REVISTA NAUTILUS / Interviuri / Interviu cu Bruce Sterling (VI)

Interviu cu Bruce Sterling (VI)

Nick Gevers • 15:16 - 01.02.2015 • 

Nick Gevers: Mi-a plăcut mult romanul „Zeitgeist”. Poți să-mi spui ceva despre conținutul acestuia și despre obiectivele sale ?

Bruce Sterling: „Zeitgeist” este dezvoltarea narativă a unei serii de povestiri le-am scris de-a lungul anilor despre un personaj numit „Leggy Starlitz”. „Zeitgeist” este primul roman pe care l-am scris având acțiunea într-un mediu contemporan: adică în 1999. E un technothriller cu elemente fantastice. Leggy Starlitz este un descendent neliniar al personajului Jerry Cornelius al lui Michael Moorcock.

Nick Gevers: Povestirile din seria Leggy Starlitz sunt „Hollywood Kremlin”, „Are You For 86 ?” și „The Littlest Jackal”. Cum le-ai revizuit ? A trebuit să modifici detalii, având în vedere schimbările rapide, de exemplu, cele din Azerbaidjan?

Bruce Sterling: Nu, aceste povestiri au rămas așa cum au fost scrise; „Zeitgeist” este un roman Leggy Starlitz complet autonom.

Nick Gevers: În cele din urmă: cum vedeți situația actuală și perspectivele SF-ului ? Sunteți optimist în privința evoluției acestuia ?

Bruce Sterling: Sunt optimist cu privire la modalitățile sale de reflecție și de exprimare, nu sunt prea sigur în ceea ce privește SF-ul ca o categorie de marketing și în privința industriei de editare și comercializare a SF-ului. Bazele economice ale acestui fel de business sunt foarte șubrede. Este perfectă posibilă o tranziție imediată precum extincția romanului foileton și moartea revistelor „pulp”. Când „schimbările” economice, consecința rapacității și inconștienței capitalismului global duc la pauperizarea claselor mijlocii și la transformarea a 99% din populația Terrei în „precariat”, oamenii simt de multe ori că au fost în mod personal și individual repudiați de sistem și că valorile lor fundamentale au fost hulite și profanate.

Dar nu despre asta este vorba; ne referim la sisteme de distribuție și prețul cernelei tipografice pe celuloză, nu la valorile literare nemuritoare.

Cea mai importantă întreprindere SF-istă de astăzi este bursa capitalistă. Este foarte clar că segmentul de populație deținătoare de capital este dispusă să riște totul mizând financiar pe industrii care nu există încă. Asemenea indivizi nu trăiesc într-o utopică Țară a Minunilor, extaziindu-se în fața unor miracole ale super-științei; personajele respective gândesc cu buzunarele lor. Vor face idoli publici din „techno-geeks”. Asta-i o evoluție ciudată și neașteptată. Și țineți minte, nu a fost vorba de profesioniști ai investițiilor, a fost o mișcare populară, Acționarii Nației, care sunt sunt mult mai interesați în anticiparea viitoarei economii global-informatizate decât de dividende mici și prudente de pe urma vânzărilor de săpun, cărămizi și gumă de mestecat. Ăsta-i capitalismul Sci-Fi, și așa ceva poartă mai dihai ștampila SF-ului, mult mai pronunțat și puternic decât kitschurile de tip Star Wars de pe timpul actorașului care a interpretat un rol de președinte, Ronald Reagan.

Sfârșit.

© Nick Gevers

Titlul original : „From the Hackerbarrel. An Interview with Bruce Sterling by Nick Gevers”.

Traducere de Cristian Tamaş.

Textul a fost tradus şi publicat în revista Nautilus online, cu permisiunea domnului Nick Gevers. Îi mulţumim.

Bruce Sterling, premii :

2000 : „Distraction” : Premiul Clarke

1999 : „Taklamakan” : Premiul Hugo, Premiul Hayakawa

1997 : „Bicycle Repairman” : Premiul Hugo

1989 : „Islands in the Net” : Premiul Campbell

984 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.