REVISTA NAUTILUS / Cinemateca / Ghost Rider: Spirit of Vengeance

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

ioan_todoran • 15:46 - 01.03.2012 • 
,

Săptămâna 20-26 februarie a fost una interesantă pentru toţi amatorii de filme din Cluj-Napoca. Cinema Victoria şi-a asumat mai nou rolul care era atribuit cinematografului Arta, aşa că, de ceva vreme aici se difuzează săptămânal filme clasice. De la Stalker-ul lui Tarkovski la The Seventh Seal al lui Bergman sau filmele lui Fellini. Săptămâna menţionată a fost dedicată filmelor noir, aşa că am avut parte de The big sleep (ecranizare după Raymond Chandler, cu Humprey Bogart în rolul principal şi avându-l pe William Faulkner printre scenarişti) plus capodopera lui Orson Welles – Touch of Evil. În final, cred că am făcut bine că nu mi-am luat câine, probabil ar muri de foame cât timp eu mă tot plimb prin oraş să mă uit la filme.

Am scris introducerea asta lungă din cel puţin două motive. Primul e frustrarea pe care am simţit-o după ce am văzut cel de-al doilea film cu antieroul Ghost Rider, film de la care aveam mari aşteptări datorită persoanelor care au preluat proiectul. Al doilea e pentru că m-am gândit că România se poate impune în industria cinematografică drept o locaţie perfectă unde se poate face outsourcing pentru diverse servicii: mână ieftină de lucru avem, peisaje şi locaţii frumoase avem şi tot aşa. Şi nu ar fi dificil, din moment ce asta s-a realizat deja pentru industria IT, unde doar indienii ne mai fură din proiecte, doar că deocamdată îi depăşim la nivelul calităţii.

Revenind la film, Ghost Rider e tot un (anti)erou de bandă desenată de la Marvel. Povestea spune că un motociclist numit Johnny Blaze şi-a vândut sufletul diavolului pentru a-i salva viaţa tatălui său. Doar că, surprinzător, diavolul este şiret aşa că Johnny este posedat într-un final de spiritul unui înger decăzut, lucru care îl face să se transforme în preajma răului şi să umble cu craniul în flăcări călare pe un chopper pentru care Rob Halford ar fi invidios. Primul film Ghost Rider a apărut în 2007 cu Nicolas Cage în rolul lui Johnny Blaze şi regizat de un anume Mark Steven Johnson care mai făcuse praf anterior şi ecranizarea Daredevil.

Am aşteptat continuarea Ghost Rider: Spirit of Vengeance cu nerăbdare după ce am aflat că filmul va fi regizat de cuplul Mark Neveldine / Brian Taylor al căror prime realizări (Crank / Crank 2) m-au binedispus la momentul apariţiei datorită stilului “adrenalinic” de filmare pe care aceştia doi îl au. Spirit of vengeance îl urmăreşte pe Johnny Blaze întruchipat tot de Nicolas Cage, aflat acum în autoexil prin Europa de Est. Blaze este descoperit de către călugărul alcoolic Moreau (Idris Elba) care îi cere ajutorul pentru a găsi un copil în schimbul ridicării blestemului. O parte din film este filmată la Castelul Hunianzilor din Hunedoara, în pieţele din Sibiu şi pe Transfăgărăşan. În roluri episodice apar actori români înfăţişând asistente sau doctori într-un spital infect, sau mafioţi locali. Până şi variantă tânără a lui Johnny Blaze este jucată tot de către un actor român.

Copilul pe care Blaze şi călugărul îl caută se dovedeşte un soi de fiul al diavolului pe care acesta doreşte să-l folosească pentru un ritual. După o săptămână de muncă, voiam doar să-mi clătesc creierul cu un film “entertaining” doar  că după jumătate de oră era sătul de film, văzusem destul. Povestea chiar mai slabă decât în primul film şi dialoguri care mai bine ar fi lipsit. Întors acasă, am fost curios să văd pe mâinile căror începători a încăput scenariul de a fost chiar atât de jenant. Să-mi pice ochelarii nu alta când văd numele scenariştilor: Scott M. Gimple – scenarist a câtorva episoade The walking dead şi Flash Forward, producător The walking dead; Seth Hoffman – a scris câteva episoade House MD, Prison Break sau Flash Forward, producător House MD/Flash Forward; şi, cireaşa de pe tort, unicul David S. Goyer care a semnat scenariile Batman Begins / The Dark Knight / The Dark Knight rises dar şi eşecuri ca Blade Trinity.  Cum au putut cei trei să scoată un scenariu atât de slab, nu pot să-mi dau seama.

Un lucru pozitiv ar fi facelift-ul primit de Ghost Rider, al cărui design a fost refăcut complet. Până şi chopper-ul din prima parte a fost înlocuit de un motor cu un aspect mai modern şi mai puţin rock. Apoi, cascadoriile old-school au luat locul scenelor care foloseau complet doar CGI. Scenele sunt foarte energice şi aici cei doi regizori îşi dovedesc priceperea, doar că asta nu a fost de ajuns pentru a salva un film care suferă enorm la poveste şi interpretare (Cage pare în continuare plictisit şi n-are nici o glumă decentă pe tot parcursul filmului). Păcat şi de ceilalţi actori (Ciaran Hinds în rolul diavolului, Christopher Lambert şi Anthony Head în roluri episodice de călugări).

După cum şi-a exprimat nemulţumirea un spectator din sala de cinema:

„Ce chiftea de film!”

3789 vizualizari

2 Comentarii

 1. Alin says:

  Personal văd trei probleme cu chestia asta:
  N-ar trebui să faci filme artistice cu personaje din benzi desenate decât dacă ești dispus să modifici serios concepte și estetici.

  Apoi, nu faci un film cu Ghost Rider să fie PG-13.

  În final, nu pui pe Neveldine și Taylor să facă un film PG-13.

 2. Ioan says:

  bine punctat.

  cand am vazut primul trailer, am crezut ca o sa fie foarte brutal filmul – adica, vorbim de un (anti)erou foarte dark etc.

  ma intreb oare daca cei doi au fost siliti sa tot taie din film de pare asa carpit, ca sa se incadreze la rating?

  s-a intamplat la fel si cu Jonah Hex unde Neveldine si Taylor au fost scenaristi (si producatori parca) – filmul a iesit varza.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.