şi mai terifiantă este experienţa adolescenţilor din Spiriduşii albi. Dorind să afle ce anume s-a întâmplat cu copilul dispărut, trei adolescenţi pornesc propria operaţiune de cercetare. Care sfârşeşte cât se poate de prost.

În Anna Lise avem de-a face cu o maşinărie infernală care devorează la propriu trupurile victimelor pentru a afla detalii despre asasini.

Tempus fugit ne poartă într-un univers steampunk în care timpul, aşa cum îl ştim noi, ameninţă să se năruie. Un anchetator obosit şi confuz, confruntat cu un criminal ţicnit. O lume în care un ceas electronic poate fi cel mai cumplit artefact.

Edana Rose este o poveste stranie, despre iubire, trădare şi intrigă. Incredibil de sensibilă.

Domini Canes ne oferă imaginea aparent lipsită de cusur a unui exorcist cu o activitate impecabilă. Suspect de impecabilă. O răsturnare de situaţie de zile mari.

Un volum închegat, proze bine alese şi care oferă cititorului plăcerea lecturii. Recomandat în special fanilor „Coşmarului”. Şi nu numai lor.

1325 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.