REVISTA NAUTILUS / Cinemateca / Semnale de alarma

Semnale de alarma

Eugen Lenghel • 15:56 - 01.12.2012 • 

Crede cineva în fantome? Mai crede cineva în vrăji şi vrăjitoare? Majoritatea ne lăudăm că nu. Deşi ne uităm cuceriţi la minunile magicienilor de la circ sau de pe stradă. Sunt o mulţime cei care ne fac să stăm lipiţi de sticla televizoarelor, urmărind nişte trucuri, numite magice doar pentru că noi nu le putem descoperi subtila şmecherie care stă la bază.
Ceva chimie, multă optică, antrenament… Aşa să fie oare?
Uneori e ceva mai mult. Un talent nativ, greu de acceptat în afara scenei sau arenei. O calitate naturală care odată divulgată, poate pune stigmatul de monstru asupra oricărei fiinţe umane, indiferent cât de bine intenţionată ar fi aceasta. Societatea umană nu iartă excepţiile, deşi apreciază pe cei care le mimează.
“Red Lights” este un film despre toate semnele care dau în vileag o făcătură. Sau adevăratul talent nativ.  Sigourney Weaver, binecunoscută pentru seria “Alien” şi “Avatar”, ne oferă un spectacol de vânătoare ceva mai liniştit dar la fel de dinamic. În rolul “profesorului Matheson”, ea îşi învaţă studenţii cum să dezvăluie trucurile din spatele fiecărui spectacol de magie. Demontând alături de asistentului ei, jucat de Cillian Murphy (de care am mai auzit din “Inception”, “In Time”, “Batman”), mecanismele uneori simple şi strategiile de comunicare în echipele de iluzionişti. Atrăgând bineînţeles atenţia asupra magicienilor care transformă spectacolul în şedinţe de spiritism sau vindecare miraculoasă. Şi în replică, atrăgând duşmănia feroce a unora dintre aceştia.
Doar un singur magician a rezistat investigaţiilor acestei echipe academice de demascat magicieni frauduloşi. Un personaj cu reputaţie cel puţin egală, dacă nu mai mare, un “Nemesis” interpretat de inegalabilul Robert de Niro. În această luptă furtunoasă pentru glorie, se pare că înving cei care folosesc cele mai îndrăzneţe tertipuri, minciunile cele mai sfruntate. Iar confruntarea dintre cele două partide ameninţă să demonteze toate credinţele celor care sunt sortiţi să piardă.
Filmul “Red Ligths” se desfăşoară în ritm alert. Regia lui Rodrigo Cortes e atât de bună încât ne face să uităm că însăşi filmul face parte din magie. Iar povestea filmului este paradoxal, povestea unor “vânători” de vrăjitoare care în lipsa materialului autentic s-au transformat în vânători de false vrăjitoare sau falşi magicieni. Este un film despre aparenţe complexe şi minciuni elaborate, perpetuate timp de decenii cu scopul de a clădi reputaţii false.
În definitiv, este un film despre creativitatea celor care se străduie să ofere o aparenţă magică unui univers în care supranaturalul este la fel de inobservabil ca bosonul Higgs. Nu o să vă dezvălui poanta filmului. Vă spun că e suficient de neaşteptată ca să merite să-l vedeţi până la capăt.
Voi susţine doar că, dintre toate filmele F&SF recente care se pot vedea în ultima lună e cel mai interesant. Ne oferă motive de introspecţie şi chiar puţină speranţă în căutarea magicului. În definitiv iluzia magicului se petrece în minţile noastre. Oare nu suntem noi un pic mai mult decât magicieni?

http://www.imdb.com/title/tt1748179/

 

1541 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.