REVISTA NAUTILUS / Recenzii / Aventurile unui vrăjitor

Aventurile unui vrăjitor

Liviu Radu • 15:05 - 04.06.2009 • 

Ursula K. Le Guin – Un vrăjitor din Terramare
Traducere de Raluca Puşcău şi Diana Groza
Editura Alexandria, 2008

leguin-terramare.jpgSpre deosebire de multe alte cărţi cu vrăjitori (cele cu Harry Potter, de exemplu), de data aceasta nu avem de-a face cu un vrăjitor care trăieşte în lumea oamenilor, ci de unul care trăieşte într-o lume aparte, diferită de cea în care ne aflăm, o lume în care pe lîngă oameni trăiesc tot felul de făpturi mitice, o lume în care vrăjitorii sînt un lucru obişnuit. Ca atare, ideea traducătoarelor de a propune termenul Terramare în locul celui folosit în carte (Earthsea) este interesantă ca soluţie, dar puţin potrivită, atît pentru că lumea respectivă nu este Terra, cît şi pentru că un serial difuzat pe canalul Hallmark păstrează denumirea originală.
Deci avem de-a face cu un roman dedicat, se pare, adolescenţilor, pentru că Ursula K. Le Guin – o autoare cu o colecţie impresionantă de premii – tratează tema într-un mod care m-a derutat un pic. Începe prin a ne povesti, încă în primele rînduri, că eroul principal, care va fi cunoscut sub denumirea de Şoimanul, va ajunge Arhimag şi va realiza o grămadă de chestii. Adică trebuie să fim convinşi că, indiferent de pericolele prin care va trece, va ieşi întotdeauna învingător. Dacă ne amintim de tot tărăboiul generat de întrebarea dacă Harry Potter va muri sau nu pînă la sfîrşitul poveştii, ne dăm seama că doamna Le Guin a anulat, din start, elementul suspans.
Povestea curge lent, parcă împleticit, ca şi cum ar fi fost menită să fie citită în etape scurte, cu fragmente ce par banale, dar care se dovedesc ulterior a fi de-o mare însemnătate.
Eroul se naşte într-un sătuc din munţi, dovedeşte talent în ale vrăjilor, ajunge apoi la o şcoală de vrăjitori – iar autoarea nu insistă prea mult asupra şcolarizării sale – apoi, într-un moment de orgoliu prostesc, declanşează o vrajă care eliberează o umbră ce-l va hăitui şi împotriva căruia e neputincios.
Urmează aventuri după aventuri, toate povestite molcom şi fără patimă, deşi fiecare dintre aceste aventuri puteau constitui fiecare cîte un roman – eroul nostru învinge dragoni, e atras într-o capcană de stăpînitorii unei pietre magice… iar pînă la urmă învinge umbra cea ameninţătoare şi e gata de noi aventuri…
Sincer vorbind, nu prea ştiu ce să cred. Povestea are un subiect extraordinar, dar totul pare banal, fără vlagă, fără suflet, fără implicare reală.
Sau – poate acesta este motivul real al dezamăgirii mele – trebuie să ţinem seama de faptul că nu am fost niciodată un mare fan al doamnei Le Guin (mi-a plăcut în mod deosebit doar Lumea lui Rocannon)…

2286 vizualizari

6 Comentarii

 1. Jen says:

  ma simt putin mai bine ca nu sunt singura careia nu i-a placut cartea. a inceput destul de recent sa imi placa leguin, dar earthsea m-a lasat complet rece. parca am citit un rezumat al unui roman de 3 ori mai mare.

  p.s. nu cred ca terramare e gaselnita traducatoarelor noastre, mai degraba e inspirata de numele din spaniola (terramar). mie mi se pare ca suna dragut, oricum.

 2. Aspoiu says:

  De astea cu vrajelile m-am ferit mai rau ca dracu’ de tamaie, in schimb pot sa spun fara rezerve ca sint fan Ekumen.
  Interesul mi-a fost un pic zgandarit de productia “Tales from the Earthsea” (“Gedo Senki”) in original, regizata de Goro Miyazaki, fiul mesterului Miyazaki, dar inca nu sint hotarat sa incerc…

 3. Bear says:

  @aspoiu: nu incerca. filmul ala SUGE.

 4. Aspoiu says:

  Te referi la filmul lui Myiazaki?

 5. jeje says:

  nu cred ca se refera la desenul animat, ci la Earthsea facut in 2004 pt TV.

 6. Aspoiu says:

  Si eu sper ca se referea la chestia aia pt TV.
  Animatia in schimb, mi-a placut foarte mult – productiile Ghibli sint extraordinare.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.