Radar

Alexandru Ioan Despina • 20:45 - 01.10.2012 • 

SRSFF

Luna aceasta, revista Societăţii Române de Science şi Fantasy ne prezintă patru proze extrem de diverse din punctul de vedere tematic. Astfel, dacă în Puzzle avem de-a face cu o experienţă stranie şi imposibil de explicat de către personajul principal, Şobolanul ne implică într-o luptă futuristică purtată pe meleaguri autohtone, În oglindă ni se prezintă un om mărunt obsedat de jocuri video, iar Arborele şi veninul ne descrie o poveste la scală galactică. Din punct de vedere calitativ se evidenţiază nuvela lui Aexandru Şchiopu, evoluţia acestuia de la o lună la altă fiind vizibilă, la capătul opus fiind textul Teodorei Criş, presărat cu tot felul de cuvinte greşit ortografiate.

Prima proză apărută în intervalul aflat în studiu în cadrul revistei Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy se numeşte “Puzzle“ şi poartă semnătura lui Daniel Barbu. Este vorba despre o povestire în ramă ce cuprinde trei episoade distincte şi esenţiale din viaţa unui om, autorul reuşind să le surprindă în puţine cuvinte şi să le ascundă sub metafora puzzelui. Din punctul meu de vedere, episoadele nu sunt chiar atât de bine sudate, existând câteva lacune care s-ar fi cerut umplute şi întrebări care s-ar fi cerut elucidate. Şi la stil cred că s-ar mai fi putut lucra, existând o serie de scăpări de-o mai mică ori mai mare însemnătate. Îl aşteptăm pe autor şi cu alte proze în care să îşi valorifice mai bine ideile, idei de altfel destul de interesante.

Erată: O mulţime de pătrate din carton colorat acoperii; pisele; scociului; să fi atent; aveea; întradevăr; înpâmplare; La lăsat să termine; doăzeci; ceilaţi; omaşină; aroape; mi-erea;cănd.

Stil:  8,3

Temă: 8,6

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,4

Următoarea povestire se numeşte “În oglindă” şi poartă semnătura lui Alexandru Şchiopu. Prin intermediul acestui text, autorul ne prezintă povestea lui Cosmin Lovin, purtându-ne de-a lungul anilor şi făcându-ne părtaşi la evoluţia sa fizică, dar mai ales psihică. Personalitatea personajului principal este foarte bine redată, psihologia acestuia fiind îndeaproape urmată, Alexandru Şchiopu recurgând la un limbaj pe alocuri ironic, pe alocuri glumeţ, însă întotdeauna natural. Suntem luaţi cu asalt de o mulţime de detalii şi informaţii, acest text părând a rezuma un întreg roman, aceasta fiind şi principala mea problemă cu povestirea de faţă: este prea încărcată şi uneori prea liniară. Nici sfârşitul nu m-a încântat, părându-mi-se puţin pueril. Poate ceva mai subtil ar fi fost mai indicat. Pe ansamblu, o proză bună, consistentă şi un stil cursiv şi plăcut. Prima jumătate am citit-o pe nerăsuflate!

Erată: atâţătoare; relizat; surpinzându-şi; celălat; asemena; asemena; întotdeuna; reproşindu-şi; pachte; zgârâia; monosilabile;

Stil: 8,9

Temă: 8,7

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,5

Atmosferă: 8,8

Şobolanul”, de Robert Frederic, este un text curat scris, fără greşeli gramaticale, dar totodată sumar şi scheletic. Deşi începe bine, cu fraze scurte, de efect, şi informaţii furnizate cu zgârcenie pentru a mări misterul şi a lărgi orizontul de aşteptare al cititorului, autorul nu reuşeşte şi nici nu încearcă să iasă din acest registru şi să creeze tensiune ori suspans. În ceea ce ar fi trebuit să fie momentul culminant al povestirii, replicile sunt rigide, mecanice, iar acţiunea este insuficient de bine accentuată. Din punctul meu de vedere, cred că în acel moment ar fi trebuit să i se acorde atenţie maximă, evenimentele premergătoare să o cheme, să o întrupeze. În modul în care autorul şi-a conceput istorisirea, momentul culminant trece aproape neobservat. De asemenea, nu cred că ar fi stricat dacă autorul ar fi dat mai dovadă de mai multă originalitatea, conflictul şi rezolvarea acestuia părându-mi-se facile. Şi dacă tot am enumerat părţile negative, ar trebui să le trec în revistă şi pe cele pozitive: scriitura simplă, îngrijită, şi descrierile. Mai mult exerciţiu şi mai multă atenţie la construcţia narativă.

