REVISTA NAUTILUS / Editoriale / 2016: sănătate, pace și iubire

2016: sănătate, pace și iubire

Catalin Badea Gheracostea • 13:14 - 01.12.2015 • 

Titlul acestui editorial nu este ironic decât în măsura în care să vă aducă aminte că revista „Nautilus“ este una de sf&f, până de curând echivalent cu „anticipație“. Dacă urarea v-o fac sincer în ceea ce vă privește pe fiecare în parte și pe toți cei dragi ai voștri, ei bine, pentru fantastica românească, pentru spațiul cultural românesc și pentru lumea întreagă… pfff, picăm bine de tot în utopie cu toți trei termenii urării. Hai să lăsăm lumea să se vindece cu marșuri post-neo-hippy combinate cu bombardamente chirurgicale. Hai să lăsăm spațiul cultural românesc să dea pe-afară de câtă iubire de țară, cultură și limbă există în toate grupările, bisericuțele, găștile, mișcările și personalitățile exacerbate care ne fac cinstea de a le fi contemporani. Hai, dară, să urăm „S, P&I“ creatorilor, cluburilor, fanilor, cititorilor și consumatorilor de fantastică românească. Și, cum se cade în colind, să facem un inventar al realizărilor anului 2015, nu-i așa?, ca să avem la ce ura pentru 2016.

Declar sau, dacă vă place emfaza, proclam 2015 ca fiind un an sănătos pentru fantastica românească: din nou aproape câte un titlu de volum original – indiferent de sub-gen și de raportul cu ficțiunea – pe săptămână (profesioniștii numerelor să facă efortul spre precizia „absolută“, be my guests), am avut și Convenție Națională, aka RomCon, pe care îmi permit să o proclam cea mai reușită de până acum, din acest mileniu (fără pacea și afecțiunea sucevenilor ar fi fost imposibil), și, în pofida încercărilor și a declarațiilor aberante, fantastica românească primește constant influx de sânge și cerneală (mersi, Ștefana, pentru sintagmă) proaspete, ceea ce a redus la derizoriu și ridicol zisele declarații despre „zi end“-ul sefe-ului și/sau fandomului românesc. Dragii mei, în 2016, la cum merg lucrurile, slavă Spiritului Galactic, NIMENI nu este indispensabil pentru ca fantastica românească să meargă mai departe! Ca rezultantă imediată, NIMENI nu poate pretinde și nici nu poate fi numit că e fruncea, creierul, coloana vertebrală, coloana a 5-a, colonul fantasticii românești. Argument: dacă nu în sf-ul propriu-zis (care cere niște studii, documentare și sute de pagini de „antrenament“), observați, vă rog, că în 2015 avem mai mult fantasy și horror din afara fandomului, în fața cititorilor de limbă română. Count the titles, countess! Iar în ceea ce privește non-ficțiunea – și sper că mă aflu în asentimentul dumneavoastră, după editorialele dinainte, comentariile de feisbuc NU sunt non-ficțiune critică/teoretică – în afară de cartea de cronici a subsemnatului, restul a tot ce s-a publicat este tot din afara zisului fandom. Who will still speak of ghetto in 2016 may be called retarded. Traduc: fantastica românească este sănătoasă și se află în literatura română.

Pacea și iubirea, în 2015… LOL=Lots of Love, nu-i așa? Mă pregătisem să exorcizez răul din fantastica românească, sesizat înaintea, în timpul și imediat după RomCon cu un pamflet combinat cu caricaturi, o revenire la satira de tip vechi, mai dureroasă și mai eficace decât feisbuceala de azi, dar, punând în balanță semnele vremurilor – vezi mai sus – mi-am dat seama că, spre exemplu, o caricatură cu un șobolan în rolul lui Miley Cyrus lingând un Baros ar fi fost atât de strict direcționată, aproape ermetică, pentru publicul larg al fantasticii românești, public care va veni, că am renunțat la așa-zisa exorcizare, lăsând dracii să se ducă singuri pe pustii.

Adică, dragii mei, am ajuns în punctul de inflexiune în care fandomul este numai o parte, care va fi din ce în ce mai mică, din fantastica românească. Așa că nu mai e nevoie să ne „iubim“ ca să funcționăm ca atare. Scriitorii să scrie, editorii să publice, promotorii să promoveze, cititorii să cumpere și să citească, iar totul va fi bine. Dacă va fi pace în lume și în țară, dacă vom fi sănătoși – fizicește și psihicește – atunci iubirea noastră comună, fantastica românească, în 2016, va fi… așa cum și-o dorește fiecare, cu bună-credință.

Va fi.

1213 vizualizari

Un comentariu

  1. Cristina says:

    Cu placere, desi azi nu as mai pune pe vreo coperta titluri care sa cuprinda sange. Parca s-a varsat prea mult pana si in scrierile mele, daramite daca adunam productia literara a unui an.
    Cat despre exorcizari, pe mine una ma duc mereu cu gandul nu la temele biblice, ci la Lord of the rings (ex-orcizari, suna aproape sanitar asta). 🙂
    Iar LOL, cum as traduce? Lord/Lady of the Lost. Ai cauzelor pierdute aparent, adica. Pacea, sanatatea, dragostea, mila, creatia, iesirea din tiparele inguste, libertatea in gandire, regasirea unui pic de magie in viata noastra… Poate nu sunt chiar asa pierdute, totusi.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.