Radar

Alexandru Ioan Despina • 13:13 - 02.01.2012 • 

Basm din viitor (cu accente horror)”, proza publicată pe data de 15 noiembrie 2011 pe site-ul celor de la SRSFF şi semnată de Mircea Coman, este o poveste care pe mine nu m-a impresionat prin nimic. Deşi tema este una destul de interesantă, glumele presărate-n povestire mi s-au părut serbede şi desuete, iar greşelile gramaticale (unele dintre ele flagrante: izbindule, uitaţivă) nu au făcut din textul de faţă o lectură uşoară. Consider că se putea mai mult şi că ar fi fost necesară o revizuire mai atentă a textului înainte ca el să apară într-o revistă literară.

Erată: exitpolurile (poll, din engl. exit poll); adause (probabil adăugase); izbindule (izbindu-le); fericţi; dedesupt (dedesubt); să umle goale (umble); putei (puteai); evouţie controlată (evoluţie); uitaţivă (uitaţi-vă), plus câteva virgule lipsă.

Stil:  8,2

Temă: 8,6

Intrigă: 8,0

Originalitate: 8,5

Atmosferă: 7,9

Margarita”, de Liviu Radu, este un microroman, cu o tramă bine conturată şi cu personaje pe cât de stranii pe atât de misterioase. Pornind de la celebrul roman al lui Bulgakov, Maestrul şi Margareta, autorul crează o poveste asemănătoare în care dragostea şi sacrificiul sunt în prim plan. Mi-a plăcut în întregime şi am gustat din plin finalul care pune textul într-o lumină nouă. Vi-l recomand cu căldură!

Erată: sdtradă; înăutru; întîlniră; trabuce (trabucuri); intevieveze; poşeză; zrdavănă; cîine; ecan; trăznet;

Stil: 8,8

Temă: 9,0

Intrigă: 9,2

Originalitate: 8,4

Atmosferă: 8,6

Tango”, de Vlad Darius Crăciun este o poveste care, deşi nu stă prea bine la capitolul originalitate (lucru bine remarcat şi de d-l Caragea la subsolul textului), place. Şi asta datorită stilului plăcut şi a scriituri îngrijite, precum şi a aerului de melancolie ce însoţeşte povestea (un aer întregit de imaginea copilăriei şi de mirosul de crini).

Erată: –

Stil: 8,9

Temă: 9,2

Intrigă: 8,7

Originalitate: 8,4

Atmosferă: 9,0

Navigând prin ceaţă” (de Ioana Vişan) este o povestire cu adevărat sf, o proză consistentă şi alertă pe care am citit-o cu plăcere de la început şi până la sfârşit. Într-un viitor hipermecanizat, clădirile, ele însele organisme artificiale înzestrate cu inteligenţă, un soi de biotopuri la scară foarte redusă, sunt în competiţie unele cu altele, încercând să obţină un loc cât mai avantajos în interiorul oraşului. Un text bun, plin de imagini şi cadre vizuale, după care ar merita să se facă chiar şi o ecranizare (asta dacă i s-ar mai adăuga puţină complexitate).

Erată: O luată pe străzi (luară)

Stil: 8,9

Temă: 9,4

Intrigă: 9,2

Originalitate: 9,4

Atmosferă: 9,0

Experiment nereuşit”, de Victor Martin, este o proză amuzantă, presărată cu situaţii în parte stranii şi-n parte hilare. Abilitatea personajului principal de-a vedea prin hainele oamenilor devine repede o povară, iar oamenii cu care intră în contact se transformă în trupuri groteşti care roiesc în jurul său. Din păcate însă, miza textului este una modestă, acţiunea destul de sumară, iar aerul juvenil o face să pară adolescentină.

Erată: –

Stil: 8,8

Temă: 8,7

Intrigă: 8,5

Originalitate: 8,5

Atmosferă: 8,6

Descoperire”, de Mihail Grămescu, este o mai degrabă intrarea într-un text mai amplu decât o povestire în adevăratul sens al cuvântului, ideea cerându-se, în opinia mea, extinsă. De plăcut, mi-a plăcut (în special solilocul de la început), dar mi-aş fi dorit să citesc mai mult. Începe bine…

Erată: pleavei (plevei); undergrownd (underground); fecsimil (facsimil)

Stil: 9,0

Temă: 8,9

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 9,0

Din punctul meu de vedere, proza “Eve”, semnată de Mircea Coman şi apărută pe site-ul celor de la SRSFF pe data de 8 decembrie, este o povestire bine scrisă, dar cu prea multe reveniri şi cu o cantitate însemnată de informaţii redundante. Mult prea explicită şi fără o acţiune propriu zisă, povestirea tinde să plictisească, deconectându-l pe cititor (sau cel puţin pe mine) de la lectură.

