REVISTA NAUTILUS / Europa S.F. / Rule, Britannia: Cel mai longeviv şi valoros SF european, cel britanic (XVII)

Rule, Britannia: Cel mai longeviv şi valoros SF european, cel britanic (XVII)

Cristian Tamas • 15:25 - 01.11.2011 • 

George Orwell, profetul apocalipsei totalitarismului  (II)

Dacă vrei să cunoşti imaginea viitorului, imaginează-ţi o cizmă zdrobind o faţă umană pentru totdeauna.” –  George Orwell

Toate animalele sînt egale, dar unele sînt mai egale decît altele.”  – George Orwell

Mai mulţi oameni au fost încarceraţi pentru Libertate, torturaţi pentru Egalitate şi măcelăriţi pentru Fraternitate în secolul douăzeci decît toţi cei ucişi pentru pretexte mult mai puţin ipocrite în decursul întregului ev mediu.” – George Orwell

„Ne îndreptăm nu spre o criză mondială ci spre o epocă la fel de oribil de stabilă precum imperiile sclavagiste ale antichităţii.” – George Orwell

În martie 1938 Orwell se internează la  Preston Hall Sanatorium, un spital din Aylesford, Kent şi este suspectat de tuberculoză, diagnostic infirmat ulterior. Rămîne internat pînă în septembrie 1938 cînd datorită sprijnului financiar al romancierului L.H.Myers, prietenul său, pleacă pentru recuperare în Maroc, lîngă Casablanca unde rămîne pînă în martie 1939.  Războiul este declanşat de nazişti pe data de 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei.

„ Deci, tovarăşi, care este natura acestei vieţi a noastre? Vieţile noastre sînt mizere, plină de trudă şi scurte. Nici un animal nu este liber. Viaţa unui animal înseamnă mizerie şi sclavie!”

Eileen Orwell începe activitatea în cadrul Censorship Department dar Orwell este refuzat sî fie angajat de Central Register for War Effort. Se întoarce la Wallington şi scrie pentru volumul „Inside the Whale and Other Essays”, i se publică recenzii despre filme, piese de teatru şi cărţi în revistele „The Listener”, „Time and Tide” şi „ New Adelphi”. Este declarat incompatibil cu orice tip de serviciu militar în iunie 1940. Începe să colaboreze la revista americană „Partisan Review” şi contribuie la antologia „The Betrayal of the Left” de la editura Gollancz.  În august 1941 devine colaborator al BBC –ului, secţia Orientul îndepărtat şi introduce programul literar Voice dedicat difuzării în India şi colaborează în realizarea acestora cu T.S.Eliot, Dylan Thomas, E.M.Forster, William Empson şi Mulk Raj Anand. Se ceartă cu H.G.Wells în timpul unei cine cu acesta, Wells considerîndu-se ofensat de observaţiile exprimate de Orwell într-un articol.

„ OMUL! Omul este singurul nostru duşman adevărat. Alungaţi omul din scenă şi cauza fundamentală a exploatării şi mizeriei noastre este abolită pentru totdeauna!”

În  septembrie 1943, Orwell îşi dă demisia din postul de la BBC şi din dorinţa de a se concentra asupra scrierii „Fermei animalelor” (Animal Farm) iar în aprilie 1944 romanul era finalizat şi gata de publicare. Orwell asistă la refuzuri în serie, editura Gollancz apoi Faber and Faber consideră că este un vorba de un pamflet antisovietic iar Rusia bolşevică era încă aliat al Marii Britanii. Editura Jonathan Cape acceptă publicarea manuscrisului apoi i se comunică lui Orwell că s-au răzgîndit. Peter Smollett, de la Ministerul Informaţiilor îşi făcuse datoria. Smollett era agent sovietic.

„ Omul este singura fiinţă care consumă fără să producă. Nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri.”

În sfîrşit, editura Secker and Warburg îl anunţă pe Orwell că va publica „Ferma animalelor” în martie 1945. Romanul va vedea lumina tiparului de-abia în august 1945. Orwell devine corespondent la „Observer” şi vizitează Parisul după eliberarea acestuia de către trupele aliate în august 1944.

Pe 29 martie 1945 moare după o operaţie de histerectomie, Eileen, soţia lui Orwell.

„Animal Farm : A Fairy Story” este publicat în Marea Britanie pe data de 17 august 1945 şi în S.U.A. pe 26 august 1946 (renunţîndu-se la subtitlul „A Fairy Story”).

„Şi atunci, tovarăşi, nu e la fel de limpede ca lumina zilei că tot răul acestei vieţi a noastre izvorăşte din tirania fiinţelor omeneşti? Să muncim zi şi noapte, trup şi suflet, pentru răsturnarea rasei omeneşti! Iată mesajul meu către voi, tovarăşi, REVOLUŢIE!”

