REVISTA NAUTILUS / Editoriale / Next! Next! Next!

Next! Next! Next!

Catalin Badea Gheracostea • 10:58 - 02.10.2015 • 

N-au trecut decât două săptămâni de la RomCon-ul sucevean şi, cu toate laudele şi promisiunile, iată-ne pe toţi înapoi la ale noastre. Abia aşteptam să văd dacă se va ţine cineva de cuvânt: acum, cât e fierul cald, să-l batem, că fieru-i fier şi nu apă-n piuă! Probabil entuziasmul este tot atât de obositor ca automulţumirea, iar coada de peşte e tot atât de decisivă ca pisica ruptă. Îi felicit pe craioveni fiindcă au ştiut să-şi vadă de-ale lor şi, indirect, de-ale noastre, preţuirea arătată lui Pârligras, Goga şi Martin la Belgrad se extinde un pic şi peste noi, ceştilalţi, adunaţi în celălalt colţ al hărţii, ca să… ce?!

Erau atât de multe şanse ca RomCon-ul sucevean să se piardă în atmosfera toxică întreţinută cu măiestrie de 5-6 tastatori de comentarii, încât răsuflarea uşurată a gazdelor, de la final, parcă ne-a plasat pe toţi într-o nirvana altfel intangibilă. Îi felicit pe suceveni pentru aerul curat al bunei lor credinţe.

Şi totuşi, ce s-a întâmplat la Suceava? Vor servi la ceva relaţiile deschise între fanii şi scriitorii tineri, aşa cum ar fi fost normal să fie totdeauna, cu bucuria descoperirii dialogului mijlocit de pasiunea comună care a depăşit stadiul de hobby? Pot cei noi veniţi, ăştia cu plămânii neotrăviţi şi cu inima neacrită, să se facă auziţi şi să facă, de fapt, propriul lor RomCon, dacă într-adevăr Suceava şi RomCon-ul ei le-a plăcut atât de mult?

Am aşteptat ca problematica de RomCon să fie reluată, aşa cum s-a tot cerut. Se va păstra la dispoziţia fandomului site-ul creat de ARCA SF, se va păstra votul popular pentru premii, se vor păstra categoriile şi, dacă da, sub ce definiţie „exactă”? Sau, fiindcă va fi o altă administraţie turistică şi academică, reinventăm şi ne asumăm reinventarea apei calde, a nanitului şi a diplomei tipărite? Toate acestea sub vechea zicală: cine-mparte, parte-şi face. Cred că tocmai fiindcă la Suceava n-a mai fost ca la utece, avem şansa ca, în 2016, nicio secţiune a RomCon-ului să nu mai poarte scutecele începutului de la zero.

Mi-ar plăcea ca RomCon-ul din 2016 să aibă mai multe dezbateri, să aibă un program cu mai puţine conferinţe, iar acestea să fie antamate după subiect, nu după numele autorului, însă conferenţiarul să fie capabil să respecte nişte standarde fixate de organizator – ca la un concurs de proză sau de scenarii, cu temă, volum de text stabilit, exemplu de Power Point agreat, în aşa fel încât penibilităţi de tipul „eu sunt filolog, de aceea vă vorbesc greşit despre asimptotă” să nu se mai repete.

Mi-ar plăcea un juriu care să lucreze în echipă, ales cu cel puţin şase luni înainte de RomCon; un juriu care citeşte, vede şi discută fiecare nominalizare în parte. În acest moment, Mircea Naidin, Alexandru Ioan Despina şi Tudor Ciocârlie mi se par trei nume neatinse de norul toxic, trei lectori oneşti, numai buni de aruncat în jurizare. Darius Hupov şi Viorel Pârligras ar fi echivalentul celor trei pentru categoriile non-literare.

Bineînţeles, de dragul experimentului apocaliptic, mi-ar plăcea să văd într-un univers paralel un juriu de tot guru, ca o exorcizare: la o adică, de ce n-ar putea juriza – cu categorii spălate cu apă vie, purificate cu apă moartă, pentru gloria literelor româneşti, mai ales a „s”-ului, a „f”-ului şi a „h”-ului – Cornel Secu, Eugen Lenghel, Horia Nicola Ursu şi Michael Haulică împreună? Mă ofer ca preş, pardon, preşedinte al experimentului apocaliptic, fiindcă dacă am dus treaba la capăt în 2015, fără prinţipuri şi categorii clare, la 2016, când toate vor fi către bleu ciel şi roz bombon, treaba se va face singură, printre atâţia oameni de bun gust şi bunăcredinţă…

Mda. RomCon-ul 2015 s-a încheiat şi, aşa cum spunea Sorin Repanovici, o convenţie naţională se pregăteşte cu un an înainte. Deja două din 52 de săptămâni au trecut, iar fandomului încă nu i se pregăteşte nimic. Oricum „next Like”, „next comment” curg. Într-un univers paralel, propun introducerea categoriei de premiere a Celui mai bun comentariu pe Facebook şi, de ce nu?, a Celui mai semnificativ Like. Sau era Cel mai semnificativ comentariu şi Cel mai bun Like? What is next?

Suceava, 2015. Ultimul RomCon.

1305 vizualizari

Un comentariu

  1. Un editorial haios si plin de suflet așa cum sunt toate articolele semnate de Catalin. Un editorial scris de un impatimit al SF-ului despre o lumea entuziasta, pasionata si impatimita de SF. Romconul de anul asta mi-a mers la inima. Sunt multe de facut dar nu asta e golgota noastra de ani si ani? Si nu golgota asta ne da sens? La Romcon am avut sansa sa cunosc o parte din Next Generation. E OK. O lume diversa, exotica si talentata. O multime de directii si de stiluri SF. Fara constrangeri. Poate ca as fi vrut mai mult nerv. Poate niste polemici mai saltarete. OK. Mi-a plcut. Mai vrem. Pana la anul ne punem pe treaba. Bravo Catalin, bravo tuturor.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.