Erată: cînd; tranformat; celălat;

Stil:  8,9

Temă: 8,8

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 8,6

Plângi, Majestate”, de Darius Crăciun, pare a avea aceeaşi hibă ca şi textul precedent şi anume repetarea inutilă a unor detalii şi perpetua întoarcere la aceleaşi informaţii. Dacă firul epic ar fi fost ceva mai clar, cred că textul de faţă ar fi avut de câştigat. În formula în care este acum pare o idee lungită la maxim, idee pe care o poţi foarte bine cuprinde citind un fragment la întâmplare din acest text.

Erată: –

Stil: 8,7

Temă: 8,5

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,6

Atmosferă: 8,5

Luna sângerie”, de Ioana Cătălina Dorojan, este o povestire cailedoscopică, alcătuită din secvenţe aproape statice, legate între ele cu mai multă sau mai puţină dibăcie stilistică. Chiar dacă imaginile sunt în marea lor majoritate puternice şi sugestive, cred că s-ar fi cerut, pentru a adăuga textului puţin dinamism, şi o schimbare a stilului. Am apreciat povestea şi originalitatea redării ei, însă n-am fost prea încântat de stilul expeditiv.

Stil: 8,2

Temă: 8,7

Intrigă: 8,8

Originalitate: 9,1

Atmosferă: 8,9

Povestea “Maşina de citit”, de Liviu Radu, este înzestrată cu un umor subtil şi ridică, la final, o întrebare neliniştitoare: ce ne facem dacă maşinăriile create de noi (în cazul de faţă o maşină de scris recenzii) ajung să ne depăşească în domeniile în care nouă ne place să credem că excelăm? Nu am să vă dezvălui răspunsul găsit de autor, spunându-vă doar că acesta (autorul, nu răspunsul) dă dovadă de mult tact în eleborarea şi prezentarea unuia.

Stil: 8,7

Temă: 8,8

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,8

Atmosferă: 8,9

Din punctul meu de vedere, acţiunea din nuvela “Misterele de la 417D”, semnată de Raluca Băceanu, se dezvoltă greoi şi în prima jumătate lasă impresia că ar tătăgăna, lucrurile evoluând destul de puţin. Abia din a doua jumătate textul începe să curgă. Atmosfera mi s-a părut bună, personajele veridice (existând totuşi anumite paragrafe discordante), iar finalul potrivit.

Stil: 8,2

Temă: 8,8

Intrigă: 8,5

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 8,6

Nici în “Jertfă pentru marea liniştită”, de Cătălina Fometici, nu se întâmplă mare lucru, dar asta nu din pricina vreunui cusur al poveştii, ci din cauza temei alese. Chiar dacă nu prea există acţiune, textul este unul interesant şi demonstrează că autoarea are potenţialul şi puterea de-a se transpune în pielea unor personaje din vremuri îndepărtare, purtându-l pe cititor în epoci care-i sunt străine. Am remarcat, de asemenea, şi stilul care se potriveşte pe deplin subiectului ales. O intrare reuşită pentru Iliada lui Homer, dacă acesta s-ar fi hotărât să descrie întâmplările eroilor încă de la plecarea acestora din Elada. Mi-a amintit, de asemenea, şi de piesa de teatru Război cu Troia nu se face, de Jean Giraudoux.

Stil: 9,0

Temă: 8,9

Intrigă: 8,6

Originalitate: 9,0

Atmosferă: 8,9

Domnul de la miezul nopţii”, de Teodora Gheorghe, este un text în care se împletesc două povestiri diferite: una onirică, reprezentată prin visul în care apar tot felul de canibali, şi o alta reală, reprezentată de plimbarea personajului narator în cimitir. Între cele două, elemente de legătură sunt puţine, însă stilul cursiv face tranziţia uşoară. Poate că în locul dialogului din cea de-a doua parte, ar fi fost mai nimerită o acţiune care să-i ţină locul şi prin care autoarea să ne prezinte aceeaşi idee.

Stil: 8,9

Temă: 8,6

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,6

Povestirea “Cronotron”, de Felix Moga, este bine construită, din secvenţe disparate prezentate în ordine cronologică. Personajele prezentate în grabă nu sunt decât mijloacele prin intermediul căruia autorul doreşte să ne facă cunoştinţă cu o rasă avansată care îşi duce existenţa într-o altă dimensiune. O idee frumos prezentată şi un text plăcut.