„Ferma Animalelor” a fost difuzată într-o adaptare radiofonică de către Departamentul Românesc al postului Europa Liberă, la sfîrşitul anilor optezeci ai secolului trecut. În România, „Ferma animalelor” a fost publicată în 1992, în traducerea lui Mihnea Gafiţa, la editura Univers, după patruzeci şi şapte de ani de la editarea în Marea Britanie. Romanul a fost interzis de toate regimurile comuniste pe durata existenţei acestora.

„Ferma animalelor” este o fabulă extinsă a cărei morală se derulează treptat : animalele dintr-o fermă englezească se revoltă şi răstoarnă regimul tiranic al omului. Sub semnul principiilor egalitariste şi sub conducerea porcilor, ele instaurează un regim colectivist din care nu lipseşte nici un element al modelului bine cunoscut. Principiile se pierd, însă pe drum, conducerea de către porci devine conducerea de către un singur porc – portretul dintotdeauna al dictatorului – iar noul regim adoptă, încetul cu încetul, toate năravurile celor ce pînă mai ieri le fuseseră duşmani. Într-o nuvelă plină de umor, animalele lui Orwell, toate egale la început, sfîrşesc prin a fi unele „mai egale decît altele”, scria Mihnea Gafiţa în 1992.

„Toţi oamenii sînt duşmani! Toate animalele sînt tovarăşe! Pun în faţa adunării această întrebare: sînt şobolanii, tovarăşi?”

„Ferma animalelor” este alegoria antitotalitară definitorie, o remarcabilă şarjă devastatoare prin forţa şi sarcasmul său la adresa bolşevismului, dictatură de tip asiatic nu a „proletariatului” ci a unuia sau cîtorva satrapi corupţi, degeneraţi, incompentenţi, iresponsabili şi criminali secondaţi de milioane de politruci şi securişti care propovăduiesc supuşilor, sclavi decerebraţi,  puritanismul, cultul muncii şi o existenţă cît mai spartană în timp ce ei paraziţii se lăfăie într-un lux deşănţat şi în desfrîu.   O distopie ce a dezvăluit lumii întregi minciuna imensă pe care se baza bolşevismul, manipularea noţiunilor de „egalitate”, „fraternitate”, „democraţie” pentru a instaura cel mai monstruos regim din istoria omenirii. Ororile şi atrocităţile sînt intrinseci teroarei bolşevice, este concluzia lui Orwell.

„Fără sentimentalisme, tovarăşi! Războiul e război. Singurul om bun e omul mort! Înainte, tovarăşi! Trăiască Ferma Animalelor! Porcii au întotdeauna dreptate!”

Cea mai cunoscută satiră politică a secolului XX, o extraordinară alegorie despre sistemul comunist în particular, despre orice sistem totalitar, în general”, adăuga Mihnea Gafiţa. „Ferma animalelor” este unul dintre cele mai bune texte apărute în engleză în secolul trecut, o distopie ce a primit Premiul retrospectiv Hugo în 1996 şi care a fost publicată în peste şaptezeci de limbi. „Ferma animalelor” a fost ecranizată de două ori, în 1955 de către Jon Halas şi Joy Batchelor şi în 1999 de către John Stephenson.

„Do remember that dishonesty and cowardice always have to be paid for. Do not imagine that for years on end you can make yourself the boot-licking propagandist of the sovietic regime, or any other regime, and then suddenly return to honesty and reason. Once a whore, always a whore.” – George Orwell

CELE ŞAPTE PRECEPTE ALE  ANIMALISMULUI

  1. Orice merge pe două picioare e duşman!
  2. Orice merge pe patru picioare sau are aripi e prieten!
  3. Nici un animal nu va purta haine!
  4. Nici un animal nu va dormi într-un pat!
  5. Nici un animal nu va bea alcool!
  6. Nici un animal nu va ucide alt animal!
  7. TOATE ANIMALELE SÎNT EGALE!

CELE ŞAPTE PRECEPTE REVIZUITE ALE  ANIMALISMULUI

Nici un animal nu va ucide alt animal fără motiv!

Nici un animal nu va bea alcool în exces!

Nici un animal nu va dormi într-un pat cu aşternuturi!

TOATE ANIMALELE SÎNT EGALE! DAR UNELE ANIMALE SÎNT MAI EGALE DECÎT CELELALTE!

S-au utilizat paragrafe din proza lui George Orwell („Ferma animalelor”) în traducerea lui Mihnea Gafiţa.

2081 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.