REVISTA NAUTILUS / Editoriale / Început de an

Început de an

Michael Haulica • 12:39 - 02.02.2010 • 

De obicei luna ianuarie nu prea lasă urme în aminitirile noastre de cititori, editori… măcar în ceea ce privesşte noutăţile editoriale. Toată lumea se fereşte de scos pe piaţă cărţi în luna ianuarie, „pentru că în ianuarie nu se cumpără cărţi”.

Eu dintotdeauna am zis că fanii SF nu ştiu chestia asta şi că, pentru editurile care publica (şi) SF luna ianuarie este o lună chiar interesantă, în care piaţa nu e aglomerată cu noutaţi, adică… acum e timpul!

Se pare că uşor-uşor editurile încep să afle că sefiştii n-au vacanţe, n-au anotimpuri în care cumpără cărţi şi anotimpuri în care nu. Uite că avem o lună ianuarie cu noutăţi editoriale! Vorbesc de volumul 5 al antologiilor Dozois.

Dar şi vestea începutului de an tot de la Nemira vine, iar vestea spune că Neil Gaiman şi-a schimbat editura care-l va publica în România, iar aceasta este… Nemira, evident. primul volum publicat – Cartea cimitirului (The Graveyard Book). Găsiţi mai multe despre acest subiect în interviul pe care mi l-a acordat Liviu Radu, traducătorul lui Gaiman în România.Tot Nemira a anunţat şi apropiata apriţie a volumelor lui Naomi Novik din seria Temeraire pentru care a luat premiile John W. Campbell şi Locus în 2007.

Nu ştiu (exact) alţii cum sînt, dar se anunţă planuri ambiţioase şi la Corint/Leda care încep cu primul volum din seria Jurnalele vampirilor. Alte nume cu apariţii în curînd: Alfred Bester şi Lian Hearn.

Millennium Press lucrează la noi antologii, la cîteva volume de proză (Sebastian A. Corn, Costi Gurgu şi Brandon Hackett sînt doar cîţiva dintre autorii care vor fi publicaţi în prima jumătate a anului) şi… încă ceva… dar e bine să lăsăm surprizele să fie surprize.

Viaţa fandomului se pare că este din ce în ce mai agitată, iar asta e de bine. Uneori. Mai puţin în perioada scandalurilor care, de ce să nu recunoaştem?, au şi ele farmecul lor. Mai puţin atunci cînd conflictele de idei (păreri) tind să devină personale.

Dar mai bine să ne gîndim că acuşi dă colţul ierbii şi o să ne vină cheful de întîlniri cu publicul, să ne vedem la faţă unii pe alţii – cititori, editori, autori…

Un prim prilej de întîlnire a fost colocviul „Aşte ţărmuri, aceeaşi lume”, organizat de Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi Primăria Sectorului 2. Un bun început pentru alte întîmplări de agest gen. Mai în amănunt despre ce a fost sîmbătă, în articolul SRSFF+ASB=LOVE de la rubrica FANDOM.

Şi cred că adevărat a zis cine-a zis că vorba lungă sărăcia omului, aşa că mai bine reveniţi în pagina de sumar şi parcurgeţi textele acestui prim număr al celui de-al treilea an de apariţie a revistei Nautilus în noua ei formă.

1222 vizualizari

Un comentariu

  1. […] Michael Haulica -Început de an […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.