 

Erată:

Stil: 8,5

Temă: 8,5

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,4

Ultimul text apărut  în intervalul aflat în studiu în revista Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy se numeşte ”Arborele şi veninul” şi poartă semnătura Teodorei Chiş. Povestirea este una prolixă, implicând entităţi de mărimi galactice şi copaci plini de înţelepciune, autoarea recurgând în câteva instanţe la introducerea unor istorisiri adiacente poveştii principale, istorisiri cât se poate de interesante. Universul imaginat de Teodora Chiş este unul original, deşi pe alocuri se întâlnesc aceleaşi clişee de care deja ne-am plictisit, însă felul în care autoarea s-a decis să iasă-n lume cu acest text lasă de dorit. Înţesat şi înăbuşit de miriadele de cuvinte greşit ortografiate (cred că vorbim aici de un nou record,în cele douăsprezece luni de citit povestiri sf nu am întâlnit o alta atât de neglijent scrisă), acesta nu prea are cum să placă, ofilind cu totul povestirea pe care autoarea dorea să ne-o spună. Indicat ar fi să vă corectaţi mai atent textele înainte de-a le trimite spre a fi publicate. Pentru că vorbim de un debut, dacă nu mă înşel, se iartă, dar pe viitor autoarea va trebui să dea dovadă de mai multă exigenţă.

Erată: groaza nu a fost suficienta; stătea la pânda; îsi; îş; inconstient; însusi; facu; realitaţii; alternaţă; îsi; îsi; recunoştiinţă; esenta; răzvratit; conferintă; însaşi; gandurilor; îsi; strafulgeră; înteleagă; îsi; adapostească; înteleagă; miscându-se; zambet; hărti; răzvratise; sigurantă; viată; deasupra hăului imens ce se deschidea în fată;  sigurantă; generatie; răsăriă; acelaăi; cele doua jumătăţi a; aceleiasi; aceaşi; altş; texturş; dupa; solutie; dezvaluie; îsi; inţelegi; dadu, sperantă; jumtatea; linistească; încearcat; constiinţă; cunoasterea; diametral opusă fată; facut; facut; si; vedeti, vazuse; inţelese; dupa; inţeles; esti; niciodata; inşelat; intâmpla.

Stil: 7,9

Temă: 8,7

Intrigă: 8,5

Originalitate: 8,4

Atmosferă: 8,0

 

Gazeta SF

În numărul de luna aceasta al Gazetei SF ne aşteptă nu mai puţin de 7 texte de diferite facturi şi dimensiuni. Dintre aceste remarcăm originala poveste a lui Sergiu Someşan cu privire la sfârşitul lumii, precum şi textul lui Alexandru Neagu, Deus. Nici povestea lui Andrei Daniel Dascăl nu este de lepădat, autorul prezentându-ne o poveste onirică bine scrisă. Tema predilectă a lunii pare a fi sfârşitul lumii, aceasta regăsindu-se, sub o formă sau alta, în trei dintre textele prezente în acest număr al Gazetei SF. Trebuie să notăm, de asemenea, şi miriadele de greşeli prezente-n textul Strip Tease, acesta necesitând o periere atentă înainte de-a fi publicat.

Prima proză apărută în numărul 20 al Gazetei SF se numeşte “Mica mea contribuţie la sfârşitul lumii“ şi poartă semnătura lui Sergiu Someşan. Textul este unul bine scris, fără prea multe artificii şi detalii futile, evoluând rapid şi punându-ne în faţa unui deznodământ neaşteptat. Nu am să vă stric plăcerea spunându-vi-l, dar am să vă recomand călduros acest mic text asemenea unei nestemate. Mi-a amintit puţin de finalul romanului lui Marquez, Un veac de singurătate, efectul fiind în acest caz acelaşi. Nimic de reproşat.

