REVISTA NAUTILUS / Interviuri / Interviu cu Bruce Sterling (V)

Interviu cu Bruce Sterling (V)

Nick Gevers • 11:53 - 04.01.2015 • 

Nick Gevers: Holy Fire este o carte mai densă, mai exigentă. Este o reflectare a unui decor predominant european, și prin urmare, în mod corespunzător, unul mai „complicat” ? Sunt avangardiștii euro-continentali din Holy Fire îndeaproape inspirați de culturile și persoanele pe care le-ai întâlnit în călătoriile tale?

Bruce Sterling: Ei bine, cunosc o mulțime de europeni complicați având preocupări artistice și sunt perfect dispus să le acord o atenție susținută. Dar n-aș vrea ca cineva să creadă că am scris un roman cu cheie. Cartea a fost aromatizată prin familiarizarea mea cu grupuri precum ISEA (Inter-Society for the Electronic Arts), DEAF, nettime, Syndicate și Neo-Academiștii, dar dacă ai de gând să extrapolezi lumea artei, trebuie într-adevăr s-o extrapolezi, ca și cum ar fi vorba de inginerie. Nu-ți poți abandona prietenii artiști neschimbați într-o viitoristă lume a labirinturilor din oglinzi; oricine ar crește în acea lume în loc de asta, ar fi în mod necesar profund diferit și un artist profund schimbat.

Nick Gevers: Distraction este o satiră politică foarte amuzantă. Dar de fapt, ce anume satirizează ? Sistemul politic american? Cusururile sudului profund american ? Mentalitatea yuppie ? Sau toate acestea împreună ?

Bruce Sterling: „O, Doamne, fă-i ridicoli pe dușmanii mei ! ” – Voltaire

Nick Gevers: În Distraction, și în cele mai multe dintre recentele tale povestiri inclusiv cele din A Good Old Fashioned Future, stilul tău a devenit exuberant de comic și înțelept-argotic. La fel și eseistica ta. Ți-ai găsit o vocație ca scriitor umoristic ?

Bruce Sterling : Sincer, cred că reflect niște momente mai bune din viața mea. E greu să fii permanent acru, circumspect și paranoic atunci când ești bogat și celebru. În plus, pe măsura trecerii anilor am ajuns să simt altfel despre comedia umană. După ce mi-am petrecut ani la rândul cu oameni infricoșători cum ar fi polițiștii, guvernul și armata, mi-am dat seama că multe domenii ale vieții, care par cu adevărat monolitice și impresionante nu sunt decât pretexte și butaforie: măciulii de fosfor. Un pas în spatele ecranului și-ți dai seama că totul e un circ, mai mult Jerry Lewis decât George Orwell. Sunt cetățean al unei țări care era cât pe ce să aibă parte de o lovitură de stat datorită unei felații. E foarte greu să te oprești din râs. Viața este acum mult mai banală și plină de ridicol decât era în perioada de glorie a cyberpunk-ului, când anihilarea nucleară era la o distanță de câțiva centimetri de gheara lui Reagan sau a lui Brejnev. Ar trebui să ne obligăm politicienii să îmbrace straiele pestrițe ale bufonilor și noi toți să încercăm să ne bucurăm mai mult de viață. Vom regreta mai târziu dacă vom rata această șansă.

Nick Gevers: De ce ai ales atât de evidentul titlu Distraction ?

BS: Ei bine, părea să se potrivească. Oamenii din Holy Fire au focul sfânt și oamenii din Distraction sunt foarte distrași, dar ce este focul sfânt și ce-i distrage pe oameni ? Nimic în special, și totul în general. Întreaga existență umană este studiată în aceste cărți, nu doar niște particularități.

Va urma.

© Nick Gevers

Titlul original : „From the Hackerbarrel. An Interview with Bruce Sterling by Nick Gevers”.

Traducere de Cristian Tamaş.

Textul a fost tradus şi publicat în revista Nautilus online, cu permisiunea domnului Nick Gevers. Îi mulţumim.

Bruce Sterling, premii :

2000 : Distraction : Premiul Clarke

1999 : Taklamakan : Premiul Hugo, Premiul Hayakawa

1997 : Bicycle Repairman : Premiul Hugo

1989 : Islands in the Net : Premiul Campbell

977 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.