REVISTA NAUTILUS / Editoriale / Esenţa de mirodenie

Esenţa de mirodenie

Catalin Badea Gheracostea • 15:51 - 02.02.2009 • 
, , , , , , ,

Una dintre consecinţele crizei este diminuarea vînzării de carte. Să însemne asta şi scăderea în număr şi calitate a actelor de lecturăω Ce ar fi actele de lectură, numărul şi calitatea lor, în vremuri „normale”, dar în vremuri „de criză”ω

O trecere în revistă a discuţiilor publice, a editorialelor şi a conferinţelor literare dedicate lecturii în spaţiul carpato-danubiano-pontic din ultimii, să zicem, 20 de ani, arată că actuala criză mondială – de natură zice-se economică – nu este decît o alta adăugată pe lista crizelor simţite, înţelese, semnalate de către literaţi. Criza tranziţiei, criza schimbării paradigmei receptării, criza cuvîntului scris, criza cuvîntului vorbit, criza cuvîntului „pe sticlă”, criza valorilor academice, criza valorilor tradiţionale, criza modernităţii tîrzii, criza postmodernismului, criza de-bilă şi criza crizei, toate au avut ca efect o scădere a vînzării de carte, însă ar însemna acestea şi o deteriorare a lecturiiω Cel puţin există un consens general că în România criza este continuă. Nu se ajunge la o înţelegere dacă în România funcţionează regulile culturii de piaţă, aşa cum nu s-a ajuns la a se accepta „canonul” literar, fie la centrul literaturii, fie în sub-curente.

În  SF-ul românesc, în regimul său de lectură, criza actuală nu aduce nimic nou. Actele de lectură nu au avut niciodată ecou pe piaţă, prin număr, calitatea acestora a determinat  doar creşterea numărului de traduceri întrucît publicul nostru de sf este ultra-specializat, pînă la moft – forma naţională a snobismului. Cititorul român are la dispoziţie cam tot, dar nu cumpără suficient. Cu alte cuvinte, actuala criză loveşte doar editorii, nu şi cititorii.
Atunci întrebarea următoare ar fi „ce se citeşte acumω” Speranţa semnatarului acestor rînduri este că se citesc şi recitesc cărţile fundamentale. Modele de lectură chiar astea ar merita să rămînă – mode. Dune, Ubik, Neuromancer, chiar 20 000 de leghe sub mări, Război cu salamandrele, Frankenstein, trebuie citite de fiecare generaţie de cititori. Pînă la urmă, 300 de titluri din sf-ul mondial şi 50 din cel românesc ar fi de ajuns pentru formarea atemporală a unui cititor de sf. (Şi aici se face o pauză smerită, calchierea expresiei lui Noica pentru cunoaşterea literaturilor greacă şi franceză o impune.) Iar ajustarea la noutăţi, „sprijinirea producţiei/creaţiei autohtone” poate să aştepte următorul salariu sau următoarea accesare a atelierkult.com.

În dimineaţa scrierii acestui text, semnatarul lui citea la micul-dejun Ereticii Dunei, în a doua ediţie, puţin iritat de greşelile de culegere (căci e păcat în zilele noastre să se dea în lucru o carte unei persoane care nu o place şi, deci,  greşelile acesteia, din neatenţie, nepăsare, plictiseală devin o obişnuinţă), însă foarte încîntat de vibraţia intelectuală de neoprit a capodoperei herbertiene. Şi întocmai cum orice eretic alege să înţeleagă esenţa de mirodenie şi ce/pe cine a dat ea istoriei cărţii, tot astfel cititorii români de sf trebuie să treacă de criza actuală alegînd personal următoarea carte de citit. Se speră că va fi una esenţială.

Catalin Badea Gheracostea

1516 vizualizari

Un comentariu

  1. voicunike says:

    Din pacate unii oameni nu percep frumosul si cartea in acelasi context,las-o ma ca merge asa! (:

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.