Erată: –

Stil:  8,9

Temă: 9,5

Intrigă: 9,2

Originalitate: 9,0

Atmosferă: 8,9

 

Următoarea povestire se numeşte “Din ploaie” şi poartă semnătura Elisabetei Maruseac. Textul este bine scris, iar stilul este fluid şi dezinvolt, lucru ce relevă faptul că autoarea nu este străină literaturii. Nici povestea în sine nu este rea, deşi nu putem vorbi în cazul acesta de un fir epic propriu zis şi de un deznodământ revelator. Acţiunea curge, devenind pe alocuri aproape poetică, fără ca autoarea să se piardă în abstracţiuni ori digresiuni inutile. Poate, pentru prozele viitoare, o mai clară evidenţiere a firului epic ar fi indicată.

Erată: atâţătoare; relizat; surpinzându-şi; celălat; asemena; asemena; întotdeuna; reproşindu-şi; pachte; zgârâia; monosilabile;

Stil: 8,7

Temă: 8,8

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,5

Atmosferă: 8,8

 

In Martyria”, de Alexandru Dan, se aseamănă întrucâtva cu Brava lume nouă, autorul prezentând, după cum face şi Huxley în cartea sa, o societate distopică în care ancestorii sunt consideraţi, din pricina sentimentelor pe care le au şi a relaţiilor sexuale, nişte sălbatici. Diferenţele dintre cele două societăţi, cea a trecutului şi cea a prezentului, nu sunt suficient de bine subliniate şi delimitate, astfel încât ajung să se şteargă în momentul în care un sălbatec îţi face apariţia în noua lume. Povestirea este aproape lipsită de personaje, acestea, cu excepţia sălbaticului, nefiind individualizate, ceea ce dă întregii acţiuni aerul unui decor. Pornind de la ideea prezentă-n textul de faţă, cred că autorul ar putea crea o nuvelă cu adevărat interesantă.

 

Erată:

Stil: 8,5

Temă: 8,5

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,4

 

Şi că tot vorbeam de recorduri negative, cred că textul lui Matei Donea le întrece pe toate, având mai multe cuvinte greşit ortografiate ori cărora le lipsesc diacriticele decât toate celelalte texte la un loc. Fără să le fi trecut în revistă pe toate, în ”Strip Tease” acestea depăşesc suta. Lipsesc şi câteva duzini de virgule, iar în locul lor avem parte de cacofonii. Un text scris cu picioarele. Păcat de poveste şi de stilul plăcut, dar frânt din pricina tuturor acestor greşeli. Cred că se cerea o corectură a sa înainte de-a fi trimis către redacţie.

 

Erată: răsărita parca de nicăieri; pădurea tenebroasa; in putinele fire de barba; as putea spune; chiar cu groaza; o arma in braţe; duca-se-pe-pustii; si; aţintesc in; masinarie; o grămada si jumatate; si limuzina neagra; ce-si; si; si, maşina funebra; de ultima generaţie; are timp sa; o data; si, strânf in mâini; stepa uscata in care; si; sa devină un luminos si binecuvântat desert; ca sunt; consistenta politica; părtile; insufletire si patos; si in nota contemporana; sa o vad si rapida aerodina; in; colturosi; ca ar fi trebuit bineinteles; sa fi avut; si; prăpăditul asta de laseras; de pe otelul strălucitor al autostrăzi; intr-o; in filme; intr-un entuziasm de masa; sa-si; productia industriala; sa-mi; mă astepta pe orbita; ii dau dreptate; se termina musai cu o catastrofa aproape planetara; sugestia dezinteresata; in care; resedinte; munca cinstita; bineinteles; si; in; si; de parca; agenţii de presa; pacatosii; extraterestri; asteptam; intr-un; sa le; tranziţia eterna; civilizaţie extragalactica este de vina si; patul asta; si; Fabio asta; sa invat si eu; insa; urat; ploaie vesela; la pamant; galaxia intreaga; parca; tiganesti; langa; o strâng in braţe; in, si ea; ca pentru; revelaţie astrala; ploaia acida; inaltimea magnifica; si.

