REVISTA NAUTILUS / Cinemateca / Baletul costumelor de fier – “Iron Men” – 3

Baletul costumelor de fier – “Iron Men” – 3

Eugen Lenghel • 18:52 - 01.05.2013 • 

iron-man-3

Zilele astea se vorbește foarte mult despre Iron Man 3. Pe tema deja cunoscută a colecției Marvel, al treilea din serie ar putea fi foarte bine al patrulea, după impactul masiv pe care l-a avut în filmul “Avengers”. Mulțimea de aluzii la zei, zei căzuți din cer cu tot cu ciocan, răzbunători, împărțitori ai dreptății, etc, face extrem de directă decodarea referințelor la pelicula menționată.

Filmul, pe de o parte serios – e doar un mijloc de a scoate bani cu nemiluita, pe de altă parte mai în glumă, redă exact conflictul generat de schimbările interioare ale unui erou, în momentul de grație al definirii personalității acestuia. Maturizarea morală și acceptarea greșelilor, aici remarcabil tradusă prin geneza propriilor demoni în ajunul nașterii ca salvator al umanității, e demonstrată simbolic prin distrugerea voluntară a “jucăriilor” din final.

Pe scurt, voi replăsmui intriga suculentă a filmului, în care se strecoară cel puțin două trei teorii ale conspirației, frumos întrețesute, dar nu prea subtil, pentru a fi totuși vizibile publicului larg. Un fel de “și dacă e cenzură, nu ne pasă”.

În vremurile de haiducie ale tânărului Stark (Robert Downey Junior) când ochii îi străluceau după tinere domnișoare blonde, brunete sau roșcate, cei care își doreau cu tot dinadinsul să lucreze cu tânărul și inimosul fabricant de armament trebuiau să îl aștepte zadarnic, de aici decurgând consecința sine qua non: toți acești “oameni cu răbdare” se transformă în “demoni” care să-l bântuie mulți ani mai târziu, în asociere cu prețioasele “botaniste”, părăsite după doar o noapte.

Demonul devine activ, folosind un actor drept fațadă, o tehnică de regenerare catalitică, ce poate transforma fericitul beneficiar în bombă cu autocombustie explozivă, o armă ce nu poate fi vândută fără a prezenta detonarea accidentală decât sub forma unor acte de terorism, acoperite până la nivel de vicepreședinte – cu aluzii la Turnurile gemene și nu numai.

Bineînțeles, conflictul este escaladat de un Tony Stark nervos și irascibil, obsedat de păpușile sale, provocator și iresponsabil. Pare a fi singura ținta a demonului său, dar puterea vrea și mai multă putere, deci președintele, apărat de un alter-ego militar al lui Tony, devine țintă.

Și de aici începe tactic lupta prin folosirea conceptului de cal troian. Costumele pot “deveni” oameni, la fel cum “legitimațiile” reprezintă persoane autorizate. Formalismul și irelevanța mijloacelor de supraveghere și control devin evidente. Calul troian nu mai este o mască, un costum-armură ci poate fi o simplă legitimație fluturată sfidător sau agățată de buzunarul de la piept. O altă ramificație a teoriei conspirației este expusă pe larg publicului.

Lupta celor două tabere începe, veți vedea în detaliu cum, eu doar vă decodific unele mesaje. “Iron Man” este lăsat fără costum – cel puțin pentru o scurtă perioadă, presa lăudând tăria de caracter și inteligența de care dispune pentru a-și redobândi avantajul strategic. De fapt, resursele au fost mereu la îndemână, componentele costumului funcționează chiar și separat, ba chiar are implantați o mulțime de senzori și alte gadgeturi sub piele. Tony Stark este un robot cu inimă, alimentată și protejată de veșnicul hiper-generator din pieptu-i de oțel.

Revin cu o remarcă despre începutul filmului. Nu sunt pus să judec morala sau lipsa de morală a unui june prim, dar procedeul de însămânțare a textului cu “demoni” este destul de transparent și lipsit de subtilitate. Mult mai subtilă pare etalarea expoziției de păpuși “Iron Men” evaluată feminin la 15 modele, pe când creatorul se uita la vopseaua proaspătă de pe numărul 42.

În fapt, ni se demonstrează 43 de roboți, din care unul, cel cu senzori implantați și cu traductor bioelectric – a nu se confunda cu o simplă cască de walkie-talkie, poate conduce sincronizat întreaga armată de costume, specializate sau nu, într-un mini război cu super-oameni regenerabili, fierbinți ca soarele și de multe ori explozivi.

Atacul coordonat cu ajutorul unui calculator central, adevărata persona a “Iron Man”, devine o periculoasă lecție de balet executată de costume robot împotriva unor oameni simpli deveniți zei. Greu de urmărit. Plăcut de crezut, dar incredibil de subțire argumentat. În sfârșit, aparenta subțirime a justificărilor îl mână pe scenarist să facă din Pepper, inseparabila lui Tony, o femeie de foc și flăcări, exact ceea ce-i lipsea eroului nostru ca să câștige meciul.

Rămân fără cuvinte și de aceea, pentru a nu pleca din sală, la vederea celor doi îmbrățișați, sunt pus să evaluez monstruoasa distrugere secvențială a costumelor zburătoare, în alegoria unui joc de artificii. Drept care, misteriosul “Iron Man”, redevenit singular, se decide să rezolve problema “inimii de fier”, reducând conținutul de metal în sânge în mod chirurgical. Un alt Pinnochio, ajutat de zâna cea bună să devină băiețel cuminte.

Un film cu adevărat SF, dar nu prin devenirea eroului ci prin exact piesa de inedit: baletul aerian al costumelor robotice, conduse măestru de balerinul șef Robert Downey Junior.

De recomandat, deși dacă subțirimea anumitor scene este dificil de digerat, referințele directe sau indirecte din altele stârnesc meditații mai profunde.

Vizionare plăcută, la rezoluție maximă.

http://www.imdb.com/title/tt1300854/

O replica a trailerului original, m-a lăsat cu ochii țintă. Sugestivă și emoționantă, chiar dacă stârnește zâmbetul, se încadrează perfect în registrul emoțional al filmului. Vă invit s-o urmăriți mai jos:

2207 vizualizari

Un comentariu

  1. gabitzu says:

    Iron Man 3 chiar este un film foarte bun, oricat de carcatoasi mai sunt unii dintre noi, nu avem ce sa ii gasim..are si actiune,efecte 3D, romantism, tensiune, elemente surpriza, actori buni si lista poate continua..ca sa va convige-ti de ce zic, mergeti sa il vedeti!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.