Radar

Alexandru Ioan Despina • 20:36 - 02.09.2012 • 

Cum până la data trimiterii acestui material către redacţie, nici Helion Online şi nici Gazeta SF nu au venit cu noi numere, singura revistă pe care o avem în vedere luna aceasta este…

SRSFF

Cu un conţinut ceva mai sărac decât în lunile anterioare, revista Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy ne prezintă patru proze destul de deosebite din punct de vedere stilistic şi ideatic, adresându-se astfel unei game largi de cititori. Dacă Misiunea de recuperare a lui Nicolae Dobrea pare să aibă un stil sec şi jurnalistic, nu acelaşi lucru îl putem spune despre Turnul lui Adrian Sand, o povestire reuşită care te aruncă în vâltoarea vremii cu abilitate descrise. Scriitura este, ca de fiecare dată când vorbim de Adrian Sand, una de calitate, însă, cu toate acestea, mi-am permis să fac câteva remarce, având convingerea că autorul poate deveni în următorii ani un nume de renume în viaţa literară românească. Şi Frizeria universală a lui Daniel Barbu mi-a plăcut, ideile prezente-n ea fiind deosebit de interesante şi cursive, legându-se bine între ele şi provocându-i cititorului imaginaţia. Exact ceea ce ne dorim dintr-un text sf. Ultima proză, Aripile Mândriei fiind titlul ei, deşi bine scrisă, nu pare a se ridica totuşi la acelaşi nivel. Dar, să începem cu începutul…

Prima proză apărută în intervalul aflat în studiu în cadrul revistei Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy se numeşte “Misiunea de recuperare“ şi poartă semnătura lui Nicolae Dobre. Povestirea este una simplă şi monotonă, autorul descriindu-ne o evaluare virtuală trecută cu bine de un cadet. Există acţiune, există şi un dram de tensiune, însă limbajul este extrem de tern şi de sărăcăcios, iar stilul aproape inexistent. Din nefericire, povestirea de faţă nu reuşeşte să îl antreneze pe cititor şi nici nu izbuteşte să transmită vreun sentiment ori senzaţie anume. În opinia mea, autorul trebuie să acorde mai multă atenţie stilului, să-l personalizeze şi să-l preteze povestirii pe care doreşte să ne-o spună, evitând repetiţiile redundante de genul Se ridică în picioare, scotoci în rucsac și scoase patru dispozitive de asigurare a perimetrului. Se ridică în picioare, neconcordanţele dintre timpurile verbale, cum ar fi: Imediat ce sora scoase acul seringii și a plecat, ori cacofoniile, precum: comunica ce calificativ. Altfel povestirile sale vor rămâne sterpe, monotone şi greu de digerat.

Erată: tegiversări; niciodata; deplasaseze; imi dau seama.

Stil:  7,9

Temă: 8,4

Intrigă: 8,3

Originalitate: 8,3

Atmosferă: 8,1

Următoarea povestire se numeşte “Turnul” şi poartă semnătura lui Adrian Sand. După cum ne-a obişnuit, autorul ne prezintă o povestire bine scrisă, cu un stil atractiv şi interesant, îngrămădind şi învălmăşind acţiuni, personaje şi idei care mai de care mai antrenante şi mai captivante. Cu toate acestea, citindu-l pe Adrian Sand realizez că povestirilor sale le lipseşte ceva, şi anume contextul mult mai larg în care acestea sunt amplasate. Prin pricina stilului şi a atmosferei create, toate se aseamănă între ele, de parcă nu ar fi nimic altceva decât părţi dintr-o saga cu mult mai mare şi mai cuprinzătoare. Şi spunând acest lucru, cred că autorul ar trebui să încerce să abordeze un roman, păstrând stilul, locurile şi personajele cu care ne-a obişnuit ceva. Tot ce-ar mai trebui pentru ca romanul să fie un succes este o acţiune bine gândită, aşteptările din partea autorului fiind în acest moment destul de mari.

Erată: dulcegă; făuriese; ochi-i; unghile; decăt;

Stil: 9,2

Temă: 8,8

Intrigă: 8,6

Originalitate: 8,7

Atmosferă: 9,0

Frizeria universală”, textul semnat de Daniel Barbu, este ceea ce se numeşte o povestire de idei, acţiunea existând şi ea, evidenţiată de dispariţia bătrânului, însă aceasta trece pe plan secund. Discuţia este antrenantă şi interesantă, nelipsind, mai ales în partea de început a textului, nici umorul şi ironia, sănătoase şi bine dozate. Atmosfera este bine creată, expresiile viride, iar situaţiile bizare ori hilare. Un text ce place şi pe care vi-l recomand cu dragă inimă. O singură întrebare am: unde-i, măi frate, frizeria aia, că parcă mi-a cam crescut părul în ultima vreme şi aş dori o tunsoare.

Erată: bineânţeles; Cînd; cliet;

Stil: 8,6

Temă: 9,0

Intrigă: 8,6

Originalitate: 9,0

Atmosferă: 9,0

Ultima povestire apărută în intervalul aflat în studiu în revista Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy se numeşte ”Aripile Mândriei” şi poartă semnătura Teodorei Matei. Personificând anumite defecte ale oamenilor, autoarea crează o poveste stranie, dar fără prea multe implicaţii. Povestirea nu pare să-şi atingă momentul culminant, sfârşitul fiind, în opinia mea, unul previzibil. Mă aşteptam la mai mult sens, la o conexiune mai strânsă între personaje şi evenimentele la care acestea iau parte, la o infuziune şi mixtiune până la identificare între idei şi acţiuni. Aşa cum este acum, povestirea pare nefinalizată, lipsindu-i acel ceva care să te atragă ori să te pună pe gânduri.

Erată: zîmbind; oglidă; sfîrşit; pivirile.

Stil: 8,5

Temă: 8,8

Intrigă: 8,5

Originalitate: 8,6

Atmosferă: 8,4

Cea mai interesantă povestire: “Frizeria universală” (de Daniel Barbu).

Cea mai bine scrisă povestire: “Turnul” (de Adrian Sand).

În final vreau să vă reamintesc faptul că nu ofer o critică în adevăratul sens al cuvântului, ci îmi expun părerea vizavi de anumite texte. Cine doreşte să nu-l mai comentez, sau să mă axez în cazul povestirii sale doar pe anumite lucruri, este rugat să-mi spună.

1840 vizualizari

2 Comentarii

 1. A. Sand says:

  multumesc pentru review. textele fac parte din ceva mai.. mare, intr-adevar
  au aparut recent, fara “premeditare”(nu sunt doar niste fragmente dintr-o scriitura, la care le-am dat copy/paste:)
  desi pot fi luate, citite si eventual, “gustate”, separat(asa le-am gandit/construit) sunt parti din aceeasi poveste, urmaresc acelasi univers, (aceleasi) personaje, etc.
  Treaba cu asteptarile ma sperie enorm…

 2. Păi spor la treabă atunci! Vă aştept cât de curând cu un roman! Sunt bune şi aşteptările, te îndeamnă să te perfecţionezi, dar pot şi agasa ori speria, recunosc. Important este ca dvs. să fiţi mulţumit de propria operă.

  Cele bune, Alex.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.