 

Stil: 7,5

Temă: 8,8

Intrigă: 8,5

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 8,0

 

Deus”, de Alexandru Neagru, este o nuvelă inteligent construită şi bine scrisă, însă prea sângeroasă pentru a fi pe gustul meu. Scenele de luptă care se regăsesc din abundenţă în acest text sunt bine descrise, cu minuţiozitate şi utiizând un limbaj adecvat, însă parcă s-ar mai fi putut reduce din ele. M-am simţit mai atras de povestea de iubire dintre personajul principal şi Aida, finalul fiind unul impresionant şi izbutit. Şi despre temă numai cuvinte de laudă. Dezbărată de clişeele genului şi asemănându-se pe alocuri cu romanul lui Stanislaw Lem, Solaris, acţiunea îl poartă pe cititor pe misterioasa planetă Deus, care nu este deloc ceea ce pare la prima vedere. Un text care mi-a plăcut şi pe care, sărind unele paragrafe sângeroase şi obositoare, l-am citit cu interes. Vi-l recomand!

 

Erată: nimic din toate astea nu existau; halocinogen; promtă; picioarului; suprindere; izbugnise;

Stil:  8,6

Temă: 9,0

Intrigă: 8,9

Originalitate: 8,6

Atmosferă: 8,9

 

 

Descoperirea”, de Paul D. Adrian, începe bine însă continuă mai puţin strălucit, sfârşitul atingând o notă teribilistă despre care nu pot spune că-mi este pe plac. Însă acesta este marele dezavantaj al prozelor în care ni se prezintă acţiuni la nivel galactic ori universal: pot să placă foarte mult, ori pot să nu te impresioneze în niciun fel. Ca aspecte pozitive remarcăm vocea auctorială tenebroasă şi profundă, precum şi stilul îngrijit şi atenţia acordată creării atmosferei. Un text care ar putea să vă placă ori nu, depinde foarte mult de preferinţele voastre. În opinia mea, autorul ne livrează mesajul mult prea direct, fără a-l împacheta frumos într-o proză care să placă.

 

Erată: defapt; ştinţiific; defapt; îmbăcate; o umbra care se mărea; părasea; aceaşi; defapt; univesală; reintîlnirii;

Stil: 8,7

Temă: 8,6

Intrigă: 8,4

Originalitate: 8,6

Atmosferă: 8,8

Crede şi nu cerceta”, de Andrei Daniel Dascăl, ne prezintă povestea halucinantă a unui consuator de halucionogene, textul de faţă asemănându-se, prin prisma temei abordate şi a stilului folosit, cu romanul lui Philip K. Dick, Substanţa M. Scriitura lui Andrei Daniel Dascăl este una plăcută, frazalitatea de cele mai multe ori complexă, astfel că, deşi asistăm la un debut literar, ne putem da seama de marele potenţial al autorului. Din păcate, în textul de faţă se întâlnesc şi câteva greşeli gramaticale, dintre care unele destul de grave, însă sperăm că sunt simple scăpări cauzate de neatenţie şi nimic mai mult. Despre temă nu pot spune că este foarte originală, şi nici acţiunea nu m-a impresionat, mare parte a ei fiind doar în capul personajului narator, însă modul în care autorul a găsit de cuvinţă să ne-o spună place şi ne face să trecem peste micile neajunsuri ale prozei. Îl aşteptăm şi cu alte texte şi-i dorim succes şi inspiraţie pe mai departe. Voi urmări atent evoluţia scriitorului. Debutul său promite.

 

Erată: vre-o; că i sa întâmplat ce i sa întâmplat; nu mi sa părut niciodată; i-am suflat pe pe; modul de gândire a oamenilor; inghiti; printre buze ei; în aşa fel în cât; cum sa alerg pe apa; apariţia uni taxi; vre-o; întamplau; işi;

Stil: 8,9

Temă: 8,5

Intrigă: 8,3

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,7

Helion SF

Nici Helion Online nu se lasă mai prejos şi ne prezintă trei povestiri diferite atât prin prisma tematicii cât şi a stilului, Dacă în E ziua judecăţii de apoi avem de-a face cu un text filosofic şi absurd totodată, bine condus din condei, Strania poveste a Aurorei Luinda şi a biografului ei nu pare să impresioneze, povestirea fiind una ternă şi prea puţin interesantă. La final, Sergiu Someşan, prezent luna aceasta şi între paginile virtuale ale Gazetei SF, ne încântă cu un nou text care are ca temă sfârşitul lumii.

