La drum!

Michael Haulica • 12:06 - 13.02.2008 • 

 

Asemenea oamenilor, revistele ajung şi ele pe alei înfundate. Asemenea oamenilor, revistele au şi ele momente de trezire, momente în care e nevoie doar de un impuls pentru a-şi reveni şi a merge mai departe, găsind, în ele însele, în puterea-de-cîndva sau în noile condiţii socio-culturale, resursele de a o lua de la capăt.

Revista Nautilus ş-a încheiat, la vremea apariţiei ei, prea devreme „cariera“. S-a oprit prea devreme din ceea ce avea de spus sau de oferit publicului cititor.

Ştefan Ghidoveanu, Vlad T. Popescu, Sebastian A. Corn sînt cei care, în anii ’90, au pus pe roate această revistă care, din păcate, s-a stins după numai cinci numere. Nu putem să nu ne gîndim la ei, recunoscători, în acest moment în care Nautilus este lansat din nou în cursă pe mările şi oceanele literaturii F&SF.

Mă simt onorat să joc de-acum încolo (sper că pentru multă vreme) rolul căpitanului Nemo. Cu speranţă, cu încredere în scrisul autorilor români, cu ideea (şi convingerea!) că literatura F&SF românească are încă multe de spus sau, mai exact, că e timpul ca aceasta să iasă din nou la suprafaţă, să convingă cititorii genului că merită să-i dea atenţie.

Piaţa de carte F&SF a luat un avînt serios în ultima vreme, poate mai mult ca oricînd fanii acestui gen sînt conectaţi la prezentul literaturii F&SF mondiale. Există edituri care, în ultimii ani, au publicat zeci de cărţi, există reviste care au renăscut din cenuşă sau de-abia au văzut lumina zilei.

De ce încă o revistă de F&SF? Pentru că e loc sub soare pentru toată lumea, iar concurenţa este generatoare de progres. Pentru că cititorii, dar şi scriitorii români o merită. Şi, nu în ultimul rînd, pentru că Editura Nemira consideră că a venit timpul ca Nautilus să fie o navă şi pentru literatura F&SF românească.

Revista Nautilus este parte componentă a unui proiect mai amplu care îşi propune să descopere noi scriitori, să-i încurajeze, să-i promoveze, să-i ajute să parcurgă drumul (nu întotdeauna simplu şi, mai ales, nu întotdeauna uşor de parcurs fără sprijin) de la povestire la cartea tipărită.

Am ales ca suport pagina de internet, considerînd-o mai directă, mai uşor accesibilă şi, mai ales, cu posibilitatea unui feed-back imediat. Cititorii vor avea posibilitatea de a comenta textele publicate, de a-şi exprima păreri, de a ajuta editura în evaluarea autorilor publicaţi. Iar scriitorii vor avea ocazia de a cunoaşte nemijlocit impactul la public al scrierilor lor.

Debuturi, revistă, almanah, carte. Acestea sînt etapele pe care le vom parcurge împreună de azi înainte.

Sper să ne simţim bine unii cu alţii, iar această plăcută zăbavă care este cetitul cărţilor (povestirilor) să ne fie cu folos.

La drum!

1159 vizualizari

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.