REVISTA NAUTILUS / Cinemateca / Terminator Salvation

Terminator Salvation

Aron-Biro • 15:25 - 02.07.2009 • 
, , ,

terminator-salvation-poster2.jpgSînt destule cronici negative la filmul asta, asa ca voi încerca sa indic aspectele pozitive despre care nu se prea vorbeste. Ca si recentul Star Trek, Terminator Salvation reuseste sa revitalizeze o franciza obosita cu o abordare, stil si actori proaspeti. Schimbarea de ton fata de filmele cu Arnold e totala si binevenita, conferind filmului un design “realist”, cu efecte speciale în care linia artificial-real e insesizabila (ia uitati-va la Transfomers pentru contrast). Regizorul cu nume de rapper McG apeleaza la cromatica lui preferata, pe nuante de gri (pe care o foloseste si în serialul Supernatural, cu mai putin succes). Aici cromatica rezoneaza cu filmele de razboi gen Saving Private Ryan (cam putin sînge, totusi). Aparitia lui Arnold (facut pe calculator) e de efect si sper sa stea la baza unor „surprize necesare” în urmatoarele parti.
În ciuda dialogurilor minimale (din partea unor scenaristi campioni ai Zmeurei de Aur pentru Catwoman), Christian Bale reuseste sa îsi completeze cu succes enciclopedia de roluri: Terminator, Batman, Masinistul, American Psycho, roluri principale în biografia lui Bob Dylan sau filme ale unor Werner Herzog, Spielberg s.a.m.d. A debutat alaturi de Mr. Bean, în copilarie. Cred ca mai trebuie sa-l joace pe Iisus si se poate retrage (later edit: incredibil, l-a jucat deja pe Iisus, într-un film de televiziune de acum zece ani; deci rectific, mai trebuie sa-l joace pe James Bond). Ma necajeste ca Helena Bonham Carter apare într-un rol nici macar secundar si cu unul din cele mai prost motivate discursuri pe care le-am auzit.
Într-una din cele mai vechi utopii SF (acu vreo 2000 de ani), Lucian din Samosata povestea despre o comunitate de homosexuali care au colonizat Luna si se reproduceau plantându-si testiculul stîng în solul lunar, din care crestea o floare între petalele careia aparea copilul. Când am povestit asta unui amic, mi s-a atras atentia ca povestea n-are nici o logica, caci nu exista aer pe Luna si nici plantele nu pot face fotosinteza cum trebuie.
Cam asa e si cu cei care reproseaza lipsa de logica în Terminator Salvation. Se pare ca e o mare problema faptul ca robotii pot înota prin apa fara sa rugineasca, dar nu era nici o problema cînd Patrick în T2 se scurgea pe sub usi sau ca Arnold calatorea în timp. Se reproseaza ca cyborgul asta nou sparge usile cu pumnii, dar cînd îi da una lui Christian Bale, eroul nici nu se învineteste. Pai cine stie, poate nu avea pumnul setat pe “sparge-i fata” (oricum, aspectul e valabil si pentru primele trei Terminator-uri). Se plînge lumea ca în film omenirea e vai de capul ei si totusi are resursele necesare sa conduca operatiuni militare complexe si nedetectabile. Poate resursele sînt tinute ascunse undeva în trecut/viitor si sînt transportate prin timp cu aceeasi tehnologie cu care l-au trimis pe Arnold. Sa fim seriosi, totul are o logica pe lumea asta, cu un pic de bunavointa, iar în SFFH, bunavointa e secretul placerii absolute.
Recenzorii profesionisti stiu sa ocoleasca genul asta de capcane. Ei nu discuta despre lipsa de logica, ci despre suspension of disbelief. Adica un film e OK, oricît ar fi de “ilogic”, daca reuseste sa-ti mute gîndul de la problemele astea de logica. Aici e problema fundamentala la Terminator Salvation, ca nu îti prea ia gîndul de la ele. Ca e previzibil, nu e o problema, e cam aiurea sa acuzi un prequel ca are final previzibil, doar de aia e prequel. Mai mult, filmul are o placuta simetrie cu T1, rolurile salvat-salvator fiind schimbate între John Connor si tatal sau. Pacat ca majoritatea deciziilor din film par complet pe dos decît ar dicta interesul pentru autoconservare. Dar nu e nici asta o tragedie, unii se casatoresc si pe urma divorteaza gîndindu-se ce-o fi fost în capul lor, asa ca cine-s eu, sa pun la îndoiala deciziile unor personaje atît de stresate cum sînt cele din Terminator Salvation?

1273 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.