Prima proză apărută în numărul 24 al revistei Helion Online se numeşte ”E ziua judecăţii de apoi” şi poartă semnătura lui George Ceauşu. Textul vine să ne explice într-o manieră aproape poetică tema recluziunii temporale, autorul prezentându-ne un personaj care, aidoma lui Arcadio Buendia, pară să trăiască la nesfârşit aceeaşi zi. Şi, precum în Procesul lui Kafka, acesta este purtat la nesfârşit prin tribunale mizere, fără a şti cu siguranţă pentru ce este judecat, ori dacă etse vinovat ori nu, deşi, după înţeleg, ziua pe care-o retrăieşte la nesfârşit pare a fi în cazul său pedeapsa. Povestirea place, fiind deosebit de interesantă şi de bine scrisă. Merită citită, deşi la sfârşit veţi putea rămâne cu destule întrebări fără răspuns.

 

Erată: biblotecii; îngheaţase; arătăror; cacofoniii; judector; dorind-şi, invăţătoare; înfing; petuniille.

Stil: 9,1

Temă: 9,0

Intrigă: 8,8

Originalitate: 8,9

Atmosferă: 9,1

 

Cea de-a doua proză apărută în numărul 24 al revistei Helion Online se numeşte ”Strania poveste a Aurorei Lucinda şi a biografului ei” şi poartă semnătura lui Feliciei Ceauşu. Nu prea am înţeles de ce este stranie povestea Aurorei Lucinda, autoarea descriind o viaţă mai mult sau mai puţin comună. Este drept, nu orice om reuşeşte să ajungă cineva în viaţă pornind de la condiţii umile, dar nici straniu nu mi se pare. Şi cu atât mai puţin science-ficţion ori fantastic. Povestea este bine scrisă, însă monotonă, neavând acel ceva interesant care să te atragă şi să te menţină captivat. Pare mai degrabă un editorial cu un vag final moralizator menit să arate că România este o ţară asemenea Aurorei, frumoasă şi fascinantă. Proza este, în opinia mea, prea succintă ca să placă.

 

Erată: rosu-aprins; viată; imi; toata; viata; venetiene; aseză; viată.

Stil: 8,9

Temă: 8,6

Intrigă: 8,3

Originalitate: 8,5

Atmosferă: 8,5

 

Ultimul text apărut în numărul 24 al revistei Helion Online se numeşte ”Planeta ieftină” şi poartă semnătura lui Sergiu Someşan. După ce Terra a fost vândută la o licitaţie intergalactică, iar noul proprietar află că planeta nu este tocmai raiul pe care l-a sperat, aceasta părând infectată de o specie bipedă extrem de distrugătoare, pentru a-şi păstra reputaţia, casa de licitaţie se hotărăşte să scape de aceste mamifere mizere. Avem de-a face, aşadar, cu o nouă poveste ce tratează sfârşitul lumii, autorul dând şi de această dată dovadă de originalitate. Însă trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult povestirea publicată de autor luna acesta în Gazeta SF, fiind mai interesantă şi având un final mai neaşteptat.

 

Erată: –

Stil: 8,8

Temă: 8,9

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 8,7

 

Cea mai interesantă povestire: “Mica mea contribuţie la sfârşitul lumii” (de Sergiu Someşan), urmată de “În oglindă” şi “Deus”  .

Cea mai bine scrisă povestire: “E ziua judecăţii de apoi” (de George Ceauşu), urmată de “Mica mea contribuţie la sfârşitul lumii”.

În final vreau să vă reamintesc faptul că nu ofer o critică în adevăratul sens al cuvântului, ci îmi expun părerea vizavi de anumite texte. Cine doreşte să nu-l mai comentez, sau să mă axez în cazul povestirii sale doar pe anumite lucruri, este rugat să-mi spună.

1776 vizualizari

Un comentariu

  1. Mulţumim pentru efortul dumneavoastră!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.