REVISTA NAUTILUS / Pintenul Fierbinte / O vedere asupra SF-ului romanesc la anul 2008

O vedere asupra SF-ului romanesc la anul 2008

Catalin Badea Gheracostea • 16:07 - 31.07.2008 • 

Prin insusi faptul ca in 2008 exista mai multi autori, mai multe edituri si renasc reviste de SF, articolul de fata ar fi un panegiric SF-ului romanesc, debordind de optimism si vitalitate. Cantitatile nu au facut niciodata o literatura, de aceea ar fi nevoie sa se demonstreze calitatea fenomenului SF de la noi, pentru a avea motive legitime de bucurie.

*

Sa incepem cu fictiunea. Este un fapt ca daca deceniul ultim al secolului trecut a apartinut creatiei si reactiei din jurul grupului care a dat antologia Motocentauri pe Acoperisul Lumii, oricit de contestata ar fi importanta acestora – a grupului si a antologiei -, tot astfel, dar cu mult mai putine reactii negative, primul deceniu al secolului XXI apartine grupului si atelierului de scriere creatoare atelierkult. Fiindca fondatorii si cei care il tin in viata si in retea au un cu totul alt factor psihologic de coagulare, ei sint constructori si nu de-constructori, continuatori ai traditiei si nu revolutionari cu orice pret, membrii importanti ai atelier(ului)kult au dat tonul in SF-ul romanesc, dind carti importante in ultimul deceniu.
Ma refer in primul rind la Radharc, a treia antologie de grup, imprecis incadrata catre fantasy de catre chiar prietenii sai. Cartea cuprinde texte ale lui Bogdan Bucheru, Ana-Maria Negrila, Costi Gurgu si Jean-Lorin Sterian, si se inscrie cu toate in superlativ. Constructia lumii povestirilor, ideologia psihedelica, structurarea atenta a starilor alterate sau nu ale personajelor, fac din Radharc un reper si o posibila origine a noii dezvoltari a SF-ului romanesc.
Faptul ca fiecare dintre scriitorii mentionati a dat cel putin cite un volum le confirma forta; Bogdan Bucheru este cel mai urgisit fiindca el trebuie, alaturi de Catalin Sandu, sa ingrijeasca – adevarata munca de editor si moderator concomitent! – www.atelierkult.com, locul unde citiva scriitori despre care vom vorbi peste zece ani au invatat sa scrie.
Asemanarea lui 2008 cu 1998 se termina aici, fiindca 1998 si anii imediat precedenti au fost foarte saraci in autori romani publicati individual si care au reusit sa depaseasca apoi complexul „cartii unice”. Este o bucurie sa vezi ca Liviu Radu si Sebastian A. Corn au continuat sa scrie si sa publice la standarde ridicate si sa fie luati in seama de edituri mai prestigioase. Vindecatorul lui Corn si Optiunea lui Radu sint, cred eu, cele mai ambitioase propuneri recente in SF-ul romanesc „de frontiera”, acel SF care exploreaza crizele realitatii, limbajului si eu-lui si incearca sa ofere raspunsuri dincolo de curentele in voga sau de clisee.
Nu trebuie uitati de pe lista individualitatilor creatoare Dan Dobos si Florin Pitea, amindoi au dat carti robuste, de un meritat succes de public, pasate cam prea rapid de catre critici – fie in laudativ, fie in nedrepte apropieri de cliseal. Trilogia Abatiei, semnata de Dan Dobos, avind si farmecul cresterii valorice de la volum la volum, este prima constructie romaneasca originala care duce imediat cu gindul la universalele Dune si Fundatia. Romanul Gangland este apogeul cyberpunk-ului clasic in literele romanesti. De acum incolo pentru ambele sub-genuri se deschide doar calea catre inovatie sau extinctie. Dar de Abatie si de Gangland se va tine obligatoriu seama.
Debuturile ultimului deceniu au fost suficiente pentru a avea propria lor ierarhie. Voi aminti doar virfurile, marile promisiuni, pe cei care trebuie „sa confirme”: Bogdan Gheorghiu, cu foarte precocele Haxgrid, si Roxana Brinceanu, cu uimitoarea Sharia.

*

Este o nedreptate intr-un fel sa fie alese doar citeva nume, doar citeva carti ca fiind definitorii unui moment literar. Si, bineinteles, aceasta modelare poate fi atacata cu alte titluri, alti autori, probabil la fel de valorosi intr-o grila paralela. Ce se scrie in aceste rinduri nu este o istorie recenta a SF-ului romanesc, ci este o incercare de identificare a cartilor si autorilor pe care ii cred(em) in stare sa duca numitul SF catre o estetica superioara fara a pierde publicul fidel si avind speranta cistigarii unui public nou, aici si peste hotare.

Pages: 1 2

2740 vizualizari

3 Comentarii

  1. bebe says:

    Cand unul vorbeste prostii, adica lucruri neargumentate, trantite pe podea, nu exista nici un comentariu.

  2. Bardamu says:

    Cum spuneai, sa incepem cu fictiunea…

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.