Doctor Who


Doctor WhoDoctor Who este, pentru programele TV europene, ceea ce a fost Star Trek pentru cele americane. Cel mai relevant şi longeviv serial SF britanic, cu un impact asupra culturii populare comparabil cu efectele produse de Star Trek sau Stargate, Doctor Who se află în anul 2008 la sezonul cu numărul 30 şi la 45 de ani de istorie (cu o pauză de 15 ani înainte de relansarea din 2005). După relansare a devenit cel mai premiat serial în mediile SF, fiecare an aducînd 2-3 episoade nominalizate (sau laureate) la premii precum Hugo sau Nebula, în categoria scenariu de film. În plus, ceea ce alte seriale longevive n-au reuşit, a fost conservarea continuităţii şi personajelor, chiar şi prin trucuri deus ex machina care la început păreau hilare, apoi au devenit marca serialului şi sînt adorate de fani – faptul că eroul, The Doctor, a fost jucat de-a lungul timpului de 10 actori, datorită capacităţii personajului de a-şi "restructura" forma umană; ori şurubelniţa sonică, dispozitivul care îl scoate pe erou din situaţii fără ieşire. Ar fi multe de discutat şi despre logica faptului că eroul poate călători nestingherit prin timp şi spaţiu fără preocupări prea mari privind paradoxurile temporale create (deşi personajul formulează această îngrijorare în repetate rînduri spre hazul spectatorului). Mai recent, deţine şi un telefon celular cu o cartelă costisitoare care îi permite să dea telefon în trecut sau în viitor. Iar pentru cine insistă să acuze problema credibilităţii, într-un episod din 2008 eroul află că în Imperiul Roman se vorbea engleza, iar romanii au fost latinizaţi cu forţa de francezi.

Se pot recunoaşte de aici rădăcinile serialului în SFul absurd-umoristic, al autorilor clasici Fredric Brown sau Douglas Adams (ultimul fiind de altfel unul din scenariştii seriei originale). Un alt element care a fost promovat cu mîndrie de Doctor Who, şi transformat în timp din defect în virtute, este limbajul techno-babble – limbaj tehnic înglodat în nonsensuri, exploatat intens de literatura şi cinematografia SF, atît voluntar cît şi involuntar. Lipsa efectelor speciale şi bugetul redus al episoadelor din anii 60 au creat un veritabil stil, reflectat azi cu nostalgie – în noile sezoane, se investeşte masiv în efecte speciale care să reflecte tocmai limitările efectelor speciale din trecut, ca elemente stilistice retro: în loc de navă spaţială, eroul călătoreşte într-o cabină telefonică mult mai încăpătoare pe dinăuntru decît ar părea pe dinafară (de fapt şi buzunarele eroului urmează această lege bizară a fizicii), iar inamici tradiţionali precum fasciştii Daleks sau comuniştii Cybermen au fost doar foarte puţin cosmetizaţi faţă de formele de tinichea din concepţia originală.
Nu în ultimul rînd, succesul serialului e asigurat de acoperirea unei plaje foarte largi de vîrste, acţiunea şi umorul său căpătînd interpretări diferite pentru copii şi publicul adult (serialul a început ca un matineu duminical educativ în care eroul călătorea în trecut pentru a prezenta un fel de Teleenciclopedia pe teme istorice şi geografice). Singurul lucru de reproşat în acest sens este că în episoadele cu tentă horror nu se merge suficient de departe cu efectele speciale, pentru a nu încălca politicile de rating, o problemă tradiţională a serialelor foarte populare. Diversitatea tematică e asigurată de diversitatea scenariştilor care pun umărul, de la Douglas Adams în anii ’60 pînă, mai recent, la Russel T. Davies (cu scenariile mai "neserioase", cu accent pe umor) şi Steven Moffat (autorul episoadelor nominalizate la premiile Hugo şi Nebula, mai ingenioase şi mai grave decît media serialului). Iar cînd publicul dă semne de plictis, Doctorul îşi "restructurează" forma umană şi în rolul său apare un actor nou, complet diferit de cel de dinainte, ceea ce imprimă un suflu nou serialului fără a renunţa la continuitate – în sezoanele noi, apar încă actori şi personaje din episoadele de acum 30 de ani. Relaţiile pseudoamoroase ale eroului cu personajele feminine pe care le abandonează în diferite locuri şi timpuri, după ce le plimbă prin cîteva episoade, adaugă un sirop de romanţă problematică, iar umorul şi aura de Sherlock Holmes intergalactic a personajului imprimă serialului un englezism emblematic.

P.S. Formatul actual al serialului este însoţit de episoadele Doctor Who Confidential, o serie de documentare ce încearcă să lege noile episoade cu formatul vechi, prin interviuri cu supravieţuitori ai episoadelor din anii ’60 – ’70, cu scenarişti, actori şi producători, la care se adaugă secţiuni making of ce descriu rădăcinile pe care se bazează concepţia vizuală şi sonoră în care e ambalat serialul. Succesul masiv al relansării serialului a dus şi la crearea a două seriale spin-off de relevanţă mai scăzută şi încă imature sub aspectul calităţii producţiei: Sarah Jane Adventures (un sezon unic în 2007), un serial orientat strict spre vîrstele mici, despre una dintre consoartele Doctorului după ce a fost abandonată pe Pămînt într-unul din episoadele de acum 30 de ani (eroina e jucată chiar de aceeaşi actriţă, frumos îmbătrînită împreună cu serialul) şi Torchwood (două sezoane: 2007-2008) un serial orientat strict spre vîrstele adulte, cu accent pe promovarea culturii gay într-un context SF/horror de tip X-Files (producătorul serialului Doctor Who, Russel T. Davies, e membru de vază în topul Pink List al celor mai influente persoane gay ale momentului şi nu are reţineri în a folosi franciza ca vehicul de promovare şi comentariu social).

2138 vizualizari

2 Comentarii

 1. kyodnb says:

  woooow….nu stiam ca a scris cineva despre Doctor Who, aici..wow…sunt din ce in ce mai uimit pe masura ce mai “forez” pe site…mi-au scapat multe chestii interesante:)
  intradevar Doctor Who e genial, daca pot spune asa, nu se poate compara cu nimic, scenariile bine facute, extraterestii si ei superok…la noi a fost pe tvr2 o perioada parca,sper sa nu ma insel…insa s-a oprit la un moment dat..pacat…
  poza e de prin prima serie din 2005..acum e alt actor…care joaca la fel de bine ca cel de mai sus…este superb, si te prinde indiferent ce episod ai vedea.

 2. desteptu says:

  io sunt un mare fan al Doctorului si sunt surprins ca din ce in ce mai multi oameni ii descopera adevarata valoare.ceea ce e foarte bine
  mult succes in continuare!!!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.