REVISTA NAUTILUS / Popcorn S.F. / Planet Anime: Space Battle Ship Yamato 2199

Planet Anime: Space Battle Ship Yamato 2199

Felix Tzele • 10:25 - 03.06.2013 • 

yamato

Space Battle Ship Yamato (sau Star Blazers pentru occidentali)  este o serie animată lansată în 1974 de către Leiji Matsumoto  şi Yoshinobu Nishizaki sub egida Academy Productions. Space Battle Ship Yamato a devenit în scurt timp de la lansare un film-cult în Japonia şi, având în vedere că am aplaudat şi strigat „bravo” cu voce tare la câteva scene, cred că o să sacrific şi eu câteva capre în cinstea Yamato-ului cu prima ocazie.

În 2012, Yutaka Izubuchi (regizor) susţinut de studiourile Enagio, Xebec şi AIC şi de o legiune de aşi în conceptual design şi mecha ( artişti care desenează exclusiv maşinării/roboţi/năstruşnicii mecanice), a lansat în cinematografele japoneze un remake  Space Blazers foarte bine primit până şi de cei mai greu de mulţumit otaku ( termen japonez pentru fanii hardcore manga şi anime).

Chiar dacă este realizat astfel încât să se plieze pe gusturile noii generaţii, SBSY 2199 respectă în mare parte plotul original. Într-un viitor apropiat, Pământul este atacat constant de o rasă superioară din punct de vedere tehnologic. Meteoriţii radioactivi lansaţi de băieţii răi distrug suprafaţa Terrei, forţându-i pe puţinii supravieţuitori să se adăpostească sub scoarţa terestră. O rasă prietenoasă trimite pe Marte un mesaj pământenilor prin intermediul unei frumuseţi scoasă parcă din Sailor Moon. Alienii buni au un dispozitiv numit Cosmo-Cleaner D (Cosmo DNA) care are proprietatea de a absorbi compuşii radioactivi din atmosferă. Naţiunile Unite construiesc o navă spaţială pe nume Yamato care poate călători cu o viteză ce o depăşeşte pe cea a  luminii şi o trimite în căutarea soluţiei salvatoare.

Nava spaţială a Naţiunilor Unite seamănă leit cu unul dintre cele două cuirasate folosite de japonezi în cel de-al Doilea Război Mondial. La vremea respectivă, navele de război Yamato şi Musashi (Myamoto Musashi, circa 1584-1645, a fost un spadasin japonez recunoscut pentru stilul de luptă Hyōhō Niten Ichi-ryū sau Niten-ryū) depăşeau în mărime şi calibru cuirasatele-mamut din clasa Montana ale americanilor. Nava de război Yamato a jucat un rol important în două bătălii din zona Pacificului ( Marea Filipinelor, Golful Leyte, iunie, respectiv octombrie 1944) şi a luat parte la Operaţiunea “Ten-Go”, o acţiune pe mare şi sol care ar fi trebuit să contracareze invazia americanilor în Okinawa. Pe 7 aprilie 1945, la aproximativ 200 mile nord de Okinawa, bombardierele americane reperează cuirasatul Yamato şi îl scufundă. După război, Yamato devine extrem de popular atât în Japonia cât şi în alte ţări.

Aşadar, Yamato, cuirasatul care ar fi trebuit să îi salveze pe japonezi de furia americanilor ( construcţia lui a fost comandată la o săptămână după Pearl Harbor), renaşte din propria cenuşă în SBSY şi se metamorfozează în ultima speranţă a omenirii.

Ca-n Battlestar Galactica şi Poarta lui Pohl, Yamato 2199 este povestea unui echipaj care încearcă să ducă la bun sfârşit o misiune imposibilă cu resurse minime şi fără întăriri. Conflictele între membrii grupului sunt în prim-plan, bătăliile sunt eye-candy-uri pentru pasionaţii de efecte speciale, iar culorile sunt atât de vii încât ai impresia că respiră.

Space Battle Ship Yamato 2199 este genul de animaţie pentru care merită să cumperi un televizor cu o diagonală din podea până în tavan. Animatorii japonezi sunt obsedaţi de detalii şi ar fi păcat să ratezi nuanţele de lumină de pe ţeava unei turele la finalul unei lupte pe viaţă şi pe moarte între cuirasate spaţiale.

Vizionare plăcută!

1616 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.