Erată: intensitateanimicului; creeau; mătăhloasă; suprevegheată; Şi şi; |ia-n; incăperea; înegrit; încele;

Stil: 8,5

Temă: 8,9

Intrigă: 8,7

Originalitate: 8,6

Atmosferă: 8,6

În textul “Spirala dubla”, de Alex Neagu, cu toate că nu ni se spune în mod clar pe cine – sau de ce anume – dubla această spirală năstruşnică, mărturisesc deschis că nu ştiu despre ce-i vorba pentru că nu am avut răbdarea să duc lectura textului la bun sfârşit. Frecventele greşeli gramaticale, precum şi cele câteva bizarerii lexicale (modul în care autorul exprimă timpul fiind îndeobşte unul original şi totodată hilar: Ceasul indica un matinal 3 şi 30 de minute sau ceasul său arată un târziu 4 şi cinci minute) şi derapaje verbale m-au îndemnat să renunţ. În astfel de condiţii povestea trece în plan secund, iar toată atenţia cititorul va fi captată de exprimarea nu tocmai reuşită. Un text ce ar fi trebuit serios periat.

Erată: pălpăie; dimineată; încâ; două ceşti pe fundul căruia; comfort; pătrase; aceeşi imagini; obijnuise; întodeauna; blonziu; drepta; nici-o; asistenul; sezaţia;

Stil: 6,5

Temă: –

Intrigă: –

Originalitate: –

Atmosferă: –

Aurelia Chircu îşi continuă foiletonul, publicând în numărul acesta al Gazetei SF partea a treia din “Vremuri tainice”. Din păcate nu pot spune că mi-a plăcut. În accepţiunea mea acţiunea lâncezeşte, iar textul se dezvoltă prea puţin faţă de capitolul precedent.

Erată: o serie de virgule puse greşit

Stil: 7,8

Temă: 8,0

Intrigă: 8,1

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,0

În “Ţancurile lumii eterne”, proza publicată în revista Helion On line şi semnată de Cristian Viscol, este vorba despre vizita făcută de un jurnalist pământean unor baze lunare şi despre ceea ce descoperă aceasta la cea de-a doua dintre acestea. În opinia mea, textul este bine scris (chiar dacă are şi câteva inexactităţii, precum ‘izotopi nedegradabili’), însă puţin cam sumar, intriga fiind captată aproape în întregime de expediţie şi mai puţin de fenomenul petrecut în cea de-a doua bază.

Erată: ceilaţi; cerinţele energetice a pământului; membrele exterioare (nu există membre ‘interioare’); Marţi, 17 octombrie 2029 (ca o glumă, data respectivă pică într-o miercuri şi nu într-o marţi); luminozite;

Stil: 8,8

Temă: 8,9

Intrigă: 8,8

Originalitate: 8,9

Atmosferă: 8,7

Tulburătoarea păţanie a unui fruntaş al muncii socialiste” de Ştefana Cristina Czeller,  este un text bine scris, cu umor şi cu tâlc, dar care cerea parcă mai mult. Acţiunea nu m-a convins, dar mi-a plăcut idila dintre cele două personaje, precum şi sarcasmul din final.

Erată: hulpăit; profesora; auireală; centimentru; tovaraşe; vine imedit; trasmise; peretă;

Stil: 8,6 (nu am rezonat cu expresii precum “O adiere nepermisă a vântului”; “Punga cu monede suna slinos”)

Temă: 8,9

Intrigă: 8,8

Originalitate: 8,9

Atmosferă: 8,6

Cea mai interesantă povestire: “Margarita” (de Liviu Radu), la egalitate cu “Navigând prin ceaţă”.

Cea mai bine scrisă povestire: “Margarita” (de Liviu Radu), urmată de “Jertfă pentru marea liniştită”.

2469 vizualizari

3 Comentarii

  1. […] de unele manifestări publice ale mele în fandom, mai ales prin luările de poziţie dintr-un articol recent publicat în revista NAUTILUS, motiv pentru care simt nevoia unor explicaţii. Am ales […]

  2. Victor Martin says:

    Nu ai inteles mare lucru. Dintr-o proza geniala, intelege fiecare ce poate. Dintr-o proza slabuta, intelege fiecare ce vrea. Te afli in primul caz; nu ai inca abilitatea de a intelege ca o proza SF nu e literatura de drept comun, cu Ion si Ioana la arat. De exemplu, nu scrie niciunde ca personajul vede prin haine, cum spui. Personajul vede oamenii goi. Iti recomand sa citesti si proza “Oameni goi pe strazi” si sa pui mana si pe Kant!

  3. Al. Ioan says:

    Dle Martin, sunt sigur ca faptul ca eu n-am inteles mai nimic nu o sa stirbeasca din genialitatea acestei proze. Fiecare face ce poate. O zi buna sa aveti!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.