REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Basme Geostationare

Basme Geostationare

ion_hobana • 17:10 - 30.06.2008 • 
, , ,

Danut Ungureanu, Basme Geostationare
Editura Bastion, 2008

Gazetar prolific, autor al unui numar impresionant de scenarii radiofonice, de televiziune si de film, Danut Ungureanu si-a lansat al treilea volum de proza science fiction, dupa Marylin Monroe pe o curba inchisa si Asteptand in Ghermana.
Se remarca o gama larga de teme, subiecte si modalitati de expresie. Exista si basmele din titlu, pe care le-as numi mai curand geodinamice. Mi-a placut nostalgica evocare a doua mituri livresti, intretesute intr-un mod foarte ingenios, in "Alba ca zapada zboara la New York". Am apreciat indeosebi prezentarea lui Superman, eroul fara pereche al benzilor desenate si al filmelor de mare succes. El ni se infatiseaza, la inceput, intr-o postura deloc avantajoasa – si miturile imbatranesc, nu-i asa? – puterea lui reinviind prin dragoste.
Un altfel de basm este "Duh melancolic peste lumile lui Ryan". Altfel, pentru ca aici relatia suava dintre duhul prietenos si baiatul de paisprezece ani, intr-un cadru feeric, se intersecteaza cu brutalitatea lumii pe care o cunoastem, abia extrapolata in timp, ca si in alte povestiri din volum, de pilda "Anatomic Graffiti".
Nu voi trece cu vederea umorul jucaus din "Ziua in care s-a suparat panza de bomfaier" si cel cam macabru din "Dragostea la capuse". Sau virtuozitatea stilistica din "Picador isi asuma riscul" – trimitere amuzata si amuzanta la un film din seria Coplan – o parodie de efect a intamplarilor din O mie si una de nopti.
Intr-un univers populat de computere infailibile, Danut Ungureanu introduce o nota discordanta cu povestirea "A fost ora exacta!". SUSC este nu doar amator de sah si de copulatie cu tinere dispuse sa indeplineasca fara reticente ordinele primite, chiar atunci cand e vorba despre pedepse capitale nedrepte. El difuzeaza stiri false, pentru a intretine starea de tensiune a unitatii militare pe care o tuteleaza, cu toate ca razboiul s-a terminat de cincisprezece ani. Dupa cum se vede, cele trei legi ale roboticii formulate de Asimov pot fi incalcate fara consecinte. Impartasesc aceasta viziune nu tocmai optimista, intrebandu-ma ce se va intampla cand oamenii vor trebui sa coexiste cu masini inzestrate cu constiinta.
Danut Ungureanu a ajuns la maturitatea artistica si astept – asteptam – noi carti care sa intregeasca o opera cu un sunet atat de distinct.

 

1459 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.