REVISTA NAUTILUS / Pintenul Fierbinte / Al doilea Leu din Natuba

Al doilea Leu din Natuba

Catalin Badea Gheracostea • 15:41 - 03.03.2009 • 

În Războiul Sfîrşitului Lumii, Llosa are un personaj care a citit tot ce i-a putut cădea în mînă. Nu era frumos şi avut ca Mallarmé, au contraire. Leul din Natuba era un băiat diform, cu un cap enorm, cu mari dificultăţi în a se deplasa din cauza membrelor atrofiate, dar de o inteligenţă cu mult peste media locuitorilor din sertão. Istoria lui de personaj nu are importanţă pentru rîndurile de faţă, dragostea lui, moartea lui sînt simple accidente de lectură. Amintirea lui contează, însă, exact pentru foamea lui de a cunoaşte, de a citi şi – dacă soarta l-a făcut să se nască în echivalentul unui semideşert fizic şi intelectual – pentru bunătatea cu care îşi înţelegea contemporanii.

Se găsesc apropierile între Leul din Natuba şi fiecare cititor specializat, fie el şi de sf. Căci sîntem condamnaţi să nu ieşim din obişnuinţele de lectură decît cu preţul unei conflagraţii nu neapărat ficţionale. Căci sîntem priviţi de către majoritatea contemporanilor noştri ca nişte handicapaţi nici măcar capabili să îi amuzăm la circ. Căci sîntem atît de puţini încît părem unici în majoritatea timpului şi, precum Leul, cînd întîlnim încă un Cititor, nu vorbim despre noi, ci despre cărţi.
Complexul Leului din Natuba are vindecarea în el însuşi. O mare dragoste sau flăcările sînt singurele ieşiri posibile din dependenţa de text, amîndouă ieşiri aducînd tăceri diferite, unite numai prin efectul lor, ucigător al lecturii.
Ce ne-ar putea ţine în viaţă şi citind ar fi o Almudia lîngă noi şi mîngîierea unui Sfînt pe creştetul nostru.

4358 vizualizari

13 Comentarii

 1. Vlad Puescu says:

  🙂
  Foarte faina insemnarea!

 2. cristi says:

  Acceleratul opreste la Caracal. Un calator, abia trezit din somn, scoate capul pe fereastra si intreaba pe unul, aflat pe peron: ‘Aici este Caracalul?’. ‘Ce, ba, si tu esti destept?’, ii raspune cel de pe peron.

 3. jan says:

  Chiar asa. Ce legatura are ‘relismul magic’ cu ‘science fiction’-ul, tovarase Gheracostea!

 4. bebe says:

  Chiar asa. Cine este acest Gheracostea? Prin ce s-a facut el remarcat?

 5. robi says:

  E unul cu un ateliercult, un fel de organizatie pe internet, care ne da numai subliteratura, vrand sa inoculeze ideea ca aia e literatura SF, cea acceptata de el. Daca nu are talent, el crede ca tot ce e scris e literatura. Cu astfel de ipochimeni, e normal ca nivelul literaturii SF romanesti sa scada. Un oportunist, care, nefiind luat in seama, se ia singur.

 6. michael says:

  oare de ce nu semnezi tu cu numele tau? n-ar fi mai cinstit? ca de injurat, oricum te injura lumea. cit despre “Cine este acest Gheracostea?”… da, n-are 18 carti publicate, dar il baga lumea in seama… spre deosebire de altii…
  cu rudotel ai incercat?

 7. michael says:

  imi cer scuze cititorilor revistei pentru comentariul de mai devreme. ma mai satur si eu de fauna asta citeodata…

 8. kyodnb says:

  iar a luat-o pe aratura victoras?:D nu e problema…ne-am obisnuit cu alter ego-urile domniei sale…

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.