REVISTA NAUTILUS / Editoriale / Un august fără flăcări

Un august fără flăcări

Michael Haulica • 16:27 - 03.09.2009 • 

August a fost lună de vacanţă şi, aşa cum ne aşteptam, nu s-au întîmplat prea multe.

Aşa cum ne aşteptam? Ani de zile am crezut că sefiştii nu au vacanţă. Că idei ca „nu publicăm nimic în ianuarie (august), pentru că e o lună slabă în vînzarea de carte“ nu se aplică şi domeniului F&SF. Am crezut că sefiştii cumpără cărţile atunci cînd apar, indiferent de lună. Ş.a.m.d.

Se poate să mă fi înşelat eu. Se poate ca mersul lucrurilor să ducă spre adeverirea acestor temeri.

Uite că a trecut vacanţa 2009 şi, într-adevăr, cam puţine apariţii editoriale. Nemira a scos Bradley şi Dick, Leda a ieşit pe piaţă cu Bradbury şi Lovecraft, Millennium Press l-a debutat în volum pe Doru Stoica.

Se anunţă o grămadă de cărţi pentru perioada următoare. Ne pregătim deja pentru tîrgul Gaudeamus, se pare. Planurile se fac, se refac şi tot aşa.

Totuşi, vara se mai întîmplă ceva: tabăra Atlantykron.

În acest  an a avut loc în perioada 31 iulie – 9 august. Se vorbea despre o revitalizare a programelor de F&SF. Dar n-a fost, n-a fost aşa, vorba poetului.

Poate pentru că a lipsit Ştefan Ghidoveanu. Au mai lipsit Lucian Oancea şi Ovidiu Petcu, adică Păturica SF. Poate şi pentru că Aurel Cărăşel n-a stat în tabără decît în prima jumătate a ei. Au lipsit şi editurile care au venit anul trecut să-şi prezinte cărţile. Au fost cîteva întîlniri, dezabteri, dar nu cele anunţate.

În schimb, s-au reluat concursurile de proză, atît cu texte aduse de-acasă, cît şi celebrele „una pe zi“, cu tematică impusă, de scris în zilele de tabără.

Nemira, Leda şi Millennium Press au oferit cu generozitate cărţi autorilor premiaţi.

Nu putem decît spera că în 2010 va fi mai bine, iar programul de SF va fi mai consistent, mai bine organizat.

Da, a trecut şi vara şi n-a prea lăsat urme. Să reţinem totuşi volumul de debut al lui Doru Stoica, Între bariere (Millennium Press), un volum aşteptat de mult şi de mulţi. Tot la evenimente (cu toate că încă în aşteptare) poate fi trecută şi apariţia (deocamdată parţial, pe net, la http://www.arsfan.ro/2009/08/revista-helion-nr-3-4-2009/) a numărului 3-4 [17-18], mai-august 2009, al revistei HELION.

Aşa că, pînă la urmă, n-a trecut chiar degeaba vara asta.

3312 vizualizari

10 Comentarii

 1. marcel marincu says:

  Cred ca pe ici, pe colo, au mai scapat cateva realizari ale acestei veri. Printre ele (poate sunt subiectiv), as trece si aparitia cartii lui Constantin Cozmiuc, “I se spunea Barbatul” care reuneste si patru nuvele care au luat, la vremea lor, tot atatea premii ROMCON.
  Altminteri, cu multumiri domnului Haulica pentru filele de letopiset SF.

 2. Balin Feri says:

  Felicitări pentru numărul 20 şi felicitări pentru noua imagine, mult mai potrivită unei reviste sci-fi!

 3. voicunike says:

  @ Marcel Marincu-cum pot face sa cumpar aceasta carte a lui Constantin Cozmiuc? Arata sursa sau ceva detalii! please!

 4. marcel marincu says:

  Pentru cartea lui Cozmiuc, cred ca cea mai simpla varianata este sa luati legatura cu cenaclul H.G.Wells, in particular cu Dorin Davideanu, reprezentantul editorului.

 5. bebelibrar says:

  @Marcel Marincu:Cum se poate “lua legatura cu cenaclul H.G.Wells, in particular cu Dorin Davideanu”? Un ajutor ar fi binevenit, indiferent din partea cui vine!

 6. michael says:

  Marcel Marincu: aveam eu undeva, intr-un colt de amintire, ceva despre aparitia unei noi carti a lui Cozmiuc, dar cind am scris editorialul am cautat pe net ceva despre (ca sa aflu exact titlul, editura) si n-am gasit nimic. Am crezut ca a aparut la Bastion, dar nici acolo nimic. Asa ca am preferat sa sar informatia daca tot n-o puteam imprastia ca lumea. N-ar fi rau daca macar unul dintre sefistii timisoreni si-ar face un blog unde sa stim ca gasim informatii despre tot ce se intimpla la Timisoara (informatiile de pe arsfan.ro sint cam putintele).
  PS Nici acum, daca dau cozmiuc+ “I se spunea Barbatul” pe Google, nu gasesc nimic.

 7. voicunike says:

  Eu am cautat de vineri incoace intruna dar nu am gasit absolut nimic,o fi vreun fel de fata morgana!!!?
  @Marcel Marincu-fii explicit si detaliat,da-ne ceva concret=o adresa,un site,un mail= unde sa putem face comenzi la aceasta carte!

 8. michael says:

  cartea a aparut la editura eurostampa din timisoare si are o postfata semnata de viorel marineasa.
  cineva mi-a spus asa: “Volumul este o carte-colaj, constand dintr-o istorisire principala (la randul ei, amestec de real, fantastic si sf), care inglobeaza atat note de lectura din varii domenii (meditatie, vampiri, combustie spontana s.a.), cat si patru din povestirile sf mai vechi ale autorului. Cartea a fost redactata astfel de Constantin Cozmiuc, a circulat pe la unii membri ai cenaclului si a fost recuperata, apoi, din memoria computerului sau.”
  sper sa am ct de curid si o coperta si alte informatii despre cum se poate intra in posesia ei.
  urmariti stirile nautilus.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.