REVISTA NAUTILUS / Editoriale / Bookfest 2008

Bookfest 2008

Michael Haulica • 11:02 - 02.06.2008 • 

Visez  la un tîrg de carte la care editurile care publica F/SF/H sa puna mîna de la mîna si sa sponsorizeze un stand dedicat acestui gen de literatura. Sau sa fie luat prin Asociatia Scriitorilor de F&SF din România. Asta înseamna ca înca mai visez si la înfiintarea acestei asociatii.
Cu asociatie sau fara, acel mic stand ar putea arata ca o alveola dintr-o librarie Waterstone’s sau WHSmith, de pilda. Ar putea fi locul ideal în care sa se lanseze carti F&SF, locul cel mai usor de gasit de fanii genului într-o hala imensa (sau în patru!) între standurile a peste o suta de edituri. Locul în care ar putea fi întîlniti autorii români de gen, pentru care sa se organizeze sesiuni de autografe. Si cui nu-i va placea sa stie ca acolo îl va putea gasi la ora 11 pe Sebastian A. Corn, la 12 pe Liviu Radu, la 13 pe Marian Truta si asa mai departe?
Cam multe visez eu.

Pîna atunci, pîna se va întîmpla asta (daca se va întîmpla vreodata), vom continua sa batem tîrgurile de carte, de la un stand la altul, în cautarea cartilor F&SF, scormonind rafturile, doar-doar vom descoperi autorii, cartile care ne spun ceva.
La Bookfest 2008 vom gasi la standul editurii Nemira cel de-al treilea volum din antologiile lui Gardner Dozois, unul dintre eveneimentele editoriale îndelung asteptate de fani înca de pe vremea cînd la noi de-abia se auzise despre ele, despre cel mai premiat editor al sefeului anglo-saxon. Vom mai gasi carti de Iain M. Banks si Vernor Vinge (laureatul premiilor Hugo si Locus de anul trecut, prezent pe piata noastra cu Foc în adînc – Premiul Hugo 1993 -, un roman mai vechi, dar pe care orice editor si l-ar fi dorit în portofoliu). Vom gasi primele doua carti din seria Gheata si Foc de George R. R. Martin (premiile Locus 1997 si 1999), alte carti mult asteptate.
La standul editurii Tritonic vom gasi nu mai putin de sapte-opt noutati, dar atentie, e de cautat si prin alte colectii, nu numai în cele trei dedicate genurilor F/SF/H. Vom gasi astfel carti de Joe Hill (Cutia cu fantome, cartea care a luat Premiul Bram Stoker în acest an), Neil Gaiman & Terry Pratchett (Semne bune – într-o editie hard-cover, ca si romanul lui Joe Hill), vom gasi cel de-al saptelea volum din seria Amber de Roger Zlazny, primul volum din seria Malazan de Steven Erikson, primul volum din seria Ash de Mary Gentle (Premiul British SF în 2001), alte carti semnate de Martin Millar, Richard Calder, Graham Joyce sau Charles Stross – unul dintre cei mai interesanti autori britanici la ora actuala.
Bastion vine de la Timisoara cu cîteva volume semnate de autori români: Marian Truta, Cristian M. Teodorescu, Laurentiu Nistorscu, Ovidiu Pecican, Lucian-Vasile Szabo.
La RAO vom gasi cel de-al treilea volum din seria Roata Timpului de Robert Jordan si carti din seriile unor autori ca Terry Pratchett, Garth Nix, Jonathan Stroud.
Un autor român vom gasi la Editura Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Este vorba despre Mihaela Cogalniceanu, debutanta cu un roman fantasy, Kalusia.
Corint Jr. va avea la stand ultima minune în domeniul cartilor pentru adolescenti, romanul care a facut furori la tîrgul de carte de la Londra din 2006: Tunele, de Roderick Gordon si Brian Williams.

Am lasat la urma o carte pe care cititorul român de SF o asteapta de doazeci de ani, antologia lui Bruce Sterling, Mirrorshades (Cyberpunk, în varianta româneasca), cea care a impus lumii curentul cyberpunk. Aceasta va putea fi gasita printre cartile editate de Millennium Press, alaturi de un roman de Jack Dann, James Dean. Rebelul, o istorie alternativa care va fi pe placul multora.
Lansari? Întîlniri cu autorii români? Nu stiu daca vor fi. Doar cu Marian Coman va veti putea întîlni, sîmbata, 7 iunie, ora 13.00, la standul Tritonic, unde îsi va lansa un volum de publicistica. Dar e si asta un prilej pentru cei care înca nu au autografe pe Nopti albe, zile negre sau pe Testamentul de ciocolata.
În rest, scriitorii români de F&SF vor misuna porintre standuri, ca de fiecare data. Trageti-i de mîneca, puneti-i sa va semneze pe carti.
Si-acum ma întorc la cele de la început. Ce-ar fi fost daca am fi gasit toate aceste carti într-un singur stand, dedicat iubitorilor de literatura F/SF/H?
Poate la tîrgul urmator… Sau la anul…

2994 vizualizari

8 Comentarii

 1. Mihai says:

  Frumos vis…daca s-ar si materializa ar fi superb, deja suna a SF…mai ales la noi in tara!macar scriitorii si cititorii de SF si Fantasy ar trebui sa fie mai uniti, macar in privinta gusturilor.Si ar mai fi multe de adaugat(cum ar fi o miscare sa facem editurile sa scoata coperti mai interesante, daca nu din proprie initiativa, macar ca respect pentru cititori!)

  ehh mai e mult pana acolo…dar poate o sa ajungem vreodata

 2. adela says:

  am cautat cartea asta scrisa de mihaela cogalniceanu pt ca m-a convins si comentariul lui grosan dar si tema. nu o gasesc la nici o librarie. pe aia de la diverta deja i-am disperat. sunt ca in bancurile alea cu iepurasul: “kalusia aveti?” “nu, nu avem!”
  imi poate spune cineva de la ce librarie o pot cumpara?

 3. michael says:

  Mihai: nu poti uni scriitorii si cititorii, mai ales in privinta gusturilor. iar copertele… fiecare cu ce ilustrator are. dar pe rind, cite una, cite alta, se pot face multe. pe rind si cu rabdare.
  adela: Kalusia va putea fi gasita la tirg. editura este tracus arte. sau la standul asociatiei scriitorilor bucuresti. va avea o noua lansare simbata, 7 iunie. banuiesc ca vei gasi informatii in ziarul tirgului. dar mai treci pe-aici si vezi la stiri. vor fi citeva informatii despre lansari.

 4. mitoceanu ciprian says:

  mike, m-ai pus pe vise…

 5. michael says:

  rostul viselor e sa devina realitate.

 6. ochelari 3D says:

  Parerea mea: mai multi autori romani si mai putin straini in rafturi.

 7. Iliescu C.A. says:

  Nu sunt de acord cu tine ochelari.In primul rand in literatura romaneasca nu prea au existat scriitori SF&F(POATE DOAR VLADIMIR COLIN).Iar daca s-ar face chestia asta ar da sigur librariile faliment…
  Preferi sa vezi in rafturi numai ZAHARIA STANCU ,MIHAIL SADOVEANU ,MARIN PREDA ETC?ei bine nu prea cred asta…

 8. Iliescu C.A. says:

  imi retrag cuvintele( in legatura ca ca nu pre sunt scriitori de S.F &F) …… am vrut sa spun ca nu sunt multi

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.