REVISTA NAUTILUS / Popcorn S.F. / Trash Sci-Fi: Enthiran, robotul indian (pam pam!)

Trash Sci-Fi: Enthiran, robotul indian (pam pam!)

Felix Tzele • 15:43 - 01.03.2013 • 

Motto: “Noi nu suntem aici, noi suntem pe nişte calculatoare.” (Lorin Fortuna)

În ultima lui apariţie publică, Philip K. Dick a declarat că o fată cu părul negru i-a dezvăluit adevărata natură a realităţii. Dick a susţinut atunci că trăim într-o lume generată pe calculator şi că virtualitatea în care ne scăldăm poate fi alterată doar când Programatorii schimbă câte o variabilă.

NEWSFLASH!

M-a vizitat recent Femeia Bionică din coşmarurile lui PKD. O chema Aishwarya Rai şi, timp de două ore, mi-a cântat la ureche un singur refren: tot ce-ai citit în cărţi e fals. Apoi mi-a vorbit despre o civilizaţie care populează un pocket-universe cu găuri negre de culoarea curry-ului.

Enthiran. Uită-te la filmul ăsta. O să înţelegi cât de greşit e totul în lumea noastră.

Şi m-am uitat.

Enthiran (2010) este cel mai scump film din istoria cinematografiei indiene.  Produs în studiourile de la Kollywood (un orăşel gen Bollywood unde se fac filme în limba Tamil) şi realizat prin colaborarea unor companii de grafică din Hong Kong, India şi S.U.A, Enthiran este un melanj grosolan între Matrix, Transformers, Terminator şi filmele indiene de genul Sometimes Happiness, Sometimes Sadness sau When we met.

Povestea e :|. Un om de ştiinţă indian se închide în laboratorul lui ultramodern şi, ajutat de doi ciumpalaci neamuzanţi, meştereşte un robot care îi seamănă leit. Scopul este, bineînţeles, Binele Umanităţii. Telenovela se complică în momentul în care Dr. Vaseekaran îi administrează robotului hormoni software. Enthiran începe să simtă fluturaşi de silicon în stomac şi se îndrăgosteşte de soţia doctorului  Moreau-Varianta-Tuciurie.

În Enthiran, tematica sefe are un rol pur decorativ. Ideile asimoviene şi descoperirile ştiinţifice din ultimii zeci de ani servesc drept ambalaj ieftin pentru scene romantice desuete. Robotul este un zeu trimis printre oameni (să-i salveze?), neutronii, electronii şi celulele sunt servitori umili ai Iubirii Pure, ţesuturile sunt conductori ai Dorinţei, legea gravitaţiei este un alt fel de a spune “eşti frumoasă”, buzele Aishwaryei Rai sunt zâmbetul a o mie de stele, iar omul caută Dragostea adevărată mai ceva ca Google. Sefe şi ♥ gen.

Dacă nu aveţi patru ore de pierdut în faţa ecranului cu Enthiran, puteţi viziona scena finală, o persiflare grosieră a tuturor legilor şi forţelor care guvernează lumea noastră.

Suprarealismul n-a murit, s-a retras la Kollywood!

2025 vizualizari

Un comentariu

  1. Ionel Victor says:

    Mişto pamflet pe acest subiect gen filmul si ideile progresiste a civilizaţiei idiocratizate 😉

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.